Gargară cu apă de ploaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gargară cu apă de ploaie

Ultima ploaie torențială a inundat multe din străzile Brăilei și, respectând vechea relație cauză-efect, la scurt timp și rețelele de socializare.

Brăileni din mai multe zone ale orașului au postat imagini, au comentat, au acuzat, dând de pământ cu administrația, cu compania de apă și conducerea ei. Din ”vorbe” n-au lipsit nici blestemele, nici miștourile, din comentarii, nici camarila, nici adversarii. Unii mai înverșunați ca alții, unii mai deciși ca alții să pună pumnul în gură oricui ar fi avut îndrăzneala să susțină sau măcar să sugereze altceva decât ceea ce scriau ei. O încrâncenare fără rost, care a distanțat aiurea discuțiile de subiectul principal.

Apă de ploaie, dragii mei! Energie aruncată la canalizare, o problemă gravă dusă pe apa sâmbetei. Și asta pentru că niciodată, dar niciodată la Brăila nu s-a făcut opoziție sănătoasă, indiferent cât de tare a ars sau a durut ceva. Și asta pentru că niciodată, dar niciodată la Brăila nu s-a înțeles că, dacă ești decis să învingi un adversar atât de puternic precum PSD, fiecare opinie din afară e importantă, fiecare om neînregimentat care are ceva de spus trebuie ascultat. Așa cum am perceput eu discuțiile, între ba pe-a mă-tii și ba pe-a mă-tii, zbaterea aceasta virtuală a părut, mai degrabă, o gargară... în cazul acesta cu apă de ploaie.

De aceea, recunosc, sunt de-a dreptul îngrijorată de ce urmează. Anul acesta, în condiții normale, da, și mediul virtual, dar mai ales orașul efectiv ar fi trebuit să fiarbă. Într-un an preelectoral, lucrurile era firesc să fie deja clare. Dacă tot ne dăm în bărci pe net că ce nașpa e primarul, ce distrugător e PSD-ul, unde e salvarea??? Unde e alternativa??? În memele și Gif-urile de pe FB?

Să fim serioși, noi nu avem opoziție. Nu mai avem de foarte mulți ani opoziție veritabilă.

Altfel, în imaginile acelea atât de intens promovate pe rețele, aș fi văzut măcar un om. Unul singur măcar, dar care să își asume că da, a plouat mult, în multe orașe din lume se întâmplă așa ceva în episoade ca acestea extreme. Din când în când peste tot se întâmplă, doar că la Brăila se întâmplă de fiecare dată, după fiecare ploaie un pic mai serioasă. Și mi-ar mai fi plăcut ca, după o astfel de declarație echilibrată, să îl aud că își arată îngrijorarea, că roagă oamenii să îl înștiințeze dacă sunt case inundate, dacă sunt oameni blocați, să întrebe dacă e nevoie pe undeva de ajutor, pentru că poate veni împreună cu echipa sa să-l ofere. Și abia apoi să spună ferm că a reclamat sau urmează să reclame situația, pentru că e imperios necesar să vedem de ce de atâtea zeci de ani, în ciuda atâtor bani investiți în infrastructură, fiecare ploaie mai intensă bagă străzi întregi din Brăila sub ape.

De ce infrastructura de drenaj este atât de des depășită, cum și în ce condiții s-a construit, știut fiind că urbanizarea excesivă duce la reducerea capacității naturale de absorbție a apei, ceea ce agravează riscul de inundații, ori ce se întâmplă cu sistemul de control al inundațiilor, știut fiind și că în urmă cu niște ani, Lacul Dulce a fost acoperit de ape doar pentru că cineva, cumva, a întârziat să intervină în stația de pompare.

Cam așa ar fi trebuit să fie exploatată situația. Poate pare rece, dur, dar într-un an preelectoral, o astfel de întâmplare putea fi folosită intens pentru promovare, în egală măsură. Și confortabil din fața ecranului, evident, de o parte a echipei, dar și mai mult și mai bine direct din stradă. Asta dacă cineva și-ar fi propus deja până acum să fie un real candidat la alegerile de anul viitor. Dar stați liniștiți, așa cum văd eu lucrurile în zilele toride, la umbra actualilor politicieni locali n-a reușit să se ridice nici măcar o mlădiță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro