Mergi la conţinutul principal

Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

• cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza •  practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897

 

De la "Acvila Română", farmacia brăileanului Hepites ctitorită în secolul XIX, și până la Farmacia "Faltis" din zilele noastre, cea care a renăscut din propria cenușă, grație strădaniei de peste patru decenii a farmacistului primar Ion Bobaru, e cale lungă. Înainte de '89, clădirea farmaciei de pe Calea Galați era o ruină, iar chiriașii "la stat" creșteau porci în interiorul ei. Subsolul era o groapă de gunoi. Pe cheltuiala sa, Ion Bobaru, teleormănean la origine, dar îndrăgostit de orașul de la Dunăre, a renovat-o și a salvat recipienții și instrumentarul vechi de mai bine de un secol, precum și masa de lucru din laborator, aceeași la care a lucrat distinsul farmacist Ion Faltis.  Adevărat muzeu, Farmacia "Faltis" deține mobilierul vechi, instrumentarul, dar și celebra mașină de confecționat capsule, realizată la început de secol XX de firma Eureka, din SUA, aflată în perfectă stare de funcționare. Aceasta a fost cumpărată de farmacistul Faltis, înainte de Primul Război Mondial, și cu ajutorul ei s-au produs sute de mii de comprimate până în zilele noastre, cu precădere înainte de '89, când rar găseai piramidon, piracetam, antinevralgic sau papaverină în farmacii.

După ce a reușit să reînvie tradiția vechilor farmacii și să salveze cea mai veche farmacie din Brăila - monument istoric de la 1897 - Bobaru a împărtășit și viitorilor farmaciști, școliți la "Carol Davila", "Iulius Hațeganu", "Ovidius" sau "Dunărea de Jos", cunoștințele pe care le-a acumulat de-a lungul anilor. Nu degeaba deține certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor, emis de Colegiul Farmaciștilor din România.

Se poate spune, fără umbră de îndoială, că Ion Bobaru a păstrat vie istoria Brăilei și profesia de farmacist și a salvat o moștenire care, altminteri, era sortită pieirii. Pentru asta, dar și pentru numeroasele remedii minunate pe care continuă să le prepare cu migală, atenție și iubire de oameni, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" l-a invitat pe farmacistul Ion Bobaru să ne conducă într-o călătorie în lumea tămăduitoare a plantelor, implicit a remediilor naturiste, prin intermediul unei rubrici săptămânale.

 

Ion Bobaru: "Folosirea plantelor medicinale în vindecarea bolilor este o metodă ancestrală legată de începuturile existenței speciei umane pe pământ"

Mă bucură invitația ziarului "Obiectiv- Vocea Brăilei" de a prezenta cititorilor activitatea mea de 48 de ani dedicată preparării de medicamente la farmacia Faltis! Această experiență poate fi neinteresantă având în vedere că omul suferind de astăzi apelează la farmacie doar pentru a cumpăra remedii pentru sănătate făcute la scară industrială. Ori în trecut, până la apariția chimiei de sinteză și a industriei farmaceutice, boala era tratată cu medicamente preparate în farmacie. De asemenea, medicii scriau frecvent rețete după

formule proprii (rețete magistrale) sau în colaborare cu farmaciștii. Multiplele reacții adverse, alergiile, toleranța limitată a medicamentelor de sinteză au făcut ca o parte din oamenii bolnavi să se îndrepte, din nou, către fitoterapie. Fitoterapia este ometodă naturală de tratare a bolilor cu plante medicinale. Folosirea plantelor medicinale în vindecarea bolilor este o metodă ancestrală legată de începuturile existenței speciei umane pe pământ.

Ea completează tratamentul clasic alopat unde substanța activă este obținută prin sinteză. Fitoterapia, alături de acupunctură, aromaterapie, apiterapie, homeopatie, helioterapie, hidroterapie, psihoterapie, cromoterapie, balneoterapie, dietoterapie fac parte din medicina integrativă a mileniului III.

Americanii au denumit aceste metode de combatere a bolilor, tratamente complementare, naturiste, alternative sau holistice. Ele trăiesc, în ultimele decenii, o adevărată renaștere la nivel mondial, fiind recunoscute de Organizația Mondială a Sănătații (OMS).

Principalele avantaje ale medicamentelor obținute din plante medicinale, rezidă în faptul că nu produc, sau produc mai rar reacții adverse, decât medicamentele sintetice; se pot administra timp îndelungat, fără să producă dependență; se pot folosi în mod profilactic pentru a preveni apariția bolilor ceea ce nu este cazul medicamentelor obținute prin sinteză.

Farmacia Faltis, înființată la Brăila în anul 1897, continuă și astăzi vechea tradiție de a prepara medicamente tip manufactură, din plante medicinale. În medicina populară a țării noastre sunt menționate peste 800 de plante medicinale. Aproximativ 200 dintre ele au fost studiate aprofundat din punct de vedere chimico-farmacologic și se folosesc în mod curent, profilactic sau curativ, în diverse boli. Restul încă se mai folosesc după modele empirice.

 

Ce este etnofarmacologia

De folosirea empirică a leacurilor din plante medicinale se ocupă o nouă ramură a științelor medicale - etnofarmacologia.

Un amănunt demn de știut: în trecut, când a devenit o profesie de sine stătătoare, ca să deschizi o farmacie aveai nevoie de diploma de farmacist, de o locație corespunzătoare și de o dovadă că deții un teren pentru cultivarea de plante medicinale.

Sunt specialiști în fitoterapie care denumesc preparatele din plante medicinale suplimente alimentare sau terapeutice. Astăzi, când lumea trăiește mai mult și ajunge la vârste înaintate, se pune mare accent pe profilaxia sau preîntâmpinarea apariției bolior. Deci, cu atât e mai necesară folosirea în tabietul zilnic a unor suplimente terapeutice (alimentare).

Nu neglijăm nici prepararea de medicamente după formule vechi menționate în diverse farmacopei, codexuri, îndreptare farmaceutice sau după rețete magistrale prescrise de medici, dar care, din păcate, sunt din ce în ce mai puține. Am implementat, în farmacie, un sistem integrat de producere a medicamentelor din plante începând cu plantarea plantelor medicinale, îngrijirea, recoltarea, uscarea, procesarea, divizarea și vânzarea produsului finit. În portofoliul farmaciei avem peste 40 de plante din care preparăm peste 100 de preparate farmaceutice: ceaiuri, soluții, tincturi, loțiuni, poțiuni, creme, unguente și multe altele.

Farmacia Faltis are un teren pe care cultivă plante medicinale. Ce nu cultivăm, recoltăm din flora spontană. Pentru a obține preparate farmaceutice, de cea mai bună calitate, farmacia Faltis, are în dotare aparatură și tehnologie de ultimă generație: unguatoare, percolatoare, roto evaporatoare, mașină de umplut capsule și de turnat supozitoare etc.

A fost pentru mine un efort financiar extraordinar. De asemenea un efort financiar mare a fost și atunci când am restaurant clădirea, monument istoric, în 2013. Totul a meritat!

 

Ce va cuprinde rubrica în parteneriat cu "Obiectiv - Vocea Brăilei"

În articolele ce vor apărea în ziar vor fi prezentate la început tratamente naturiste pentru unele afecțiuni grupate pe organele (aparatele) corpului uman: respirator, urinar, biliar, vascular, hormonal etc.

Apoi voi prezenta în detaliu cele mai utilizate plante medicinale cu descriere, compoziție, preparare și folosirea lor în terapeutica medicală.

Acest parteneriat între farmacia Faltis și ziarul "Obiectiv- Vocea Brăilei" se dorește a fi un mod de informare a omului bolnav sau sănătos cu privire la folosirea corectă a plantele medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor. (Ion BOBARU, farmacist primar)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro