Mergi la conţinutul principal

Energie nouă pentru Brăila

Pentru o seară, Brăila a vibrat altfel decât de obicei, Centrul Vechi a ieşit din obişnuita plictiseală cenuşie şi s-a încărcat de culoarea unei sărbători neaşteptat de reuşite. Personajele în costume de epocă, cu uniforme militare de acum un veac sau rochii de pe vremea valsurilor vieneze, au transformat Noaptea Muzeelor, din acţiunea oarecum banală a anilor trecuţi, într-un eveniment al bucuriei, capabil să trezească interesul mult mai multor persoane spre acel act cultural ce presupune vizitarea unui muzeu sau a unei expoziţii. Asta cu atât mai mult cu cât şi alte instituţii au colaborat pentru reuşita întregului eveniment. Primăria a organizat un târg de dulciuri pe fosta stradă Regală şi un spectacol de muzică pe scena din parcarea Poliţiei, teatrul ”Maria Filotti” a pus la dispoziţie minunatele costume din rechizita proprie, Biblioteca şi Centrul de Creaţie au organizat ateliere specifice. Au pus umărul, de asemenea, şi anumite asociaţii civice, sportive sau etnice, care au contribuit cu ce au avut mai bun, fie cu uniformele militare reconstituite ca la carte, fie cu interpreţi, dansatori sau sportivi care au făcut demonstraţii de virtuozitate. O emulaţie rar întâlnită pe plan local, iar rezultatele au fost extraordinare... Brăilenii care s-au aflat, sâmbătă seara, în Piaţa Traian sau pe strada Mihai Eminescu n-au regretat că au ieşit din casă, asta în ciuda ploii ce ameninţa, la un moment dat, să zădărnicească toate evenimentele organizate în aer liber. Nu mai vorbim despre cei care au asistat la spectacolul de caricatură comentată pus în scenă de Costel Pătrăşcan în curtea nou-înfiinţatului Muzeu al Umorului, de pe strada Ana Aslan, unde râsul a fost la el acasă!

Poate că nimic din toate acestea n-ar fi fost posibile dacă la conducerea Muzeului Brăilei nu s-ar fi aflat Costin Croitoru, cel care l-a înlocuit în urmă cu doar câteva săptămâni pe Ionel Cândea. Aflat, deocamdată, în funcţia de manager interimar, Croitoru a reuşit într-un timp foarte scurt să transforme muzeul dintr-o instituţie închistată într-un elitism anost, într-o instituţie vibrantă, parcă trezită dintr-un somn adânc şi dornică să respire viaţă prin toţi porii. Muzeul începe, în sfârşit, să lase în urmă veşnicele conferinţe şi lansări de carte cu discursuri foarte bine documentate dar prea puţin atrăgătoare pentru neavizaţi, şi să se deschidă tot mai mult către public, încercând să găsească modalităţi de a vorbi pe limba tuturor, pentru a convinge pe cât mai mulţi să-i descopere comorile expuse pe rafturi sau pe simeze. În erudiţia sa de necontestat, fostul manager Ionel Cândea, cârmuitor al muzeului vreme de mai bine de două decenii, avea totuşi hibe destul de mari la capitolul comunicare, atât cu potenţialii vizitatori cât şi cu presa. Costin Croitoru a venit cu un suflu nou şi cu un început mai mult decât promiţător, iar dacă va continua în această manieră sunt toate şansele ca Muzeul Brăilei să îşi cimenteze tot mai tare calea către inima şi mintea publicului larg, aşa cum au făcut în ultimii ani Teatrul şi Biblioteca. Iar cu cât va fi mai solid acest triunghi al culturii, cu atât va fi Brăila mai câştigată!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro