In momentul de fata, elevii braileni au la dispozitie substantele necesare efectuarii experimentelor de laborator. "La sfirsitul anului trecut, s-au primit bani pentru achizitionarea de substante noi. N-au fost suficienti, pentru procurarea intregului necesar, dar exista acum un minim de reactivi, astfel incit sa se poata desfasura activitatile didactice", ne-a spus Lilliana Tudoran, precizind ca nu s-au mai alocat fonduri pentru astfel de substante de circa 20-30 de ani.
Citeva zeci de firme brailene detin substante chimice periculoase
Potrivit statisticilor detinute de autoritatile de mediu brailene, in judetul nostru mai detin preparate chimice periculoase doi agenti economici: "Termoelectrica" SA si "Aker" SA. Aceste firme au in stoc 27 kilograme de deseuri toxice pentru care, potrivit Sistemului de Management Integrat al Deseurilor si a Strategiei Internationale de Gestionare Integrata a Chimicalelor, sint obligate, incepind cu 1 ianuarie 2007, sa stabileasca un plan de eliminare.
In judeteul Braila exista, de asemenea, 11 agenti economici utilizatori de substante si preparate restrictionate, si doi agenti economici importatori de substante si preparate restrictionate, in conformitate cu Hotarirea de Guvern 347/2003. Firmele respective au un regim strict de functionare.
In ceea ce priveste bifenilii policlorurati (PBC) - substante toxice cu potential cancerigen - in judetul nostru sint 38 de agenti economici care folosesc condensatori ce contin astfel de compusi. Dintre acestia, 14 agenti economici detin 2.254 condensatori cu PCB scosi din uz, iar 24 detin 2.651 condensatori aflati in functiune. Singura firma braileana autorizata sa elimine echipamente cu continut de PCB este "Setcar" SA. Pe parcursul anului 2006, aceasta a colectat 445,11 tone, din care 60 t le-a eliminat prin instalatia proprie, iar 384 t le-a exportat, conform autorizatiei de export emisa de Agentia Nationala de Protectia Mediului.