Deseuri chimice in scolile brailene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deseuri chimice in scolile brailene

O inventariere facuta anul trecut in laboratoarele scolilor si liceelor brailene, de catre specialistii Agentiei de Protectia Mediului, a relevat faptul ca acestea detin in proportie de 90% substante si preparate chimice cu termen de valabilitate depasit. Situatia se regaseste in 66 unitati de invatamint din municipiul si judetul Braila. Lilliana Tudoran, inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) ne-a asigurat ca elevii nu sint expusi nici unui pericol, din acest punct de vedere, deoarece substantele periculoase sint tinute sub cheie, sub supraveghere stricta. Potrivit inspectorului sef, in prima jumatate a anului trecut, ISJ a solicitat Primariei Braila fonduri pentru neutralizarea reactivilor chimici respectivi, insa cererea n-a fost rezolvata, pe motiv ca o astfel de operatiune este extrem de costisitoare. In atari conditii, nu se stie exact cind anume vor scapa scolile brailene de aceste adevarate bombe chimice. Conducerea APM a precizat ca inventarierea executata anul trecut a fost solicitata de la Ministerul Mediului, pentru a se vedea concret care este situatia in teritoriu, in vederea accesarii de fonduri europene pentru neutralizarea substantelor de laborator expirate. Nu poate sa spuna nimeni, insa, daca si cind anume vor fi primite aceste fonduri.
In momentul de fata, elevii braileni au la dispozitie substantele necesare efectuarii experimentelor de laborator. "La sfirsitul anului trecut, s-au primit bani pentru achizitionarea de substante noi. N-au fost suficienti, pentru procurarea intregului necesar, dar exista acum un minim de reactivi, astfel incit sa se poata desfasura activitatile didactice", ne-a spus Lilliana Tudoran, precizind ca nu s-au mai alocat fonduri pentru astfel de substante de circa 20-30 de ani.

Citeva zeci de firme brailene detin substante chimice periculoase

Potrivit statisticilor detinute de autoritatile de mediu brailene, in judetul nostru mai detin preparate chimice periculoase doi agenti economici: "Termoelectrica" SA si "Aker" SA. Aceste firme au in stoc 27 kilograme de deseuri toxice pentru care, potrivit Sistemului de Management Integrat al Deseurilor si a Strategiei Internationale de Gestionare Integrata a Chimicalelor, sint obligate, incepind cu 1 ianuarie 2007, sa stabileasca un plan de eliminare.
In judeteul Braila exista, de asemenea, 11 agenti economici utilizatori de substante si preparate restrictionate, si doi agenti economici importatori de substante si preparate restrictionate, in conformitate cu Hotarirea de Guvern 347/2003. Firmele respective au un regim strict de functionare.
In ceea ce priveste bifenilii policlorurati (PBC) - substante toxice cu potential cancerigen - in judetul nostru sint 38 de agenti economici care folosesc condensatori ce contin astfel de compusi. Dintre acestia, 14 agenti economici detin 2.254 condensatori cu PCB scosi din uz, iar 24 detin 2.651 condensatori aflati in functiune. Singura firma braileana autorizata sa elimine echipamente cu continut de PCB este "Setcar" SA. Pe parcursul anului 2006, aceasta a colectat 445,11 tone, din care 60 t le-a eliminat prin instalatia proprie, iar 384 t le-a exportat, conform autorizatiei de export emisa de Agentia Nationala de Protectia Mediului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro