După norul radioactiv este aşteptată gaura în stratul de ozon | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

După norul radioactiv este aşteptată gaura în stratul de ozon

* la Brăila nu există posibilitatea măsurării concentraţiei ozonului stratosferic

După norul radioactiv de la Fukushima, se vorbeşte despre un alt pericol care ar pândi din cer România: o gaură în stratul de ozon ce s-ar putea afla, azi şi mâine, deasupra ţării noastre, lăsând radiaţiile ultraviolete ale soarelui să pătrundă masiv în atmosferă, cu consecinţe asupra sănătăţii populaţiei. Avertismentul că deficitiul din stratul de ozon format deasupra Polului Nord din cauza poluării se deplasează spre Scandinavia şi Europa de Est a fost emis de specialiştii Centrului European de Meteorologie, după cum informau, ieri, mai multe cotidiane naţionale. Presa centrală a citat, însă, şi specialişti români din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Aceştia au spus că deasupra României se va înregistra, în cel mai rău caz, doar o diminuare a stratului de ozon, vârful acestui fenomen urmând să afecteze în special nordul continentului şi zona Munţilor Ural. Informaţiile sunt, aşadar, contradictorii. Dacă, într-adevăr, gaura din stratul de ozon ar fi adusă de curenţii atmosferici deasupra zonei noastre, populaţia ar trebui să evite să stea prea mult în soare. Brăilenii obligaţi, prin natura situaţiei, să petreacă mai mult timp în aer liber, sub expunerea razelor solare, ar face bine să poarte pălării cu boruri largi şi ochelari de soare, deoarece razele ultraviolete în concentraţii prea mari pot provoca, în primul rând, probleme dermatologice.
La Brăila nu există instrumente de măsură care să poată determina nivelul de ozon din stratosferă. Poate fi măsurat, în schimb, ozonul troposferic, cel ce se găseşte aproape de sol, în stratul inferior al atmosferei. Spre deosebire de ozonul stratosferic, care are un efect benefic, deoarece constituie scutul Pământului împotriva radiaţiilor ultraviolete, cel troposferic este determinat de gazele de eşapament, fiind considerat periculos pentru sănătate, afectând vederea şi provocând iritarea tractului respirator. Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, ne-a explicat că ozonul troposferic apare în concentraţii mari în special vara, fiind produs de gazele de eşapament sub influenţa căldurii şi a razelor solare. Limita maximă admisă este de 120 micrograme pe metru cub. La Brăila nu s-a înregistrat, în ultimii ani, o depăşire a acestei limite. Cele mai mari valori consemnate în verile trecute s-au situat în jurul valorii de 80-100 micrograme pe metru cub.
În ceea ce priveşte radiaţiile gama ce ar fi trebuit să fie purtate până în zona noastră de norul radioactiv provenit din Japonia, acestea nu şi-au făcut încă apariţia. Specialiştii APM Brăila spun că staţia de monitorizare a dozei gama, aflată în dotarea acestei instituţii, continuă să înregistreze valori situate în limitele fondului natural, de 0,04 - 0,08 microsivert/oră, în condiţiile în care limita maximă admisă este de 0,250 microsivert pe oră.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro