Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De-a v-ati ascunselea, la sedintele pe comisii

O comisie a carei membri nu se aduna niciodata, analizeaza, isi da votul, si avizeaza proiecte de hotarire. Minunea - ca sa nu spunem ilegalitatea - se intimpla, de luni de zile, la Consiliul Local Municipal, si, desi a fost semnalata in urma cu citeva luni de consilierul PD Mihaela Picu, nu s-a schimbat nimic. Ieri, Mihaela Picu s-a ridicat din nou, in plenul CLM, pentru a semnala acest lucru, precum si acela, mult mai grav, ca in documentele prezentate consilierilor, se precizeaza ca amintita Comisie 4 si-ar fi dat avizul pentru mai multe proiecte de hotarire, desi, la sedintele acesteia, vine singura, sau, in cel mai bun caz, mai apare si Peter Mitu. Picu a vorbit despre "un fals" in acte si a comentat ca este imposibil ca o comisie sa-si dea avizul, atunci cind membrii acesteia nu se intilnesc. In plus, ea a precizat ca, de la inceputul acestui an nu i-a vazut la vreo sedinta de comisie pe Anton Lungu (PC) si pe Iuliana Lascu (PSD).
"In aceasta luna, de exemplu, la cele trei sedinte de comisie, de joi, am fost prezenti Peter Mitu si cu mine, ieri, data trecuta, doar eu, iar acum trei saptamini, doar eu si nu a venit nimeni din aparatul Primariei. Am stat pe hol, eu cu portarul. Si nu este prima luna in care se intimpla asa. In fiecare luna se intimpla absolut identic. In conditiile in care colegele noastre vin, totusi, nu stau mai mult decit un minut, timp in care se discuta la telefon, sau se fumeaza. De la inceputul acestui an, nu au venit niciodata la sedinta domnul Lungu si doamna Lascu".

"Si domnul Lungu mai vine, uneori, pe inserat..."

Intrebata de ce nu vine la reuniunile respective, Iuliana Lascu - nominalizata si in urma cu circa un an, alaturi de Anton Lungu, ca fiind dintre cei care chiulesc sistematic - ne-a declarat ca, de fapt, ea si colegii se intilnesc pe ascuns, dupa ce pleaca Picu. Explicatia, de-a dreptul jenanta, a continuat: ei vin separat, isi exprima votul separat, si, apoi, functionarii Primariei centralizeaza voturile, si daca majoritatea sint "pentru", inseamna ca exista avizul comisiei. "Noi venim la comisie, dar cind nu este dinsa, ori inainte de ora 5, ori dupa ora 6, pentru ca dinsa la comisie vine, comenteaza, fumeaza, ca la bar. Noi nu putem accepta asa ceva. Ca dovada ca la sedintele de consiliu, ea are mereu ceva de intrebat. Asta, pentru ca la comisie, nu are ce intreba". Normal, am zice noi, ca doar Picu nu s-o intreba singura, in gura mare...
Intrebata cum se pot da voturile, in comisie, daca nu se discuta, intii si-ntii, cu colegii, pentru a se lamuri eventualele neclaritati, Lascu a luat-o martora pe colega sa, Wilhemina Ionescu, pentru faptul ca vin la sedinta, dar fie inainte de 5, fie dupa sase: "Puteti s-o intrebati... Si domnul Lungu mai vine, uneori, pe inserat...". In conditiile in care sedintele sint programate intre orele 17- 18, este evident ca nu sta nimeni sa-l vada pe Lungu, pe inserat. In plus, mentionam ca Wilhemina Ionescu (PSD) este un alt consilier caruia i s-a reprosat ca nu se prezinta la sedintele de comisie, asa incit martorul lui Lascu este unul demn de toata increderea.
Fara sa discutam despre modul in care poate functiona o comisie, a carei membri nu se intilnesc cu totii niciodata, se poate pune problema in ce fel isi justifica banii pe care-i iau lunar consilierii care nu dau doi bani pe sedintele respective, dar incaseaza milioane, de pe urma lor, pentru ca figureaza ca fiind prezenti - si, in conditiile in care recunosc ca se intilnesc conspirativ, nici nu pot fi verificati. Secretarul municipiului, Stoian Iorga, a recunoscut ca are cunostinta de faptul ca unii dintre consilieri lipsesc in mod sistematic de la aceste intilniri pe comisii, dar a precizat ca este treaba presedintelui de comisie si a secretarului sa tina evidenta. In cazul cind presedintele si secretarul lipsesc - pardon, vin separat! - ne-a spus secretarul, "trebuie pusi in discutie si sanctionati". Iorga a precizat ca a mai retinut cota-parte din indemnizatiile lunare ale unor consilieri, pe motiv ca au lipsit de la aceste sedinte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii