Gigacaloria de iarnă, la preţ dublu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gigacaloria de iarnă, la preţ dublu

* un calcul simplu arată că la un apartament cu două camere, cu un consum normal, numai încălzirea ar ajunge la aproape 500 lei * conducerea CET dă asigurări că nu e cazul să ne panicăm pentru că pericolul dublării va fi doar în decembrie 2011, dacă nu se va construi o sursă nouă de producere a energiei termice *

Scenariu de coşmar pentru această iarnă: dublarea preţului gigacaloriei! Acesta ar fi rezultatul dacă se vor tăia toate subvenţiile acordate CET Brăila, iar perspectiva sumbră a fost anunţată chiar de primarul Aurel Simionescu. Cu alte cuvinte, este posibil ca la iarnă cele 18.000 de familii rămase branşate sistemului centralizat de încălzire să plătească preţul nesubvenţionat la gigacalorie, adică aproximativ 3,5 milioane pentru fiecare unitate de căldură consumată de la CET. Pentru un apartament cu două camere standard, la un consum lunar de circa 1,4 Gcal înseamnă aproape 5 milioane lei numai încălzirea. La această sumă se mai adaugă însă şi celelalte cheltuieli ce intră în componenţa sumei finale afişate la avizierul asociaţiilor de proprietari. Totuşi, producătorul de energie termică dă asigurări că "nu este dracul aşa de negru", cel puţin pentru iarna viitoare, în sensul că Guvernul va acorda în continuare sprijinul financiar la achiziţia de gaz metan şi ajutorul pentru încălzire acordat direct familiilor cu venituri reduse. Pericolul va fi într-adevăr unul real abia în iarna 2011 - 2012, pentru că la momentul respectiv, dacă municipalitatea nu va avea o sursă nouă de producere a energiei termice va rămâne fără sprijinul financiar al Guvernului. Planul pentru construirea unei astfel de surse amplasată la marginea oraşului are aprobarea Consiliului Local şi se caută un partener de investiţie.

Întreţinerea la iarnă, aproape 6 milioane de lei vechi

Brăilenii racordaţi sistemului centralizat de încălzire trăiesc sub ameninţarea că ar putea să plătească facturi duble la încălzirea apartamentelor. Iar temerea izvorăşte chiar din anunţul preşedintelui, dar şi al premierului, care au spus că se renunţă la subvenţii. Întrebat ieri în cadrul unei conferinţe de presă care este efectul renunţării la subvenţii, primarul Aurel Simionescu a explicat că rezultatul direct al unei astfel de măsuri ar fi dublarea preţului gigacaloriei. "Nu ştiu cât o să ajungă fără subvenţii preţul la Brăila, dar cel mai probabil se va dubla preţul gigacaloriei, dacă nu va fi nicio subvenţie" a spus sursa citată.

Pornind de la această sumbră previziune, se poate efectua un calcul privind cuantumul estimat al încălzirii din iarna 2010 - 2011. Ca etalon poate fi luat un apartament cu două camere care, în medie, are un consum pe timp de iarnă de aproximativ 1,4 Gcal/lună. Dacă aplicăm preţul previzionat în lipsa oricăror subvenţii adică 350 lei/gcal - preţul cu care CET produce la acest moment o unitate de energie termică - ar rezulta că la iarnă factura de încălzire va fi de 490 lei. Dar nu aici se opreşte lista cheltuielilor incluse în calcului întreţinerii unui aparatemnt pentru că mai trebuie adăugate consumul de apă rece, cel de apă caldă şi cheltuielile comune gen energia electrică pentru iluminat scara blocului, funcţionarea şi întreţinerea liftului, salariile angajaţilor asociaţiei de proprietari, consumabile, articole curăţenie. Pentru o familie formată din 4 membri, care locuieşte în apartamentul etalon despre care vorbeam mai sus, toate cheltuielile enumerate ar putea ajunge la circa 70 - 80 lei, context în care suma finală reprezentând "întreţinerea" aşa cum este cunoscută, ar ajunge undeva la 570 - 580 lei. Ar mai fi de adăugat că acest calcul este influenţat şi de gradul de debranşare, care cu cât este mai mare, cu atât induce situaţii în care costuri ridicate cu încălzirea. De exemplu, au fost cazuri în care, numai pentru încălzire, factura a fost iarna trecută de circa 300 lei pe apartament cu două camere. Aşadar, în scenariul de coşmar enunţat mai sus, pentru iarna viitoare, factura la CET ar putea să urce la 600 lei, ceea ce ar însemna aproape 700 lei cheltuieli cu întreţinerea.

"Nu se pune problema pentru iarna 2010 - 2011!"

"Primarul a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la ce ar însemna eliminarea totală a diferitelor forme de sprijin acordate de Guvern şi bugetul local societăţii CET. Deocamdată, nu se pune problema pentru iarna 2010 - 2011 întrucât rămâne sprijinul financiar acordat de Guvern pentru achiziţia de gaz metan. De asemenea, se caută soluţii şi pentru ajutorul pentru încălzire acordat direct familiilor cu venituri reduse care se înclzesc în sistem centralizat. Singura necunoscută în ecuaţie ar fi dacă municipalitatea îşi va menţine procentul de subvenţionare a preţului de producere a gigacaloriei, pentru că în funcţie de acesta rezultă preţul local de facturare la populaţie a energiei termice", a explicat directorul general al SC "CET", Ionel Pătraşcu. Cu privire la acest ajutor venit din partea bugetului local primarul Simionescu a precizat: "Dacă ne hotărâm că trebuie să trecem cu bine peste această iarnă o vom face, dar va trebui să renunţăm, cel puţin parţial, la străzi, la parcări, la iluminat, la ceva! Dacă ne hotărâm că în iarna asta o să scădem (cuantumul sprijinului financiar acordat de bugetul local - n.r.), atunci o să scădem, şi cine scapă, scapă. Dar vom rămâne cu asfaltări, cu blocuri şi lăsăm mai puţin în zona socială. Trebuie să găsim o formulă de dezvoltare durabilă, o formulă de echilibru în zona aceasta", a spus primarul.

Parteneriat public-privat pentru proiectul investiţional "Sursă nouă de producere a energiei"

Revenind la explicaţiile date de directorul CET, Pătraşcu, acesta a precizat că pericolul real al dispariţiei tuturor formelor de sprijin financiar ar exista abia pentru iarna 2011 - 2012, dar asta numai dacă nu se va reuşi construirea unei surse noi de producere a energiei. "Sprijinul acordat la achiziţia de gaz metan va fi eliminat abia la finele anului viitor când ar trebui pusă în funcţiune o nouă sursă, condiţie obligatorie cel puţin pentru momentul decembrie 2011. Pentru acest proiect investiţional există un proiect deja aprobat de CLM şi trebuie doar stabilit modul în care va fi pus în aplicare. De fapt, trebuie să se stabilească dacă investiţia va fi realizată cu fonduri proprii ale municipalităţii ori se va găsi un partener de investiţie", a mai spus Pătraşcu. De altfel, cu privire la acest aspect primarul Aurel Simionescu a explicat că a participat, la începutul acestei săptămâni, la Bucureşti, la o discuţie la nivel guvernamental, ocazie cu care a fost ridicată problema: "S-a discutat în legătură cu o nouă sursă, în legătură cu pierderile pe care le avem, pentru că există pierderi importante din cauza traseului de 12 - 13 km de la sursa de pe platfomă până la intrarea în oraş, şi care reverberează asupra costului şi asupra calităţii agentului termic. Şi, în plus, există situaţia nefavorabilă: dacă s-a oprit gazul, nu putem să mai ardem altceva în CET, în momentul de faţă. De ceea, ne trebuie o formă alternativă de combustibil. Discuţia de la Bucureşti a fost sub forma ca noi să găsim un parteneriat public privat, în care să venim cu reţeaua de termoficare din interiorul oraşului, iar partenerul respectiv să vină cu formulele de producere a energiei termice", a încheiat Simionescu.

Pierderile CET reduse de 5 ori

Potrivit celor mai recente date cu privire la situaţia CET Brăila, rezultă că la acest moment au mai rămas branşaţi sistemului centralizat de încălzire doar circa 18.000 de apartamente, dintr-un total de aproximativ 53.000 existente în oraş. Ar mai trebui adăugat că, la nivelul lunii în curs, datoriile asociaţiilor de proprietari către CET se ridică la circa 10 milioane lei plus penalităţi de 4 milioane lei. La rândul său, societatea are datorii la plata facturilor de gaz însumând circa 20 milioane lei, dar în afară de banii de la populaţie mai are de primit şi subvenţiile restante de la Guvern. "Avem promisiunea ca până la iarnă să primim restul de bani de la Guvern şi cu sprijinul municipalităţii să coborâm nivelul datoriilor la gaz sub 10 milioane de lei", a spus directorul CET Ionel Pătraşci. De precizat este că anul trecut societatea şi-a redus substanţial pierderile la doar 4,03 milioane comparativ cu 22,5 milioane pierderi la finele lui 2008.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro