Iaurt toxic in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iaurt toxic in Braila

Inspectorii veterinari braileni au retras de pe piata 1.042 de recipiente cu iaurt "Danone Delicios" cu visine si fructe de padure suspectate de contaminare cu dioxina, o toxina foarte periculoasa pentru organismul uman, responsabila de provocarea cancerului. Masura punerii sub sechestru a produselor respective a fost luata ca urmare a unei notificari primite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, prin sistemul rapid de alerta din spatiul Uniunii Europene. Notificarea respectiva se refera la prezenta gumei de guar (E 412), un ingredient folosit in iaurturi cu fructe, posibil contaminata cu dioxina. Gicu Dragan, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Braila ne-a declarat ca, initial, s-a dispus retragerea de pe piata a produselor "Danone Delicios" cu visine sau caise, din lotul cu termen de valabilitate pina la 20.08.2007. "Din acest lot, inspectorii nostri nu au gasit nici un produs pe piata braileana", ne-a informat Dragan. Ulterior, a mai sosit o alerta, pentru "Danone" cu visine sau fructe de padure, din lotul care expira pe 11.09.2007. "Din cel de-al doilea lot s-au depistat, la patru unitati comerciale de pe teritoriul judetului nostru, 1.042 de recipiente. Toate acestea au fost puse sub sechestru, pina cind probele prelevate vor fi analizate la un laborator de referinta din Budapesta. Daca se va dovedi ca nu contin dioxina, vor fi reintroduse in reteaua comerciala. Daca sint periculoase pentru sanatatea consumatorilor, se vor confisca si distruge", ne-a explicat directorul Dragan.
Ingredientele suspectate de contaminare cu dioxina nu au fost produse in Romania ci importate. Reprezentantii "Danone" au declarat pentru "Mediafax" ca iaurturile retrase de pe piata au fost fabricate in Romania, cu respectivele ingrediente din import.
Guma de guar este un preparat natural obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan si sudul Statelor Unite. Se utilizeaza in industria alimentara, ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, o cantitate foarte mica fiind suficienta pentru producerea unui grad mare de viscozitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro