Mergi la conţinutul principal

Ieșiți din bulă!

În doar trei zile, două bănci din America s-au prăbușit. Investitorii și-au retras masiv depozitele. Băncile au fost nevoite să vândă tot ce s-a putut, chiar și în pierdere, pentru a face față retragerilor. Nu au reușit și au ajuns la faliment! Ca într-un efect de domino, acțiunile băncilor europene au înregistrat cel mai mare declin din ultimele nouă luni, afectate de îngrijorările cu privire la sectorul bancar american. Analiștii avertizează că în perioada următoare pot fi probleme pe piața financiar-bancară.

Știrea aceasta îmi dă fiori. Criza din 2008-2009 încă mi se pare atât de aproape!

Două garnituri feroviare, un marfar plin cu mașini și un tren plin cu pasageri, 260 de persoane, s-au ciocnit în apropiere de Roșiorii de Vede. Ba c-a fost un incident, ba c-a fost un accident, Ministerul Transporturilor a confirmat abia după opt ore că cele două trenuri s-au ciocnit.

Și știrea aceasta îmi dă fiori! După mai bine de trei decenii de la Revoluție, autoritățile încă fac eforturi disperate pentru a ascunde gunoiul sub preș. Dacă într-un accident în care au fost implicate sute de persoane au nesimțirea să încerce să ascundă realitatea, nici nu vreau să mă gândesc ce decizii iau prin birourile lor în care nici musca nu pătrunde.

Polițele RCA s-ar putea scumpi cu până la 40% față de anul trecut. Radu Soviani, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din zona financiară, spune cu subiect și predicat că ASF este complice la fraudă și la cartel, după ce a refuzat să ia măsuri concrete împotriva unor companii de asigurări despre care știa că au probleme financiare. Vorbește chiar despre fraudă cu repetiție și o nouă destabilizare a pieței asigurărilor. În esență, tot despre o mușamalizare a gravelor probleme este vorba, despre sifonarea banilor și acoperirea pierderilor prin prețuri exagerate... dar exagerate... la polițele RCA.

Deja sunt îngrozită!

În bula mea de Facebook - pe care, așa cum v-am mai spus, am avut grijă să o configurez pe principiul diversității, adică am prieteni de toate vârstele, din toate sectoarele de activitate, cu salarii de la minim la maximul posibil, cu pregătire de la câteva clase la doctorate etc – este, însă, o liniște suspectă. Încă se dezbat aprins subiecte vechi, precum salariile de la Ikea și casierii de la Auchan, și doar pe ici pe colo știrile de mai sus. Și acestea cu niște comentarii de mă îngrijorează mai mult decât informațiile în sine: ”Să falimenteze, dă-i naibii, oricum erau din ăia cu crypto!”; ”Ha! ha! S-au ciocnit la Teleorman, la Dragnea!”; ”Păi dacă a avut tac-su bani să-i ia mașină puternică, să-i plătească, frate și RCA de 50 de milioane!”.

Mi se pare ireal. În plus, în ciuda gravității, nici presa nu se mai calcă în picioare în a aborda și explica astfel de subiecte. Cel mult le expun la nivel de știre. În rest, cu cine naiba să le dezbată!? Toți – oameni din sistem, autorități ori politicieni - sunt o apă și-un pământ! Și, mai grav, într-un fel sau altul, toți par a fi de aceeași parte a baricadei corupției.

Așa că, prinși în ale noastre, nici noi nu ne mai batem capul să deslușim. Ne luăm comod informația din bulă și dormim liniștiți. Uite, a venit și primăvara, am scăpat și de facturile la gaze...

Suntem într-un soi de letargie socială, dezinteresul față de politică a ajuns deja la nivel de dezgust, nu mai reacționăm natural nici la bine, nici la rău. Din păcate, însă, noi vom plăti prețul. Și al dezinteresului, și al toleranței și al tuturor acestor decizii nechibzuite.

Treziți-vă, măcar din când în când, ieșiți din bulă! În timp ce noi dormim, iată, se nasc monștri!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro