Seria protestelor sindicaliştilor brăileni nu a început tocmai în nota aşteptată, în sensul participării numărului de persoane estimat iniţial. Ieri, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, au răspuns chemării la luptă sindicală circa 150 de persoane, cu mult sub numărul de aproximativ 400 de participanţi anunţaţi de liderii locali ai confederaţiilor sindicale organizatoare. Însă protestatarii au compensat în alt registru, în sensul că au fost înarmaţi cu fluiere, tobe, goarne, talăngi şi portavoce cu ajutorul cărora au "făcut gălăgie" în faţa Prefecturii. Lozincile scandate s-au îndreptat împotriva Guvernului Boc, pe care îl acuză că, prin proiectul de modificare a Codului Muncii, încearcă să readucă salariaţii în era slaviei. "Motivele pentru care oamenii nu sunt de acord cu modificările gândite de Guvernul Boc, care a anunţat că îşi va asuma în Parlament răspunderea pe actul normativ de modificare, sunt multiple, dar ca să dau un singur exemplu am să iau cazul concedierilor. Acestea se vor face fără preaviz, fără propuneri de măsuri pentru evitarea concedierii şi fără salarii compensatorii. Oamenii vor fi aruncaţi în stradă ca un obiect uzat dar, şi mai grav, vor fi obosiţi şi îmbătrâniţi de munca într-un regim de sclavie. Iar asta din cauză că norma de muncă şi programul de muncă vor fi stabilite unilateral de patron fără nici o consulare cu salariaţii ori reprezentanţii acestora. În plus, orele suplimentare se vor compensa în timp liber în termen de 60 de zile, în loc de 30 de zile cum este acum regula. Şi mai grav, salariile se pot modifica unilateral de către angajator sub pretextul neîndeplinirii normelor sau a obiectivelor de performanţă, în timp ce eventuale majorări salariale nu ar mai urma să fie stabilite prin prin negocieri colective ci vor fi rezultatul puterii de convingere a fiecărui angajat în parte", le-au explicat protestatarilor liderii sindicali.
Într-un final, participanţii la mişcarea sindicală au înaintat Prefecturii Brăila o notă comună de protest pentru a fi transmisă Guvernului, adresă în care sunt preluate şi argumentate punctual propunerile de modificare pe care sindicatele nu le acceptă.
Reamintim că, la nivel naţional, confederaţiile sindicale CNSLR - Frăţia, BNS, Cartel Alfa şi CSDR au stabilit detaliile legate de calendarul acţiunilor de protest, Brăila fiind programată alături de judeţele Sălaj, Iaşi, Braşov, Ialomiţa, Timiş, Dolj şi Bacău pentru proteste în faţa prefecturilor, în fiecare zi de miercuri, mai precis zilele de 2, 9, 16, 23 şi 30 martie, precum şi 6, 13 şi 19 aprilie. Lupta sindicală va continua cu strângerea de semnătuiri în vederea declanşării unei greve la nivel naţional. La Bucureşti acţiunile de protest vor avea loc în ziua în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de modificare a Codului Muncii. În plus, va fi organizat un miting în faţa Parlamentului concomitent cu declanşarea unei greve de avertisment. O a doua acţiune de protest la nivel naţional va avea loc în faţa Palatului Cotroceni în ziua în care legea de modificare a Codului Muncii va fi trimisă pentru promulgare.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.