Dunărea devine periculoasă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea devine periculoasă

* au apărut infiltraţii în diguri, iar faleza e pe punctul de a fi inundată * dacă nivelul fluviului va mai creşte cu 10-15 cm, e posibil să asistăm din nou la inundarea zonei portuare şi a locuinţelor sociale de pe Str. Anghel Saligny, la fel ca în aprilie 2006

Şansele ca Dunărea să înceapă să scadă au fost anulate după precipitaţiile abundente care au căzut, în ultimele zile, pe teritoriul României. Astfel, deşi fluviul intră cu un debit mai mic în ţară, semn că situaţia a început să se normalizeze în amonte de Porţile de Fier, hidrologii avertizează că aportul de apă adus de râurile româneşti va menţine Dunărea la cote foarte ridicate, mult peste media specifică acestei perioade. Ieri, la mira Brăila s-a înregistrat o cotă de 627 centimetri, cu 4 cm în plus faţă de ziua precedentă. Astăzi, s-ar putea depăşi 630 cm, iar tendinţa este de creştere. Deja, la asemenea cote, au început să apară infiltraţii prin diguri, însă specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila dau asigurări că astfel de fenomene sunt normale şi că un pericol real nu există încă. Dar, dacă terenurile agricole şi satele brăilene existente pe malul Dunării nu sunt ameninţate deocamdată, primele inundaţii s-ar putea produce chiar în municipiu. Încă de ieri, apa începuse să iasă pe faleză, în zona vechii Căpitănii, iar dacă nivelul fluviului va mai creşte cu câţiva centimetri este foarte posibil ca Zona Liberă şi Str. Anghel Saligny, cu locuinţele sociale de acolo, să fie din nou sub apă, aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2006. La cota actuală, Dunărea ar fi refulat deja prin gurile de canalizare de pe Str. Anghel Saligny, însă acest lucru nu s-a întâmplat fiindcă gurile de canal au fost supraînălţate cu tuburi de circa un metru, în care s-a pus pământ, pentru o mai mare rezistenţă. "Cu genul acesta de măsuri putem ţine lucrurile sub control până la o cotă a Dunării de circa 640 cm. De la 640 cm în sus, deja problema nu mai este reprezentată de refularea canalizărilor, deoarece apa depăşeşte înălţimea malului, iar noi nu mai avem nicio posibilitate să stăpânim situaţia", ne-a explicat Constantin Toma, directorul tehnic al Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila.

22dunar2 Gurile de canal de pe Str. Anghel Saligny au fost supraînălţate pentru ca locuinţele sociale din zonă să fie ferite de inundaţii Aşadar, dacă fluviul va mai creşte cu 10-15 cm, este posibil ca parterele imobilelor de pe Str. Anghel Saligny să fie inundate, la fel cum s-a întâmplat în 2006. Atunci, locatarii au fost mutaţi în căsuţele din tabăra Lacu Sărat, până când s-au retras apele, iar Primăria a cheltuit sute de milioane de lei vechi pentru renovarea încăperilor afectate de inundaţie. De data asta, municipalitatea speră să nu mai fie nevoie de evacuare. "Am procedat la supraînălţarea gurilor de canalizare şi avem pregătite pompe cu care să intervenim, dacă apa începe să iasă, totuşi, pe mal. Sperăm că nu vor fi probleme, în zilele următoare. Dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente, vom căuta o formulă pentru cazarea în alte locaţii a chiriaşilor din acele locuinţe sociale", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro