Evazionist condamnat pentru o ţeapă de peste un milion de euro | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Evazionist condamnat pentru o ţeapă de peste un milion de euro

* situaţia s-a schimbat însă la Curtea de Apel Galaţi, care a decis ca acesta să stea 2 ani şi 4 luni în închisoare * procurorii DNA spun că firma pe care acesta o administra, împreună cu un alt brăilean care între timp a decedat, a păgubit statul prin neplata TVA-ului şi impozitului pe profit * până în prezent s-au recuperat doar 130.000 de lei, valoarea unor bunuri puse sub sechestru

Un brăilean în vârstă de 44 de ani a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, după ce a păgubit statul cu 1,2 milioane de euro. Tudor Chirică era cât pe ce să fie lăsat să cheltuie liniştit toţi aceşti bani, deoarece instanţele brăilene au considerat că faptele sale merită o pedeapsă cu suspendare. Zilele trecute, Curtea de Apel Galaţi a schimbat însă modalitatea de executare a pedepsei, dictând ca inculpatul să ajungă în penitenciar. Paguba a fost creată prin neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit, de către o societate pe care o administra împreună cu un alt brăilean, care a fost cercetat pentru aceleaşi infracţiuni, însă a murit înainte ca procesul să se termine. Cei doi au fost acuzaţi că nu au înregistrat în evidenţa contabilă venituri realizate din vânzări de cereale, dar au evidenţiat unele operaţiuni de achiziţii ca şi când acestea ar fi fost cumpărate de la persoane juridice. Pentru recuperarea prejudiciului a fost luată măsura instituirii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile sau imobile aparţinând învinuiţilor, ce a fost pusă în aplicare în iunie 2007, în valoare de numai 130.000 lei. Evazionistul ar putea să plece liniştit din ţară, cu tot cu bani, asta dacă nu a făcut-o deja, deoarece instanţa de judecată nu a emis încă mandatul de încarcerare, în baza căruia poliţiştii pot să-l bage la "răcoare".
În februarie 2004, Tudor Chirică şi Stancu Gorgovan au înfiinţat SC "Sandoria Com" SRL, ce avea ca obiect de activitate comercializarea cu ridicata a cerealelor, seminţelor şi furajelor. Un an mai târziu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila s-a sesizat din oficiu despre faptul că firma nu a înregistrat în evidenţele contabile toate veniturile realizate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitului şi taxelor la bugetul consolidat al statului. În acest context, în iulie 2005, anchetatorii au solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila efectuarea unei verificări de specialitate la respectivul agent economic. Atunci, Gorgovan a declarat că nu are evidenţa contabilă a firmei deoarece i-a fost sustrasă de o persoană pe care o împuternicise prin procură să reprezinte interesele societăţii. Drept argument, bărbatul a prezentat o plângere făcută la Poliţie, ce avea ca obiect aceste aspecte, datată însă după ce firma intrase în vizorul oamenilor legii. Afirmaţia sa nu a putut fi susţinută deoarece persoana reclamată plecase din ţară la două săptămâni după ce fusese împuternicită şi nu mai revenise de atunci. În acest context, organele de control i-au pus în vedere ca până în luna octombrie să reconstituie evidenţa contabilă. Întrucât la data scadentă învinuitul nu a prezentat ce i se ceruse, a fost întocmit un raport de inspecţie fiscală ce a fost înaintat la Poliţie. Ulterior, dosarul a fost declinat la DIICOT şi apoi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi. Procurorii DNA au dispus efectuarea unui raport de constatare financiar-contabilă, ocazie cu care s-a apelat la documente din evidenţa pricipalului partener de afaceri al firmei brăilene, dar şi a instrumentelor de plată şi a altor înscrisuri emise de "Sandoria". Aşa s-a stabilit că în perioada 2004 - 2005, societatea brăileană a facturat către partenerul ei de afaceri cereale în valoare de peste 27 milioane de lei, contravaloarea acestora fiind încasată în întregime de la beneficiar prin ordine de plată (OP), chitanţe şi dispoziţii de încasare. Sumele plătite prin OP au fost ridicate de cei doi învinuiţi în totalitate, în numerar, justificarea făcându-se fie prin depunerea unor borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice, fie prin înscrisuri prin care administratorii se obligau că după contractare vor depune documentele justificative. În această situaţie, niciuna din sumele plătite persoanelor fizice nu beneficia de deducere de TVA, însă în documentele de la DGFP erau menţionate sume deductibile de TVA, urmare a achiziţiilor de bunuri care beneficiau de deducere.
După ce au fost somaţi să reconstituie evidenţa contabilă, cei doi nu au mai depus nici deconturi de TVA, deşi societatea a facturat cereale în valoare de 6,5 milioane lei care nu au fost evidenţiate în contabilitate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului. Totodată, în decursul celor doi ani de la data întocmirii primului act de sesizare, a rezultat că sumele menţionate la rublica "vânzări în deconturile de TVA" depuse la DGFP sunt mai mici faţă de cele facturate către partenerul de afaceri, învinuiţii sustrăgându-se în acelaşi mod de la plata dărilor către stat. În total, în perioada 2004 - 2005, administratorii au creat un prejudiciu la buget în sumă de 46.601.517 lei (echivalentul, la acea dată, a aproximativ 1,2 milioane de euro).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro