După mai bine de o lună de la epuizarea stocului de vaccin antirabic, de la Spitalul Judeţean Brăila, medicii de la Secţia de Boli Infecţioase trag un semnal de alarmă asupra situaţiei care a scăpat de sub control, deoarece nu se mai poate face profilaxia bolii, în condiţiile în care puţini dintre brăilenii muşcaţi de câini au bani să-şi procure tratamentul. Criza s-a declanşat la începutul lunii iunie, când Spitalul Judeţean, în cadrul căruia funcţionează singurul centru antirabic din judeţ, a rămas fără nicio doză de vaccin, însă din cauza lipsei de fonduri nu a mai putut reface stocul. În plină criză de vaccin antirabic, secţia a fost luată cu asalt de pacienţi atacaţi de câini, datele statistice arătând că vara se înregistrează o incidenţă crescută a acestor cazuri. În ultima perioadă, zilnic, câte 7-8 brăileni muşcaţi de animale au avut nevoie de îngrijiri din partea medicilor, fără să poată fi vaccinaţi gratuit împotriva turbării. Singurul loc din Brăila unde se găseşte, la acest moment, vaccinul antirabic, este farmacia "Galenius", de pe Str. Republicii, lângă Teatrul "Maria Filotti". Însă, brăilenii muşcati de câini sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să nu turbeze. Preţul unei doze de vaccin antirabic a crescut, de la circa 40 lei, la 60 lei, iar în schema de tratament sunt incluse până la cinci astfel de doze. Brăilenii care nu au de unde scoate trei milioane de lei vechi, au o singură şansă: ca animalul care i-a muşcat să nu fie turbat.
Pe parcursul lunii iunie, s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase 158 de brăileni muşcaţi de animale. "Foarte puţini dintre ei se mai întorc să facă vaccinul, aproximativ 30%. Noi le dăm reţete să înceapă vaccinarea antirabică şi le recomandăm să vină la noi să facă vaccinul. Nu toată lumea are bani să-şi cumpere fiolele. Poate că şi din cauza locaţiei secţiei noastre, din Chercea, mulţi renunţă să mai vină să facă vaccinul. În momentul de faţă, am scăpat de sub control fenomenul rabiei, numai profilaxie nu facem. Nu cunosc situaţia exactă din ţară, dar ar fi grav să fim singurul judeţ care este în incapacitate de plată, iar brăilenii să fie nevoiţi să suporte din buzunar costul tratamentului ", a declarat dr. Ileana Grecu, şeful Secţiei Boli Infecţioase.
Secţia de Boli Infecţioase urmează să se mute, cât de curând, în noul sediu de lângă corpul A, potrivit datelor furnizate de conducerea Consiliului Judeţean, care a preluat recent spitalul. Dacă problema locaţiei este aproape rezolvată, rămâne de văzut ce soluţie va găsi noua conducere a spitalului pentru a veni în sprijinul brăilenilor muşcaţi de câini.
De la începutul anului până la finele lunii mai, s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean nu mai puţin de 680 de brăileni muşcaţi de câini, pentru care au fost consumate 1.440 de fiole, achitate de către Spitalul Judeţean, cu suma de 60.000 lei. Anul trecut, 1.550 de brăileni au fost atacaţi de câini, iar pentru tratarea lor a fost nevoie de circa 310.000 lei (3,1 miliarde de lei vechi).