Mergi la conţinutul principal

Elevii braileni tintesc universitati recunoscute la nivel mondial

Topul Shanghai reprezinta topul primelor 500 universitati din lume, fiind un proiect chinez realizat la scara larga, pentru a clasifica cele mai bune universitati ale lumii. Cu punctaj maxim in topul Shanghai, Harvard este cea mai bine cotata universitate din lume. Locurile doi si trei sunt ocupate tot de universitati americane - Stanford si California Berkeley. Celebra universitate engleza, Cambridge, ocupa pozitia a patra, iar Oxford se afla surprinzator, tocmai pe pozitia a opta.
Per ansamblu, unitatile de invatamant americane domina clasamentul la varf, printre primele zece figurand si MIT, Princeton, Columbia, Yale, in timp ce motorul universitar european ramane in continuare (pe linga Oxford si Cambridge), Imperial College si University College din Londra. Daca se face insa abstractie de pozitiile ocupate, Europa este in castig cu cea mai mare reprezentanta in topul Shanghai, cu 209 universitati, in timp ce SUA au 170, Asia 89, iar Africa doar 4.
Europa de Est figureaza cu 8 pozitii in clasamentul Shanghai, cele mai puternice universitati din fostul spatiu comunist sunt Institutul Lomonosov din Rusia si Universitatea din Szeget, Ungaria.
Nicio universitate din Romania nu a ajuns in topul celor mai bune universitati din lume. Pentru a intra in top, chiar si cele mai performante universitati din tara, trebuie sa inregistreze o crestere de doua sau trei ori mai mare a performantei stiintifice indexate ISI. Membrii CNCSIS au ajuns la aceasta concluzie in urma evaluarii universitatilor autohtone, in functie de criteriile de ierarhizare utilizate pentru intocmirea topului Shanghai. Potrivit acestor criterii, Universitatea din Bucuresti a obtinut un scor total Shanghai de 4,09 puncte, Universitatea "Babes-Bolyai", un scor de 3,96 puncte, iar Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, un scor total de 3,66 de puncte. Romania este inca departe de clasamentul mondial, in top 500 Shanghai scorul minim fiind de 8,22 puncte.

"Nu-mi place sistemul corupt din Romania si vreau sa ma afirm si fara a fi nevoita sa devin pupincurista"

Elevii braileni devin din ce in ce mai interesati de universitatile din afara, motivati fiind de reputatia si metodele pe care acestea le aplica. Tinerii nu sunt numai nemultumiti de sistemul de invatamant, cat si de Romania, in general: "Adevarul este ca nu m-a interesat neaparat locul pe care il ocupa Universitatea Bremen in top, dar stiam de la profesoara de fizica, Nicoleta Becheanu, ca este o facultate buna si am incercat acolo. Aplicatia consta intr-un dosar cu diplome si certificate pe care-l trimiti pentru evaluare. Nu exista examen, deci este mult mai usor. In prezent, mai astept rezultatele din Marea Britanie de la o facultate de animatie si dupa aceea ma decid pe una din ele. Cred ca am ales sa plec pentru ca momentan n-am chef de Romania. De ce n-am chef? Pentru ca nu-mi place sa se ia cocalarii de mine pe strada, nu-mi place sistemul corupt si vreau sa ma afirm fara a fi nevoita sa devin pupincurista", afirma Ioana Serban, eleva la Murgoci, calificata in acest an la Olimpiada Internationala de Limba si Literatura Romana. Alti cinci elevi de la Colegiul Murgoci au aplicat la universitati din strainatate, aflate in primele o suta in topul Shanghai. Steluta Grama si Bogdan Toader au fost admisti la Universitatea Manchester, clasata pe pozitia a 40 a. Modalitatile de admitere in afara sunt cu mult diferite de cele din Romania, dosarul incluzind eseuri si caracterizari realizate de profesori: "Am ales sa aplic la cateva universitati din Anglia pentru ca o mare parte dintre acestea au o reputatie mai buna decat cele in Romania si, in general, rezultatele lor sunt, de asemenea, mai bune. Admiterea este diferita fata de cea din tara. Pe langa rezultatele scolare, se cer eseuri si caracterizari facute de profesori pentru a sti cum esti ca persoana, nu numai ca elev. Timpul de decizie este mai lung, iar apoi dupa cateva saptamani primesti o scrisoare in care iti spun daca iti ofera un loc si iti descriu conditiile", ne-a declarat Bogdan Toader. De asemenea, sectiile sunt cu mult diferite de cele pe care facultatile de la noi le ofera, pachetul universitar fiind mult mai larg: "La Manchester mi-a placut foarte mult cursul Japoneza si Studii de Film si, bineinteles, orasul", a declarat Steluta Grama.
Moda studiatului in strainatate nu este deloc una noua, insa in fiecare an din ce in ce mai multi elevi aleg universitati recunoscute pe plan international, poate si pentru faptul ca sistemul de invatamant din Romania isi arata din ce in ce mai des lipsurile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro