Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Federatia Sanitas renunta la greva generala programata pentru astazi

Duminica, la sediul Ministerului Sanatatii s-au finalizat negocierile dintre autoritatile sanitare, reprezentantii Casei Nationale de Sanatate, ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si reprezentantii Federatiei Sanitas. Dupa discutii prelungite, cu foarte multe cifre pe masa, sindicalistii din sistemul sanitar au reusit sa obtina o crestere salariala pe urmatorii doi ani de 44%, fata de 70%, cit au revendicat.
In urma negocierilor, partenerii de dialog au stabilit ca, pina la 31 decembrie a. c., sa se definitiveze proiectul de act normativ care va da posibilitatea includerii unor categorii de sporuri in salariul de baza al personalului din sectorul sanitar, fiind stabilite si unitatile sanitare asupra carora va produce efecte acest act normativ. Proiectul de lege privind salarizarea personalului din sectorul sanitar va fi definitivat de o echipa mixta de lucru, formata din reprezentantii tuturor partilor implicate.
Pina la 15 decembrie a.c., va avea loc negocierea si elaborarea unor normative minime de personal care se vor corela in aplicare cu conditiile specifice ale fiecarei unitati sanitare, iar personalul contractual din unitatile sanitare finantate dela buget va beneficia de o indemnizatie pentru activitatea de prevenire sanitara, de 15% din salariul de baza. Totodata, salariile individuale ale personalului din cabinetele medicale individuale din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate se stabilesc prin negociere si nu pot fi mai mici decit salariile de baza minime pe functii, grade si trepte profesionale, prevazute in Ordonanta de Guvern, pentru unitatile sanitare altele decit cele clinice.

Mingea e in curtea ministerului

In urma negocierilor de duminica, personalul sanitar beneficiaza de servicii medicale, tratament si medicatie in regim gratuit, numai la recomandarea medicului de specialitate, iar costurile vor fi suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sau, dupa caz, de la bugetul de stat, in conditiile legii. Tot in regim gratuit se vor elibera pentru personalul sanitar si alte documente, precum certificatul prenuptial, fisa medicala pentru conducatorii auto etc., prin institutiile sanitare publice. Pina pe 15 decembrie, Ministerul Sanatatii Publice urmeaza sa elaboreze un proiect de ordonanta de majorare a salariilor de baza a personalului din unitatile sanitare publice, de 44% pe anii 2007-2008, cu o crestere de 22% pe decembrie 2007 fata de nivelul acestui an, intre ianuarie si august cu o crestere de 10%, iar pentru septembrie-decembrie, cresterea va fi de 11%.
De comun acord, partile au convenit sa se intilneasca inainte de aprobarea bugetului de stat pe 2008, pentru a stabili modul de defalcare a procentului de crestere salariala, convenit la 22% si ca actul normativ privind majorarile salariale va fi elaborat de Ministerul Sanatatii Publice pina la data de 14 decembrie a.c., cu aplicare de la 1 ianuarie 2007. In baza acestui acord, Federatia Sanitas a suspendat greva generala programata pentru astazi, 28 noiembrie in toate unitatile sanitare publice.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii