Mergi la conţinutul principal

Digurile brailene sint in regula

Pe parcursul saptaminii trecute, digurile din judetul Braila au fost verificate de o comisie de experti din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si Administratiei Nationale "Apele Romane". Potrivit conducerii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Braila, specialistii au ajuns la concluzia ca digurile noastre se afla intr-o stare suficient de buna incit sa poata face fata unor viituri atit pe Dunare cit si pe Buzau sau Siret. Cu unele exceptii, insa. Este vorba, pe sectorul administrat de SGA, de digul Noianu-Chiscani, cel care a fost pe punctul de a ceda in timpul inundatiilor din primavara anului 2006. Desi au trecut aproape doi ani de cind guvernantii de la Bucuresti au promis ca vor proceda urgent la consolidarea acestui dig, lucrurile inca stagneaza in faza studiului de fezabilitate. Se spera ca, in primavara anului viitor, lucrarile vor demara, totusi. Dupa cum ne-a explicat George Vilcu, specialist in cadrul SGA Braila, vechiul dig nu va fi indepartat, ci va constitui o baza pentru latirea si inaltarea unuia nou. Asta deoarece infiltratiile din timpul ultimei viituri, coroborate cu tasarea la care a fost supus ulterior, i-au dat un grad mai mare de rezistenta.
Tot pe digurile de la Dunare, dar pe sectorul Insulei Mari a Brailei, administrat de filiala braileana a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, mai exista o problema in zona Salcia - Gradina, unde o puternica eroziune de mal era pe punctul de a inghiti la propriu circa 200 m de dig. In acest caz, insa, lucrarile, in valoare de 1 milion de euro, au inceput la timp, gratie unei finantari SAPARD, iar acum sint pe punctul de a fi finalizate. Practic, portiunea de dig amenintata a fost mutata cu circa 100 metri in incinta Insulei. Anul viitor, tot digul care apara IMB, pe o lungime de circa 154 km, va intra intr-un amplu program de suprainaltare. Lucrarile, in valoare de citeva milioane de euro, vor consta in adaugarea unui strat de 80 cm, astfel incit digul sa poata face fata chiar si unor viituri mai puternice decit cele de anul trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro