Deszăpezirea. Împărţirea profitului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deszăpezirea. Împărţirea profitului

La câteva săptămâni după ce ultimele rămăşiţe ale troienelor de astă iarnă au dispărut sub acţiunea gradelor cu plus din termometre, autorităţile locale brăilene au reuşit să pună cap la cap toate datele şi să stabilească factura finală a acţiunilor de deszăpezire. Suma din acest an reprezintă un record absolut în materie, depăşind estimările iniţiale ale primarului Aurel Simionescu. Acesta spunea, când utilajele încă mai vânturau mormanele de zăpadă, că vom avea de plată până în 50 de miliarde de lei vechi. Ei bine, suma finală s-a ridicat la 5.287.458 lei, adică 52,87 miliarde de lei vechi. 

Banii se împart la cei trei operatori de salubritate din municipiul Brăila - RER, "Braicata" şi "Eco". Fiecare primeşte în funcţie de volumul de muncă prestat. Iniţial, se spunea că firmele în cauză vor acţiona la deszăpezire pe acelaşi sector unde prestează în mod curent activitatea de colectare a deşeurilor menajere. Astfel, "Braicata" ar fi avut de dat zăpada în cartiere precum Radu Negru şi Viziru, RER în Obor, Chercea şi Lacu Dulce, iar "Eco" în Vidin, Progresul, Brăiliţa. În realitate, sectoarele s-au împărţit în funcţie de utilajele pe care le-au avut la dispoziţie cei trei operatori. Pentru că s-a îngrijit din timp ca pe lângă parcul auto propriu să închirieze utilaje cât mai multe, de la diverse firme din domeniul construcţiilor sau agricol, operatorul de salubritate RER a primit în sarcină cele mai multe străzi, intrând la deszăpezire inclusiv pe sectorul "Eco". În consecinţă, acum are de încasat cea mai grasă factură: 3.103.990 lei. Firmei "Braicata" îi revine suma de 2.053.467 lei, iar "Eco" are de primit o "firimitură" de 130.000 lei.

Sumele stabilite de Primărie nu mulţumesc pe toată lumea

Ne aducem aminte cu toţii că activitatea de deszăpezire a fost un fiasco, cel puţin în primele zile cu ninsori puternice, de la sfârşitul lunii ianuarie, când deşi străzile principale ale municipiului erau, cât de cât circulabile, cele secundare au zăcut sub nămeţi zile întregi, până când le-a venit rândul să beneficieze de prezenţa utilajelor. În acest context, se pune întrebarea de ce are comunitatea de plătit atâţia bani. "Pentru că a nins foarte mult într-o perioadă de timp scurtă şi pentru că a trebuit să cărăm foarte multă zăpadă în afara municipiului, ca să deblocăm intersecţii şi locuri de parcare", ne-a explicat, în urmă cu ceva timp, primarul Aurel Simionescu. Acesta a precizat de la bun început că operatorii de salubritate care au contractul direct cu Primăria pentru activitatea de deszăpezire vor fi penalizaţi pentru "rateurile" date în zilele cu cod roşu de viscol. De altfel, sumele prezentate mai sus au rezultat după aplicarea de penalităţi.
Penalităţile au fost stabilite la 10 - 12% din suma cuvenită fiecărui operator, ne informează în prezent Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, structura din cadrul Primăriei care s-a ocupat de coordonarea activităţii de deszăpezire, de pontarea utilajelor şi de calculul facturilor finale. "Fiecare operator a fost penalizat pentru nerespectarea graficelor de intervenţie convenite cu Primăria", ne-a explicat Dan Apostol.
Operatorii de salubritate privesc diferit atât sumele calculate de Primărie, cât şi penalităţile aplicate. Conducerea "Braicata" Brăila ne-a declarat că este de acord cu suma stabilită de SUPAGL. "Acceptăm penalizarea impusă şi, la rândul nostru, vom calcula penalităţi pentru firmele de la care am închiriat utilaje. Într-adevăr, au fost nişte derapaje în modul cum s-a acţionat la prima ninsoare, dar pe parcurs lucrurile s-au reglat şi activitatea s-a îmbunătăţit. Avem o situaţie exactă a ceea ce s-a întâmplat în teren şi pentru tot ce nu a mers bine se va impune o penalizare la suma pe care o are de încasat fiecare firmă în parte. Încă mai lucrăm la calcule şi la împărţirea banilor", ne-a declarat George Voiculeţ, directorul "Braicata".
Conducerea RER nu a decis încă dacă acceptă suma şi penalităţile calculate de SUPAGL. "Urmează ca problema să fie analizată în cadrul Consiliului de Administraţie de la Bucureşti. Cert este că, deocamdată, noi nu am semnat nicio factură cu Primăria", ne-a informat Iulian Staicu, directorul RER Brăila. Cât priveşte împărţirea banilor, Staicu spune că RER va primi 15 - 20% din factura finală, în calitate de contractant principal, iar restul se va împărţi între firmele de la care s-au închiriat utilaje.

Zeci de firme au de luat bani frumoşi

Acceptate sau nu de operatorii de salubritate, cert este că sumele plătite de Primărie pentru activitatea de deszăpezire vor ajunge în conturile multor firme care, prin închirierea de utilaje, au găsit o modalitate facilă de profit pe timpul iernii. Aşadar, pentru că nu aveau suficiente mijloace tehnice pentru a face intervenţiile necesare, operatorii de salubritate au apelat la terţi pentru a închiria restul de utilaje.
RER a colaborat cu cele mai multe firme pentru a face rost de autogredere, sărăriţe cu lamă, camioane, buldozere, tractoare, buldoexcavatoare etc. Pe lista colaboratorilor figurează "Bikaval Com", "Alypro", "Adyasv", "Florin Impex Com", "Vector Impex", "Consam Construct", "Luxcon Danube", "Auto Tehnic Trade", "Avimi Serv", "Asgrow Servicii", "Arseboca Role Stil", "Apogeus Com", "Edificium", "Micos Trade", "Agroton Leg", "Internmager Trans", "Crisvalmih Trans", "Ralbal", "Eltini Construct", "Trofic Invest Plant", "General Tehnic", "Carval", "Art Glass" şi "Rumsfeld". Multe dintre aceste firme activează în domeniul agricol sau în construcţii. Cele mai multe nu s-au remarcat până acum cu nimic care să le aducă notorietatea publică. Putem observa în listă, totuşi, şi firme cu acţionari persoane publice, cum ar fi "Micos Trade" sau "Agroton Leg", care aparţin consilierului judeţean PSD, fost candidat la Primărie, Nicu Niţă, sau "Eltini Construct", unde este asociat fostul vicepreşedinte CJ Niculina Moisescu.
Pe lista firmelor cu care a colaborat "Braicata" se regăsesc denumiri ca "Tancrad", "Valruena", "Meropa", "Silmar", "Ionian" sau "Torcan". Cea mai cunoscută este, evident, "Tancrad" SRL Galaţi, societatea care prinde contract după contract cu Primăria şi Consiliul Judeţean Brăila. George Voiculeţ, directorul "Braicata", ne-a explicat că a lăsat "Tancrad" să se ocupe de deszăpezirea unor artere rutiere principale ca B-dul Dorobanţilor, Calea Călăraşilor sau Str. Griviţei, deoarece acestea au fost reabilitate de curând şi încă se mai află în perioada de garanţie. "Ni s-a pus în vedere să nu afectăm carosabilul sau gurile de canalizare de pe aceste artere aflate în garanţie, aşa că am lăsat «Tancrad»-ul să se ocupe de deszăpezirea lor, fiindcă ei au executat lucrările de reabilitare şi tot ei sunt obligaţi să asigure garanţia", ne-a spus directorul Voiculeţ. Altă firmă cu notorietate de pe lista de colaboratori ai "Braicata" este "Silmar", a lui Vasile Nistor, soţul deputatului PPDD Marioara Nistor.
Singurul operator de salubritate care nu a închiriat niciun utilaj de la terţi a fost "Eco". "Noi am folosit doar utilajele din dotarea proprie, 10 la număr. Am acţionat pe străzi mai puţine, drept pentru care avem de încasat şi suma cea mai mică. Ne-am concentrat mai puţin asupra activităţii de deszăpezire deoarece prioritatea noastră este, în prezent, eficientizarea carierei de piatră de la Măcin", ne-a mărturisit Alexandru Micu, directorul "Eco".
Sistemul acesta, în care zeci de firme mai mari sau mai mici sunt angrenate în activitatea de deszăpezire, prin intermediul operatorilor de salubritate, nu prea îi este pe plac primarului Aurel Simionescu. "Fiind atât de mulţi, e mai greu de urmărit activitatea fiecăruia şi de stabilit cine trebuie să răspundă pentru lucrurile care nu merg aşa cum ar trebui. Eu sper că după ce se va pune în aplicare Planul Integrat de Management al Deşeurilor, iar Brăila va avea contract cu un singur operator de salubritate, nu cu trei ca până acum, lucrurile vor fi mult mai simple", ne-a declarat Simionescu. În principiu, unicul operator de salubritate al municipiului Brăila ar trebui să fie stabilit pe parcursul acestui an, în cadrul unei licitaţii internaţionale.

Nicu Niţă, familiile Balcan, Nistor şi Moisescu, printre "băieţii deştepţi" de la deszăpezire

Lista firmelor subcontractoare, aşa cum ne-a fost comunicată de către firmele de salubritate participante la deszăpezire, cuprinde 30 de societăţi. Printre "norocoase" se numără companii având asociaţi persoane cu notorietate în comunitatea locală, gen actuali sau foşti consilieri locali ori copii de politicieni. În cele ce urmează vă prezentăm lista completă a firmelor inclusiv cu asociaţii acestora.
RER a colaborat cu "Bikaval Com" (asociat unic Valeriu Bârsan), "Alypro" (asociat unic Niculae Stoean), "Adyasv" (asociat unic Viorel Adrian Constanda), "Florin Impex Com" (asociat unic Gheorghe Jan), "Vector Impex" (asociat unic Strama Viorel), "Consam Construct" (asociaţi în părţi egale Casu Ion şi Mihai Cloşcă), "Luxcon Danube" (Ivanciu Mariu Ionel - 80% şi Negoiţă Adrian - 20%), "Auto Tehnic Trade" (Bălan Neguţa - 99,5% şi Bălan Anghel - 0,5%), "Avimi Serv" (asociaţi în părţi egale Ionel Mihail - Romy şi Ionescu Victoria), "Asgrow Servicii" (asociat unic Crăciun Petruş), "Arseboca Role Stil" (unic asociat Marius Negoiţă), "Apogeus Com" (asociaţi în părţi egale Ionel şi Ioana Popa), "Edificium" (asociaţi în părţi egale Ionale şi Tino Stramansov), "Micos Trade" şi "Agroton Leg", ambele proprietatea lui Nicu Niţă, consilier judeţean din partea PSD, "Internmager Trans" (unic asociat Ramona Mărgărit), "Crisvalmih Trans" (asociaţi cu drepturi egale Iorga Mihai şi Iorga Valentin), "Rarbal" (proprietatea exclusivă a Constantinei Balcan), "Eltini Construct" (asociaţi în părţi egale Tamaş Elena, Niculina Moisescu şi Grigorescu Tinca), "Trofic Invest Plant" (Tamaş Gheorghe şi Grigorescu Cristina), "General Tehnic" (unic asociat Costică Stroe), "Carval" (unic asociat Vasile Ardeleanu), "Art Glass" (cu sediul în judeţul Vrancea proprietatea lui Sandu Costel şi Valentin Filote în cote egale) şi "Rumsfeld" (asociaţi în părţi egale Arghir Valentin şi Dănuţ Lupaşcu).
Lista firmelor cu care a colaborat "Braicata" este mai scurtă, dar cuprinde nume sonore în antreprenoriatul brăilean, gen "Tancrad", care are în derulare zeci de contracte pe bani publici cu autorităţile locale sau SC "Torcan", unde asociat principal este Cristian Balcan, fiului fostului parlamentar de Brăila, Viorel Balcan. Pe listă apare, de asemenea, şi SC "Silmar", firma soţului deputatei PPDD Marioara Nistor, Vasile Nistor, cu precizarea că în Registrul Comerţului această companie figurează ca fiind în reorganizare judiciară sub incidenţa Legii 85/2006, a insolvenţei. Alţi colaboratori ai "Braicata" la deszăpezirea din iarna trecută mai sunt "Valruena" (asociaţi în părţi egale sunt Daniela şi Dănuţ Enache), "Meropa" (proprietatea lui George Nedelcu) şi "Ionian" (asociat unic este Ion Marian).

Deszăpezirea la judeţ, 20 miliarde de lei

Costurile operaţiunilor de deszăpezire din judeţul Brăila se ridică la valoarea de aproximativ 2 milioane de lei, adică undeva în jurul a 20 de miliarde lei vechi, bani pe care CJ Brăila i-a plătit pentru 900 de kilometri de drumuri curăţate de nămeţi. Banii vor ajunge în conturile firmei "Tancrad" SRL Galaţi, cea care a câştigat, în urma unei licitaţii organizate toamna trecută, contractul pentru deszăpezirea drumurilor judeţene brăilene.
Întrebat cum a reuşit să se încadreze într-un buget mai mic faţă de cel al municipiului, Gheorghe Bunea Stancu a răspuns că s-a facturat ce trebuia facturat şi nu s-a grăbit să încarce zăpada de pe străzi. Concret, acesta a dat de înţeles că a urmărit îndeaproape traseul parcurs de utilajele de deszăpezire pe drumurile judeţene şi comunale şi a ajuns la concluzia că trebuie să se reducă factura. "Am stat unde trebuia să stau, am constatat ce trebuia să constatăm şi s-a facturat ce trebuia facturat. Noi am acceptat la plată ceea ce am considerat noi că s-a acţionat (...) Noi am fost mai orientaţi puţin şi nu ne-am repezit să cărăm toată zăpada, cu toate că era de 6-7 metri. Am sesizat care este «curba» temperaturilor, am analizat şi am intervenit numai când a fost nevoie", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. (Ana-Maria CURCĂ)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro