Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul "Santaj la seful Politiei" se judeca la Slobozia

Zilele acestea, instanta Tribunalului Ialomita a respins cererea de eliberare pe cautiune formulata de Constantin Cristea, zis "Aprozar", in virsta de 44 de ani, din Braila - recidivist cu o "coada" de 886 de zile de inchisoare - aminind, totodata, judecarea dosarului pentru a doua parte a lunii aprilie, precizeaza surse judiciare. Cristea a fost arestat preventiv pe data de 1 iunie 2006 si trimis in judecata, la scurt timp, pentru trafic de influenta si santaj. Cunoscut ca fiind colaborator al unor servicii speciale, inculpatul ar fi pretins si primit bani de la familia Ioana si Milica Doda, ca sa intervina in favoarea fiului lor arestat. In acelasi timp, el este acuzat ca l-a santajat pe insusi seful Politiei brailene, comisarul Catalin Chivu, ca sa-l determine sa-si dea demisia din functia de inspector sef al IPJ. Cercetarile in cauza au fost coordonate de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, martori ai acuzarii fiind ofiteri din cadrul IPJ, dar si din structurile Ministerului de Interne, mai precis ale Corpului de Control MAI. Dosarul "Santaj la seful Politiei" a fost stramutat la Tribunalul Ialomita, inca din toamna anului trecut.

Familia Doda l-a denuntat pe Cristea in ianuarie 2006

Desi infractiunea de trafic de influenta ar fi fost savirsita in anul 2004, Constantin Cristea a fost denuntat abia pe data de 12 ianuarie 2006. Potrivit dosarului penal instrumentat de regretatul procuror Laurentiu Valea, in urma cu trei ani, inculpatul s-ar fi oferit sa-l ajute pe fiul Ioanei Doda, Florin, care era arestat preventiv, folosindu-se de "relatiile pe care le are la conducerea IPJ". Concret, acesta a promis ca Florin va fi transferat in Arestul IPJ si ca va beneficia si de o reducere de pedeapsa, stiut fiind faptul ca "este in relatii bune cu politistii si ca este informatorul acestora".
Potrivit dosarului penal, in mai multe rinduri, familia Doda i-a oferit lui "Aprozar" 400 de euro si 9 milioane de lei. Conform promisiunii, arestatul a fost mutat in Arestul IPJ si a beneficiat de vorbitor si pachet. Aflind, insa, ca fiul ei nu va beneficia si de o reducere de pedeapsa, Ioana Doda i-a cerut acestuia banii inapoi. Acuzarea precizeaza ca, la scurt timp, Florin Doda a fost trimis inapoi la Penitenciar si ca, in momentul in care mama detinutului a mers in audienta la adjunctul IPJ, pe atunci comisarul sef Antonel Colceag, acesta ar fi promis ca va trimite un politist ca sa-i ia declaratie - lucru care nu s-a mai intimplat. Intrucit i-a restituit numai 6 milioane de lei, femeia l-a denuntat in final pe Constantin Cristea. In replica, inculpatul a negat ca le-ar fi facut promisiuni sotilor Doda si ca le-ar fi cerut acestora bani, desi exista nu mai putin de 9 martori ai acuzarii care sustin contrariul.

Santaj la inspectorul sef al IPJ Braila

Potrivit dosarului penal instrumentat de Parchet, conflictul dintre Cristea si actualul sef al Politiei s-a declansat in momentul in care inculpatul a trimis o sesizare Ministrului Administratiei si Internelor, indreptata impotriva comisarului Chivu. Pentru a verifica cele sesizate, la inceputul anului 2006, ministrul a trimis la IPJ Braila doi ofiteri din cadrul Corpului de Control, respectiv comisarul sef Eugen Danaila si subcomisarul Laurentiu Popa, care au efectuat un control in perioada 31 ianuarie - 2 februarie 2006. Potrivit procedurii, inspectorii trebuia sa stea de vorba inclusiv cu autorul sesizarii, Constantin Cristea. Cristea a preferat sa-i intilneasca pe ofiteri la Restaurantul "Matteo" (B-dul Dorobanti). Acuzarea precizeaza: "Dupa ce Danaila Eugen, in prezenta lui Popa Laurentiu, a discutat cu inculpatul Cristea Constantin aspectele sesizate, acesta vorbindu-i martorului la persoana intii si la modul imperativ, i-a spus sa-l schimbe din functie pe inspectorul sef Chivu, ca in caz contrar vor aparea in ziare o serie de documente compromitatoare, unul dintre acestea prezentindu-l in copie xerox (...) In conditiile in care Danaila Eugen nu va face ce spune inculpatul, atunci va avea de suferit daca il acopera pe inspectorul sef pentru faptele sesizate".
Dupa circa doua saptamini, comisarul sef Danaila a fost contactat din nou, de catre acelasi Cristea, chiar la sediul Ministerului de Interne, insa a refuzat sa dialogheze cu el. Ofiterul a luat legatura cu Catalin Chivu, spunindu-i ca i s-a pus la dispozitie copia xerox a unui document intocmit de el in anul 2003, un raport de recrutare a unui informator. Atunci, seful IPJ Braila a dispus Serviciului de Inspectie Interna condus de scms. Mihai Ignatescu, sa se ocupe de situatie si sa-l informeze in legatura cu mersul anchetei. Intre timp, Cristea i-a mai pus la dispozitie lui Ignatescu doua copii xerox ale altor rapoarte de recrutare, intocmite de Chivu pe vremea cind lucra in cadrul Serviciului AEST - IPJ, spunindu-i acestuia ca, daca respectivul nu-si da demisia, va da publicitatii acele documente. Ignatescu a aflat ca documentele secrete provin de la comisarul sef Antonel Colceag, care le-a oferit spre publicare unui redactor de la ziarul "Obiectiv". Documentele respective ii fusesera inminate de ziarist lui Cristea pentru ca acesta, la rindu-i, sa le predea inspectorilor de la Bucuresti, nicidecum in alt scop.
In momentul in care inspectia interna a efectuat verificarile care s-au impus, inspectorul sef Chivu a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galati. Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva comisarului sef Colceag, intr-o cauza aparte, in final acesta fiind arestat preventiv - ulterior eliberat, din pricina unui viciu de procedura - pentru sustragere de documente secrete (legea sigurantei nationale). Pe 1 iunie 2006, Constantin Cristea a fost si el arestat preventiv, la propunerea procurorilor braileni. Pe parcursul anchetei, Cristea a sustinut ca nu a folosit nici un moment actele cu caracter secret pentru a-l santaja pe inspectorul sef al IPJ Braila, comisarul Catalin Chivu. Instanta urmeaza sa delibereze.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii