Mergi la conţinutul principal

Dragnea a mai găsit o gaură

Nu ştiu cu câte găuri a avut de-a face Liviu Dragnea anul trecut, dar, la început de an 2017, „El Lider Maximo” a mai găsit una: o gaură de 10 miliarde de lei (sau de 14, nici lui nu îi era foarte clar). Gaură făcută, evident, de Guvernul Cioloş.

Fostul guvern anunţase, la plecare, că deficitul bugetar (adică diferenţa în minus dintre cât a încasat şi cât a cheltuit statul român) pe 2016 este estimat la 2,6% din PIB, sub nivelul prevăzut în buget, de 2,8% din PIB. Cu alte cuvinte, statul a cheltuit mai mult decât a încasat, cam cum se întâmplă în fiecare an, dar mai puţin decât era prevăzut în buget. Un buget aprobat în Parlament, inclusiv – sau mai ales – de PSD, majoritar şi atunci, ca şi acum. O „gaură” de 10 miliarde de lei pentru 2017, aşa cum anunţă Dragnea, ar însemna fie că Guvernul Cioloş a cheltuit anul trecut cu 10 miliarde de lei peste acel 2,8% deficit aprobat, ceea ce ar ridica deficitul bugetar la peste 3% din PIB - lucru care nu s-a întâmplat -, fie a cheltuit în plus 10 miliarde de lei în cele doar 3 zile din 2017, până a preluat guvernarea Cabinetul Dragnea-Grindeanu – un lucru imposibil.

Evident, Dragnea minte cu neruşinare şi intoxică populaţia, aşa cum ştie să facă el cel mai bine. Promisiunile lui Dragnea trebuie acoperite din bugetul pe anul 2017, în care Guvernul Cioloş a guvernat, cum spuneam, doar 3 zile. „Gaura” este o scamatorie ieftină, prin care PSD începe să-şi justifice populismul deşănţat din campania electorală şi promisiunile pe care nu le va pune în practică. Începe, de fapt, povestea cu „greaua moştenire”. Pentru Dragnea, „gaura” de 10 miliarde lăsată de guvernul tehnocrat poate fi o scuză bună pentru viitoarele nerealizări ale PSD, chiar dacă e o minciună lansată public de un infractor. Pentru că unii înţeleg asta, dar sunt tot mai puţini. Telespectatorii captivi ai posturilor lui Voiculescu şi Ghiţă şi fanii condamnaţilor penali iau de bună minciuna lui Dragnea. Pentru ei, evident, Cioloş este vinovat, Cioloş a furat banii, din cauza lui Cioloş nu-şi va ţine PSD promisiunile, şi nu pentru că Dragnea este de fapt un mincinos. Pe ei nu-i interesează care e treaba cu deficitul, cu cheltuielile, cu PIB-ul. Oricum unii nici nu pricep, alţii se fac că nu pricep.

„Gaura de 10 miliarde” este de fapt o gaură în mintea lui Dragnea. O gaură în promisiunile aruncate de-a valma pentru a câştiga alegerile. O gaură în logica unui buget care nu poate susţine concomitent atâtea eliminări de taxe şi majorări de salarii şi pensii, fără a creşte alte taxe şi impozite. Dincolo de logică, este un lucru de bun simţ. Deja se vorbeşte despre impozitarea suplimentară a unor angajaţi cu salarii mai mari, despre o nouă taxă de mediu, ba chiar despre impozitarea progresivă şi introducerea unei noi accize la carburanţi.

Răspunsul fostului premier este cât se poate de clar şi de responsabil: „Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul”. Dar, cum spuneam, din păcate puţini pricep sau vor să priceapă. Vătaful Dragnea vrea comisie parlamentară de anchetă, vrea să-i cheme pe foştii miniştri să dea cu subsemnatul în faţa lui (nu la Parchet), vrea să aprobe legi doar prin ordonanţe ale guvernului, trecând chiar şi peste Parlamentul pe care îl controlează oricum. Dragnea vrea totul, iar pentru acest scop foloseşte orice mijloace.

Cum ar fi, totuşi, ca foştii membri ai guvernului să-l dea în judecată pentru „gaura” aia de 10 miliarde de lei? Şi să-i ceară daune fix de 10 miliarde. Poate aşa Dragnea îşi va aminti că este un condamnat penal aflat încă în timpul executării pedepsei şi că doar mulţumită unei instanţe indulgente nu se joacă acum de-a gaura în interiorul unui penitenciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu