Oficial, de la începutul acestei săptămâni, fântâna cinetică de la Esplanadă şi zona de promenadă aferentă acesteia au intrat în reparaţie capitală. "Astăzi, pe 12 septembrie, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, cu predarea de amplasament", ne-a declarat, ieri, Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Brăila. Executant este firma gălăţeană "Tancrad", care s-a angajat să facă lucrarea contra sumei de 10,95 milioane lei (circa 100 miliarde de lei vechi), pe o perioadă de 24 luni. Cea mai mare parte din această sumă e reprezentată de o finanţare europeană nerambursabilă. Pe hârtie, proiectul de reabilitare sună foarte bine. Pentru că acest monument care reprezintă deja un adevărat simbol al Brăilei contemporane era, literalmente, făcut de ruşine de apa care se infiltra şi forma bălţi pe scările pietonale, specialiştii care au făcut proiectul au decis că trebuie să se renunţe la bazinele actuale şi să fie implementat un alt sistem de drenare. Fântâna urmează, aşadar, să-şi schimbe complet înfăţişarea. Şi asta nu doar din cauza dispariţiei bazinelor, ci şi datorită unui element care urmează să fie adăugat, după mai bine de 22 de ani de când a fost dată în folosinţă. Este vorba despre o sculptură metalică intitulată de artistul Lucaci "Pescăruş în zbor".
"Pescăruş în zbor", ultima piesă ce ar fi trebuit să întregească ansamblul cinetic gândit de Constantin Lucaci, a zăcut timp de 22 de ani lângă docurile de la "Hercules"
Aceasta ar fi trebuit să fie montată, în 1989, la capătul dinspre Dunăre al ansamblului cinetic. De ce nu s-a întâmplat acest lucru, ne-a explicat primarul Aurel Simionescu. "Fântâna trebuia să fie gata până pe 23 august 1989, dată la care se sărbătorea împlinirea a 45 de ani de la celebrul 23 august 1944. Chiar dacă mai era de lucru, fiindcă nu fusese montată şi ultima piesă din ansamblul conceput de artist şi nici nu se puseseră la punct toate detaliile, s-a dat dispoziţie să fie pornită provizoriu, până după marea defilare din 23 august. În aceeaşi situaţie se afla şi Casa Tineretului, care a fost inaugurată tot atunci, chiar dacă nu fusese finalizată pe interior. Din păcate, în cazul fântânii acest provizorat s-a întins până în prezent", ne-a spus primarul Simionescu. Poate că tocmai din cauza acestui hei-rupism cu care a fost inaugurată în regimul comunism fântâna s-a degradat atât de mult după doar 22 de ani de funcţionare. Nu sunt probleme doar cu infiltraţiile vizibile pe interior, ci şi cu mecanismele interioare, atât cel mecanic cât mai ales cel electric, care ar trebui schimbat complet. Rămâne de văzut cât de bine vor reuşi cei de la "Tancrad" să facă faţă dificultăţilor tehnice ridicate de acest proiect. Responsabilii din cadrul Primăriei au ţinut să precizeze că artistul Constantin Lucaci a fost consultat şi i s-a cerut acceptul pentru toate modificările gândite de proiectanţi. Piesa care urmează să completeze, după 22 de ani, opera acestuia, a fost depozitată în tot acest timp în incinta societăţii "Hercules", lângă Dunăre şi pare a avea nevoie de o recondiţionare serioasă.
Proiectul de reabilitare a zonei de promenadă mai prevede, pe lângă refacerea fântânii cinetice, şi realizarea unei rampe automatizate pentru persoane cu handicap. Este vorba despre benzi rulante prevăzute să funcţioneze permanent, cu excepţia perioadelor cu vreme nefavorabilă.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.