Fuga la piscină! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fuga la piscină!

Dacă până mai ieri vara aceasta ne-a bucurat cu temperaturi normale, ba chiar mai scăzute uneori decât ar fi fost cazul, zilele acestea trebuie să facem faţă caniculei şi disconfortului termic. Asta nu poate decât să îi bucure pe cei câţiva proprietari de piscine din Brăila, care au aşteptat ca pe sfintele moaşte temperaturile caniculare, aducătoare de profit. Spre deosebire de alţi ani, însă, unii patroni s-au dovedit cam delăsători, aşa încât saltul din termometre i-a prins pe picior greşit. Astfel, două dintre piscinele ce nu au dus lipsă de clienţi verile trecute sunt închise deocamdată. Este vorba despre cea care funcţionează în curtea "Green Club", de pe Şos. Focşani, şi cea din fostul complex al răposatului Ghiuri, de pe Şos. Râmnicu Sărat, cunoscută brăilenilor sub titulatura "Vicky".
"Am avut probleme cu pompa de apă, s-a defectat şi a trebuit schimbată. În câteva zile se rezolvă. Putem spune că spre sfârşitul săptămânii viitoare, pe joi, vineri, deschidem piscina. Programul o să fie non-stop, iar tariful este acelaşi ca şi anii trecuţi: 10 lei pentru adulţi, 5 lei, pentru copii. Deoarece vom avea piscina deschisă şi noaptea, putem organiza petreceri nocturne pentru clienţii interesaţi de aşa ceva", ne-a declarat Rodica Gavrilă, şeful SC "Corso" SRL, firma care administrează în prezent Complexul Turistic "Green Club".
La "Vicky", piscina pare să fie în regulă. Ieri, bazinul era plin de apă, însă accesul publicului încă nu era permis. "Încă suntem în curs de autorizare. O să deschidem piscina spre sfârşitul săptămânii viitoare, iar tariful şi programul de funcţionare încă nu le-am stabilit", ne-a spus cineva de la administraţie.
Chiar dacă cele două locaţii menţionate nu sunt încă funcţionale, brăilenii care vor să se răcorească în zilele toride de vară nu duc lipsă de posibilităţi. Cea mai la modă piscină pare a fi vara aceasta "Unique", din Vărsătura. Situată la doar câţiva paşi de "Promenada Mall", aceasta atrage numeroşi proprietari de maşini "de fiţe", după cum se poate observa în parcarea de la şosea. Aici, programul este "de la ora 9.00 până la ultimul client", după cum ne-a precizat administraţia, iar plata se face la închirierea şezlongului: 25 lei de persoană, de luni până joi, 35 lei, de vineri până duminică. Lângă bazinul lung de 18 metri şi lat de 8 metri, cu adâncime ce variază de la 1,20 la 1,70 metri, funcţionează, evident, şi un bar unde pot fi comandate tot felul de băuturi.
Un alt bazin amenajat modern stă la dispoziţia brăilenilor în incinta clubului sportiv "RaAy" situat pe faleză, lângă Baza Nautică. Aici piscina este acoperită, astfel că funcţionează pe toată perioada anului. Programul de lucru este 9.00 - 23.00. Două ore şi jumătate de acces la piscină costă 30 lei pentru adulţi şi 20 lei pentru elevi şi studenţi. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani însoţiţi de adulţi se plăteşte, tot pentru două ore şi jumătate, 10 lei. Clienţii pot beneficia, contracost, bineînţeles, şi de spa, fitness, masaj şi alte facilităţi.

Bazinul LPS şi fostul ştrand pentru copii nu duc lipsă de clienţi

O locaţie care nu a dus niciodată lipsă de clienţi şi nu duce nici în prezent, doar că acum este preferată mai mult de brăilenii cu posibilităţi financiare mai reduse, este reprezentată de bazinul exterior al Liceului cu Program Sportiv. Construit pe vremea regimului comunist, acesta e singurul din Brăila realizat după standarde olimpice, având 50 metri lungime şi opt culoare de înot. Aici vin, în general, copiii care vor să înoate. De altfel, abilităţile de înotător sunt absolut necesare, deoarece bazinul are adâncimea de doi metri, pe întreaga suprafaţă. Tarifele sunt modice, după cum ne-a informat Sorinel Meca, directorul LPS: 5 lei, pentru copii, elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi. Cine vrea să închirieze un şezlong o poate face contra unui tarif de 2 lei.
Fostul ştrand pentru copii de pe faleză este administrat de câţiva ani de o firmă privată, care l-a redenumit "Summer Club" şi i-a schimbat complet înfăţişarea. Locul plajei cu nisip a fost luat de pavele de beton, iar şezlongurile au luat locul vechilor cearşafuri. În timpul săptămânii, de luni până vineri, intrarea costă 10 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi, iar în week-end este 15 lei pentru copii şi 20 lei pentru adulţi. Folosirea şezlongurilor de pe plajă intră în costul tarifului, însă cine vrea să stea mai comod poate închiria un baldachin, cu 30 lei. Ticu Cireaşă, administratorul firmei "Kingdom" SRL, era, ieri, un om fericit: "În sfârşit, a venit căldura, odată cu vacanţa copiilor. De acum, sperăm să avem clienţi măcar cât sunt azi", ne-a spus acesta, privind satisfăcut la cele câteva sute de persoane care ocupau plaja şi bazinul. Ticu Cireaşă ne-a dat asigurări că apa din bazin este schimbată o dată pe săptămână, iar cât timp este folosită trece permanent prin nişte filtre care o menţin în parametri normali. Din păcate, de la începutul verii şi până acum, fostul ştrand de pe faleză este singurul care a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică, pe motiv că apa din bazin nu respectă normele în vigoare. "La ştrandul de copii de pe faleză, proba de apă de îmbăiere a fost găsită neconformă, adică nu erau îndeplinite condiţiile conform legislaţiei sanitare şi s-a aplicat o amendă de 3.000 de lei, de către inspectorii DSP", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Valerică Avram. Firma care exploatează bazinul a fost somată să intre în legalitate, printr-o filtrare mai eficientă a apei.
În restul piscinelor care funcţionează la Brăila nu s-au găsit probleme, după cum ne-a informat DSP. "Controalele vor continua până în luna septembrie", a mai precizat dr. Valerică Avram.
Brăilenii care nu vor să plătească pentru a se răcori pe timpul caniculei au opţiunea de a se scălda în Dunăre. La Brăila nu există, însă, o plajă amenajată oficial, unde să se poată sta la soare în condiţii civilizate. Primăria nici nu are de gând să amenajeze una, invocând legislaţia care, afirmă primarul Aurel Simionescu, interzice scăldatul în ape curgătoare, ce nu corespund normelor sanitare. Aşadar, cine merge la Dunăre trebuie să suporte malurile neamenajate şi, de multe ori, pline de gunoaiele aruncate de concitadinii lipsiţi de bun simţ.

Puncte de prim-ajutor şi de distribuire a apei în municipiu

16 brăileni au leşinat, ieri, în stradă

• în mai multe pieţe din municipiu au fost amenajate locuri de odihnă şi de distribuire a apei potabile • în câteva instituţii există puncte de prim-ajutor • măsurile au fost luate din cauza temperaturilor foarte ridicate, Brăila aflându-se şi astăzi sub cod galben de caniculă • ambulanţele au fost solicitate de 270 de brăileni, în ultimele două zile

Deşi astăzi este ultima zi în care Brăila se află sub cod galben de caniculă, temperaturile nu vor scădea nici mâine. Ieri, s-au înregistrat temperaturi de peste 36 de grade Celsius, la umbră, dar corpul a resimţit o temperatură mult mai mare din cauza indicelui de confort termic (temperatură-umezeală) ce a depăşit 80 de unităţi.
Maşinile Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) au fost non-stop pe drumuri. Numai în zilele de luni şi marţi, salvările au fost solicitate de 270 de brăileni. Dintre aceştia, 16 au leşinat în stradă, din cauza temperaturilor greu de suportat, potrivit dr. Victoria Ţîgîrlaş, director medical al SAJ.
În municipiu, au fost amenajate puncte de prim-ajutor în sediul Primăriei Municipiului, la Direcţia de Asistenţă Socială, la Teatrul "Maria Filotti" şi în Piaţa Halelor. De asemenea, au fost amenajate spaţii de odihnă şi de distribuire a apei potabile în Piaţa Concordia, Piaţa Săracă, Piaţa Vidin, Piaţa Microhală şi Piaţa Radu Negru, potrivit comunicatului de presă emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).
Totodată, au fost identificate persoanele vârstnice şi singure, de către CJSU în colaborare cu autorităţile administrative, iar voluntarii şi ONG-urile se ocupă de monitorizarea acestora pe întreaga perioadă caniculară.
Pompierii sunt în continuare pregătiţi să intervină la eventualele incendii provocate de arşiţă.
Autorităţile şi medicii recomandă persoanelor în vârstă, copiilor şi bolnavilor cronici să evite, pe cât posibil, să iasă din casă în intervalul orar 11.00 - 17.00, fiind cele mai vulnerabile categorii în faţa caniculei. De asemenea, aceştia sfătuiesc brăilenii să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să consume aproximativ 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, să evite consumul de alcool şi să nu facă exces de aer condiţionat. (Andreea ICONARU)

CFR reduce viteza din cauza caniculei

• astfel, trenurile de călători vor avea întârzieri • circulaţia pe calea ferată se desfăşoară în condiţii de vreme caniculară • măsura se aplică inclusiv astăzi

Compania de căi ferate a anunţat că reduce viteza trenurilor pe perioada de caniculă pentru a evita orice pericol generat de temperaturile ridicate înregistrate zilele acestea. "Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că în zilele de 7 şi 8 iulie a.c., din cauza temperaturilor ridicate care se vor înregistra în aer şi implicit la nivelul solului, conform avertizării Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor, în anumite intervale de timp, pentru desfăşurarea traficului în condiţii de siguranţă. Reducerea vitezei de circulaţie în condiţii de vreme caniculară reprezintă una dintre principalele măsuri aplicate de orice sistem feroviar, în vederea derulării traficului în condiţii de siguranţă în zonele aflate sub avertizare de vreme caniculară", se arată într-un comunicat de presă al companiei. În acelaşi material se precizează că măsura reducerii vitezei pe calea ferată se aplică, în principal, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, unde au fost anunţate temperaturi de peste de 38-39 de grade, dar şi în Bucureşti plus alte 32 de judeţe, inclusiv Brăila, unde sunt anunţate temperaturi de 35 - 37 de grade şi disconfort termic accentuat.
În astfel de perioade caniculare, personalul specializat în întreţinerea căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară, iar în timpul zilei viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se reduce cu 20 - 30 km/h faţă de viteza normală. (Dragoş G. TUDOSE)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro