Un fost inginer în vârstă de 82 de ani, Vasile Giurcanu, şi-a pierdut viaţa, ieri, în urma exploziei devastatoare ce s-a produs în locuinţa sa. Apartamentul victimei este situat în scara 4 a Blocului 104, de pe Calea Călăraşilor, colţ cu Bulevardul Al. I. Cuza, chiar deasupra "Reset Irish Pub" şi vizavi de Tribunalul Brăila. Bătrânul era singur acasă şi e foarte probabil să fi murit asfixiat din cauza fumului. Pompierii l-au găsit sub câteva obiecte de mobilier care căzuseră peste el. Cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită de Medicina Legală.
Deflagraţia s-a produs, ieri, la ora 14.00. Suflul foarte puternic a spulberat ferestrele apartamentului, care are vedere şi înspre bulevardul Cuza şi spre parcarea din spatele blocului. Patru maşini parcate în apropiere au fost avariate, având parbrizul sau luneta spate sparte.
Din cauza bubuiturii asurzitoare, panica s-a instalat în rândul locatarilor blocului, dar şi a clienţilor restaurantului de la parter şi a celorlalte spaţii comerciale sau de birouri. Totodată, a fost perturbată şi activitatea Tribunalului Brăila. Avocatul Paul Vasilache, cel care deţine un spaţiu de birouri la parterul blocului respectiv, înspre bulevardul Cuza, ne-a spus că a fost primul care a încercat să intre în apartamentul afectat de explozie, pentru a vedea în ce stare se află proprietarul. "Eu tocmai mă pregăteam să plec de la birou când s-a auzit bubuitura. Când am ieşit afară, pe uşa dinspre bulevard, am observat elementele de balcon împrăştiate pe jos şi mi-am dat seama că s-a produs o explozie. Nu ştiam exact unde anume, pentru că încă nu se vedea fum. Am mers imediat în spatele blocului şi am intrat pe casa scării, iar la etajul I am auzit o femeie în vârstă care îl striga pe nume pe vecinul din apartamentul unde fusese explozia. Doamna respectivă nu avea curaj să intre în locuinţa vecinului. Mi-a zis că locuieşte un bătrân acolo şi am vrut să intru, ca să văd ce se se întâmplă cu el. N-am reuşit, pentru că, imediat cum am deschis uşa, m-a izbit în faţă un fum toxic. Vizibilitatea era, practic, zero şi n-aveam nicio şansă să pătrund în apartament fără mască de gaze. M-am retras, aşteptând să vină forţele de intervenţie", ne-a povestit avocatul Vasilache.
Ceilalţi locatari ai blocului au resimţit şi ei în plin unda de şoc. "A fost o zguduitură mai ceva ca la cutremur. Nu puteam să mă ţin de pereţi, în hol, aşa tare s-a clătinat blocul", ne-a spus Anica Ioniţă, locatara unui apartament de la etajul 4, scara 3.
Fumul a pus rapid stăpânire pe casa scării 4, unde se află locuinţa în care s-a produs explozia. Locatarii surprinşi în propriile apartamente nu au mai putut ieşi afară decât cu ajutorul pompierilor, care i-au scos pe rând, ajutându-i să respire cu măşti speciale, racordate la butelii de oxigen. Situaţia era cu atât mai gravă cu cât în apartamentele invadate de fum se aflau copii singuri acasă sau însoţiţi doar de bunici. Trecătorii care asistau la intervenţia pompierilor s-au cutremurat când o femeie în vârstă a ieşit la un balcon de la etajul III, cu un copil în braţe, ţipând disperată după ajutor. Aceasta a reuşit să scape din capcana fumului toxic doar cu ajutorul pompierilor.
În spatele blocului, rudele celor blocaţi în casă, venite într-un suflet de la serviciu sau de unde fuseseră plecate, încercau panicate să treacă de cordonul de protecţie instituit de poliţişti şi jandarmi, pentru a ajunge la cei dragi. Oamenii în uniformă reuşeau cu greu să le oprească, explicându-le că nu se poate intra pe casa scării, din cauza fumului, şi că pompierii fac tot posibilul să evacueze pe toată lumea în condiţii de siguranţă. În total, 20 de persoane au fost scoase afară, în primele două ore de la producerea deflagraţiei, dintre care patru copii. Doar patru persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila deoarece suferiseră uşoare intoxicaţii cu fum. Ceilalţi locatari evacuaţi au primit primul ajutor în ambulanţele sosite la faţa locului.
Fără gaze şi electricitate
În total, au fost mobilizate cinci autospeciale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, o autospecială SMURD şi trei autospeciale de stingere ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila. La câteva minute după producerea exploziei, apartamentul afectat a fost cuprins de flăcări, cu mare degajare de fum. Pompierii au avut nevoie de mai mult de o oră pentru a reuşi să lichideze incendiul. Apartamentul victimei Vasile Giurcanu a fost distrus în totalitate, iar un apartament situat vizavi, la acelaşi etaj, a fost afectat în mare măsură, având uşa de la intrare dislocată de suflul exploziei şi pereţii puternic afumaţi. De asemenea, alte patru apartamente, de la etajul superior, au rămas fără uşi, având pereţii şi mobilierul degradat de fum.
O comisie formată din pompieri, poliţişti şi lucrători de la Gaze şi de la "Electrica" urmează să stabilească exact cauza deflagraţiei. Ieri seară, înainte de închiderea ediţiei, erau luate în calcul două variante: o defecţiune a centralei pe gaze, ori o neglijenţă a proprietarului, care ar fi putut uita aragazul deschis. Acesta se afla singur în apartament, deoarece soţia era plecată de acasă, iar fiica celor doi soţi locuieşte în Galaţi, unde lucrează ca medic.
Ieri, până la ora 17.00, alimentarea cu electricitate a blocului fusese repornită, cu excepţia celor două apartamente de la etajul I al scării 4, cel mai puternic afectate de explozie. În ceea ce priveşte alimentarea cu gaze, aceasta continua să fie oprită în tot blocul, până la închiderea ediţiei. O echipă de specialişti ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Brăila urmează să facă o expertiză, pentru a stabili dacă structura de rezistenţă a imobilului a fost afectată de suflul exploziei
La faţa locului s-au aflat ieri, pe lângă echipele de intervenţie, prefectul Vasilica Vâlcu, primarul Aurel Simionescu, vicepreşedintele CJ Ovidiu Nechita, precum şi reprezentanţi ai structurilor de comandă ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU Brăila.