Situatia dezastruoasa din municipiu
La ora actuala, potrivit unei cifre avansate chiar de primarul Constantin Cibu, pe raza municipiului Braila exista circa 16.000 de ciini comunitari. Prezenta miilor de maidanezi pe strazile municipiului este dovedita, din pacate, de cifre statistice ingrijoratoare. Conform evidentelor intocmite de Serviciul Antirabic Braila, pe parcursul anului trecut au fost muscati 1988 de braileni. Cei mai multi dintre acestia, circa 1.500, au fost atacati de ciini vagabonzi, in timp ce se aflau pe domeniul public. Restul au fost muscati de ciini de curte sau de apartament. Persoanele care au avut de-a face cu coltii ciinilor se incadreaza in toate categoriile de virsta si sex insa cadrele medicale au observat ca, in perioada vacantelor, creste numarul copiilor atacati. Din fericire, marea majoritate a brailenilor muscati s-au ales cu rani usoare. Au fost, totusi, si cazuri foarte grave, cind victimelor li s-a pus viata in pericol. In luna aprilie, un tinar de 28 de ani, politist de frontiera tulcean detasat pentru citeva zile in portul Braila, a fost atacat de 10 ciini fara stapin, in zona trecerii bac Smirdan. Acesta s-a ales cu rani foarte grave, pe brate, picioare si fata. El ne-a povestit, la citeva zile dupa producerea incidentului, ca a avut noroc cu citiva soferi care i-au sarit in aparare, altfel si-ar fi gasit sfirsitul in coltii ciinilor, ce l-au atacat fara nici un motiv. O alta victima a fost braileanul Valentin Bucur. Acesta a fost atacat de o haita de 12 ciini chiar in curtea Spitalului 3, unde venise sa-si viziteze un prieten internat. In urma agresiunii, victima s-a ales cu rani la nivelul bratelor si picioarelor. "Sint bolnav de diabet si ciroza hepatica si numai de asa ceva nu aveam nevoie. E inadmisibil sa patesti asta in curtea unui spital", ne-a declarat, la vremea respectiva, Valentin Bucur.
Alti braileni se pling ca nu se pot odihni, din cauza galagiei facute de ciinii aciuati cu zecile pe linga blocuri. "Locuiesc in Calarasi IV, in apropierea unei unitati militare. Noaptea, ciinii de pe linga bloc se bat cu cei din unitate, pentru resturile de mincare din ghena de gunoi, provocind un zgomot de nedescris. Pe linga faptul ca sint foarte multi, acesti ciini devin si agresivi, atacind in special biciclistii sau persoanele care incearca sa-si plimbe in lesa ciinii de companie", ne-a spus Gabriel T.
Ineficienta autoritatilor
Incepind din iunie 2003, de capturarea maidanezilor s-a ocupat Directia de Administrare si Gospodarire Locala din cadrul Primariei, care a preluat de la firma "Eco" adapostul de ciini ce functiona, la acea data, linga oborul brailean. Activitatea DAGL in domeniu a fost organizata in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului 155/2001 si a Legii 227/2002, norme legale care reglementau conditiile in care trebuia sa li se acorde adapost ciinilor comunitari, conditiile de incredintare spre adoptie a acestora precum si conditiile in care se putea recurge la euthanasierea animalelor. Chiar daca a existat acest cadru legislativ, serviciul de ecarisaj din cadrul DAGL a avut in mod constant o eficienta foarte scazuta, motivata tot timpul prin faptul ca nu se asigura o finantare corespunzatoare. Nu s-au capturat mai mult de 2.000 de ciini pe an si asta in conditiile in care, in februarie 2004, pe raza municipiului Braila a fost identificat un ciine turbat si, potrivit legilor in vigoare, absolut toti ciinii fara stapin ar fi trebuit luati de pe domeniul public in cel mai scurt timp.
Cea mai acuta criza a fost pe parcursul anului trecut, cind de la bugetul local nu s-au acordat decit 600 milioane de lei vechi pentru serviciul de ecarisaj. Banii s-au dovedit a fi insuficienti, iar pentru citeva luni activitatea adapostului a fost complet paralizata.
Primaria s-a lepadat de serviciul de ecarisaj
La un moment dat, edilii au acceptat faptul ca nu pot face fata cheltuielilor presupuse de organizarea si eficientizarea serviciului de ecarisaj si, pentru a debloca situatia, au luat decizia de a externaliza activitatea in cauza. S-a organizat o licitatie, insa nu s-au inghesuit prea multe firme dornice sa preia acest serviciu. Din cei doi competitori prezenti la licitatie, a avut cistig de cauza Vasile Horez, un fost candidat la Primarie, si proprietar al spatiului unde functioneaza, din februarie 2005, adapostul pentru ciini. Pe acel spatiu, DAGL a platit o chirie lunara de 25 milioane de lei vechi. Dupa semnarea contractului de preluare a activitatii de prindere a maidanezilor, Horez are de incasat de la Primarie, prin DAGL, o suma pentru fiecare exemplar prins si tinut in adapost. Suma se calculeaza in functie de toate cheltuielile presupuse: de la capturare, deparazitare si adapostire, pina la euthanasiere si incinerare.
Lucrurile sint departe de a intra pe fagasul normal
Asa cum se intimpla de obicei in Braila, de la teorie la practica e cale lunga. S-a dovedit ca Asociatia de Protectie a Animalelor si Mediului "Horez", infiintata pentru a se putea prelua ecarisajul, nu indeplineste toate conditiile prevazute de lege. A durat doua luni, dupa cistigarea licitatiei, pentru a se pune la punct documentele necesare. Dupa ce hirtiile au fost gata, s-a trecut la reamenajarea adapostului, unde isi desfasurase activitatea in domeniu DAGL. Aceasta intreprindere s-a dovedit, insa, mult prea dificila, din simplul motiv ca situatia adapostului, asa cum fusese lasat in urma de DAGL, era dezastruoasa. Fara a avea cine stie ce posibilitati financiare, mai tiris, mai grapis, cu o mina de salariati, pe care i-a adunat cu chiu, cu vai, fiindca nimeni nu se inghesuie sa se angajeze ca hingher, Horez a inceput sa igienizeze si sa amenajeze adapostul. Totodata, in octombrie, au demarat si actiunile de capturare a maidanezilor. S-au prins vreo citeva sute de exemplare, insa, in urma sesizarilor unei asociatii de protectie a animalelor, Directia Sanitar-Veterinara Braila l-a amendat pe Vasile Horez cu 1.000 lei si l-a somat sa isi sisteze activitatea pina isi pune la punct adapostul. Decizia respectiva inca mai este valabila, dupa cum ne-a spus, zilele trecute, Cristian Popescu, directorul DSV. Din punctul sau de vedere, Vasile Horez considera ca adapostul se afla in procedura de autorizare asa ca a continuat sa isi vada de treaba. La ora actuala, el spune ca adapostul sau intruneste toate conditiile. Ce-i drept, reporterul nostru s-a convins ca, fata de cum era inainte, situatia e mult imbunatatita: exista un spatiu construit, folosit ca adapost pentru iarna, cu padocuri impartite pe masculi si femele, cu apa curenta si alte facilitati. De asemenea, ciinii nu duc lipsa de hrana: Vasile Horez a incheiat o intelegere cu supermarket-urile brailene, supervizata de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, prin care i se permite sa colecteze resturile ramase din procesul de dezosare si ambalare a carnii.
Ca dintotdeauna, banii reprezinta o mare problema. Horez spune ca Primaria ar trebui sa-i dea cam 98 lei, pentru fiecare ciine capturat. Pe de alta parte, conducerea DAGL spune ca nu se poate da mai mult de 80 de lei. In primele zile ale acestui an, hingherii lui Horez n-au mai iesit pe teren sa prinda ciini. Motivatia a constat in faptul ca s-a acumulat o datorie de 3.000 lei catre incineratorul unde au fost duse cadavrele ciinilor euthanasiati si ca nu mai are cum sa-si desfasoare activitatea atit timp cit colaborarea cu incineratorul este blocata. Pentru rezolvarea problemei, s-a intrunit din nou comisia de licitatie, care a purces la o recalculare a contractului initial. Marea speranta a lui Horez este, insa, ca, odata si odata, avind in vedere ca patroneaza o "asociatie de protectie a animalelor" va putea prinde fonduri europene puse la dispozitie de organizatiile de profil din Occident.
Patimile hingherilor
Cu toate bilbele cu care si-a inceput activitatea, Horez si echipa pe care a reusit in cele din urma sa si-o incropeasca, ce consta in momentul de fata dintr-un tehnician veterinar, sotia acestuia, angajata pe post de ingrijitor, un paznic si un sofer, plus un medic veterinar ce lucreaza cu jumatate de norma, a reusit sa captureze, in ultimele trei luni ale anului trecut, 905 ciini. Pina la 31 decembrie, fusesera euthanasiati, in conformitate cu prevederile legale, 850 dintre acestia. S-ar fi putut captura, probabil, mai multe exemplare, insa, pe linga toate problemele organizatorice si financiare, hingherii s-au confruntat permanent cu atitudinea ostila a unor braileni ce se declarau iubitori de animale. Prinzatorii au fost in permanenta sicanati, injurati si chiar loviti de astfel de persoane. "Pe motiv ca le luam cateii pe care ei i-au hranit de mici, unii braileni au o atitudine foarte violenta la adresa noastra. Eu am fost lovit pur si simplu cu pumnul in fata de un individ, in cartierul Viziru. Mi-a zis ca el e smecher si ca n-avem noi ce cauta sa luam ciinii de la blocul lui. Cind m-a lovit, mi-a provocat o rana urita la ochi, cu ghiului de la deget", ne-a povestit tehnicianul veterinar din echipa lui Horez. Pe linga aceste reactii violente, hingherii sint nevoiti sa isi desfasoare activitatea in conditii destul de precare. Ei au in dotare un singur pistol cu tranchilizante, asa ca isi fac meseria folosind mijloace improvizate si au mai mereu miinile pline de muscaturi.
Legi avem, dar nu are cine sa le aplice
Problema ciinilor fara stapin a devenit emblematica pentru Romania. Este unul din motivele pentru care sintem considerati barbari si necivilizati. Pe celebrul post "Discovery" a rulat acum ceva vreme un documentar in care, pe fundalul unor imagini cu mai multi ciini maidanezi, se facea urmatorul comentariu: "In tarile inapoiate, cum este Romania, pe strazi se afla un numar foarte mare de ciini fara stapin". La ei, in tarile civilizate, regulile sint simple: ciinii prinsi vagabondind pe domeniul public, sint tinuti o anumita perioada intr-un adapost, iar daca se dovedesc agresivi si nu se ofera nimeni sa-i adopte sint euthanasiati. Acolo, detinerea unui ciine implica o responsabilitate luata foarte in serios. Crescatorul este obligat sa ii asigure patrupedului ingrijirea medicala necesara si sa ii ofere adapost. De asemenea, tot crescatorul este direct raspunzator in cazul cind ciinele sau ataca si raneste o alta persoana, fiind pasibil de sanctiuni foarte drastice. Tocmai de aceea, in tarile civilizate nu se cheama iubitor de animale cel care isi tine ciinele peste noapte in fata blocului, pe domeniul public. Cel care ar face asta, ar avea de-a face cu legi foarte aspre.
Legi exista si la noi, insa, dupa cum se vede, nu are cine sa le aplice. In baza Legii nr. 60/2003, Consiliul Local Municipal Braila a emis Hotarirea nr. 5/2003, ce are, printre altele, urmatoarea prevedere: "se sanctioneaza, cu amenzi contraventionale cuprinse intre 50 si 200 lei, detinerea de catre asociatiile de proprietari a ciinilor pe spatii comune, in jurul imobilelor sau in adaposturi amplasate pe domeniul public". Asadar, pentru ciinii care isi fac veacul in jurul blocurilor, sau chiar pe scarile de bloc, atacind trecatorii sau persoanele care vin in vizita, raspunzatoare ar trebui sa fie asociatia de proprietari. Acesti ciini sint hraniti de fapt doar de citiva locatari - aceeasi care devin violenti la aparitia hingherilor. Locatarii in cauza, dintre care multi au o motivatie in acest comportament prin faptul ca dulaii le pazesc masinile parcate in fata blocului, sau asociatia de proprietari, nu isi asuma, insa, nici o responsabilitate, in cazul persoanelor muscate. Desi au la indemina o prevedere legislativa, autoritatile nu fac nimic: pe parcursul anului 2006, Politia Comunitara nu a aplicat nici o amenda pe aceasta tema. Tot HCLM 5/2003 le da dreptul politistilor comunitari sa ii amendeze pe cei ce nu curata excrementele ciinilor pe care-i plimba de domeniul public. Nici in aceasta privinta nu s-a dat nici o sanctiune, pe tot parcursul anului trecut, cu toate ca nu prea vezi in Braila crescatori de ciini umblind cu lopatica si punguta la indemina, asa cum se intimpla in Occident. La mentalitatea noastra, probabil ca politistul comunitar brailean care ar trage la raspundere un crescator al carui ciine si-a facut nevoile pe aleea bulevardului Independentei ar fi privit ca un extraterestru...
In schimb, s-au dat citeva amenzi, de catre Politia Municipala, posesorilor de ciini din categoria celor periculosi care ii plimbau pe domeniul public fara a le pune botnita. Sanctiunile, in numar de 13, au in total valoarea de 4.000 lei. Politistii au intocmit si un dosar penal braileanului Valeriu M. Ciinele acestuia, rasa doberman, a atacat si ranit o alta persoana, ce avut nevoie de 10 zile de ingrijiri medicale.
Portretul "iubitorilor de ciini" braileni
In afara resturilor de mincare aruncate de la fereastra apartamentului si a altor comportamente necivilizate si aflate in afara legii - vezi injuriile si violentele impotriva hingherilor - iubitorii de animale braileni nu se remarca, din pacate, cu nimic concret. Ciinii prinsi de hingheri pot scapa de euthanasiere daca sint adoptati de persoane fizice sau asociatii de protectie a animalelor, care sa le ofere adapost si hrana, in nici un caz sa-i elibereze din nou pe domeniul public. In Braila nu a avut nimeni initiativa infiintarii unei astfel de asociatii, ce ar putea sa functioneze din sponsorizari si sa le ofere o sansa acestor animale. De fapt, in municipiul nostru nici nu exista o asociatie care sa aiba un cuvint de spus. Reporterul nostru a incercat sa contacteze o astfel de asociatie, pentru a-si spune punctul de vedere in cadrul acestui material. De la Directia Sanitar-Veterinara ni s-a spus, insa, ca, la nivelul municipiului Braila, nu exista asa ceva. Controlul autoritatilor veterinare din luna noiembrie, la adapostul de ciini a lui Vasile Horez s-a facut in urma unei sesizari a Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, ce-si are sediul la Craiova.
Daca nu reusesc sa intreprinda ceva concret in domeniu, brailenii ce se declara iubitori de animale sint, in schimb, foarte virulenti in exprimare, atunci cind vorbesc la adapostul unui pseudonim. Un articol despre situatia ciinilor vagabonzi publicat si in editia electronica a cotidianului nostru a suscitat foarte multe comentarii extrem de critice, la adresa autorului materialului, a lui Vasile Horez, a primarului Cibu si a Primariei in general. Catalogati drept "ucigasi de ciini", la adresa acestora a curs un potop de injurii, afirmatii calomnioase si chiar amenintari ce ar putea face obiectul unei plingeri la Politie. Comentariile au fost multe, insa s-a dovedit faptul ca asa-numitii iubitori de animale nu sint atit de multi cum ar vrea sa para: una si aceeasi persoana dintre cele care au postat comentarii la adresa textului respectiv a avut nu mai putin de sapte interventii, sub pseudonime diferite...
O alternativa: "Vier Pfoten"
Printr-un comunicat de presa adresat redactiei noastre, Fundatia "Vier Pfoten" Romania reclama faptul ca a oferit Primariei Braila, chiar la cererea acesteia, posibilitatea semnarii unui contract de prindere, sterilizare si returnare a ciinilor fara stapin in oras. Asta se intimpla in septembrie, anul trecut, insa, proiectul a fost abandonat de Primarie, pe motiv ca serviciul de ecarisaj a fost concesionat asociatiei lui Vasile Horez. "Conform contractului, fundatia “Vier Pfoten” Romania urma sa efectueze gratuit prinderea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, identificarea, inregistrarea si returnarea in comunitate a ciinilor fara stapin. In schimbul acestor servicii, Primaria Braila era obligata sa garanteze faptul ca angajatii sai nu vor initia actiuni de ucidere, maltratare sau otravire a ciinilor fara stapin. Fundatia “Vier Pfoten” desfasoara astfel de proiecte in diferite regiuni ale Romaniei inca din anul 2000. De altfel, studiile au indicat ca sterilizarea este singura metoda eficienta si civilizata de solutionare a ciinilor fara stapin in Romania", se arata in comunicatul semnat de Victor Chitic, purtatorul de cuvint al "Vier Pfoten" Romania.
Primaria Braila nu a abandonat complet posibilitatea unei astfel de solutii. Primarul Constantin Cibu ne-a declarat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca exista intentia ca, din primavara, sa se inceapa o colaborare cu "Vier Pfoten". Cibu s-a aratat de acord cu ideea ca, dupa sterilizare, ciinii sa fie eliberati din nou in teritoriu. Urmeaza sa vedem daca aceasta initiativa se va pune in practica...
Sute de ciini abandonati pe cimpurile de linga municipiu
O alta opera a "iubitorilor de animale" este faptul ca, pe cimpurile din imprejurimile municipiului bintuie sute de ciini. Vinatorii braileni au ajuns la concluzia ca patrupedele sint adunate de pe raza orasului si eliberate pe cimp, probabil in ideea de a scapa de hingheri si de pericolul euthanasierii. Haitele de ciini infometati fac ravagii, insa, in rindul animalelor salbatice de talie mica, cum ar fi iepurii sau fazanii. Totodata, fermierii din zona care se deplaseaza noaptea pe cimp, cu caruta sau bicicleta, sint intr-un real pericol. Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi organizeaza periodic actiuni de combatere prin impuscare a acestor ciini, insa fara prea mare eficienta. "Daca impuscam o suta luna asta, peste o luna-doua gasim doua sute in loc. Numai la noi se poate intimpla asa ceva: de pe cimpuri dispar animalele salbatice, iar in locul lor haladuiesc haite de ciini! Atitudinea celor care ii abandoneaza acolo este inadmisibila. Numai iubitori de animale nu pot fi numiti! Eu. personal. am cinci ciini, dar sint constient ca detinerea acestor animale implica un anumit grad de responsabilitate, in nici un caz abandonarea lor pe cimp!", ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila.
Ping-pong cu maidanezi pe ruta Braila - Galati
Directorul AJVPS mai spune ca multe dintre masinile din care s-au eliberat ciini pe fondurile de vinatoare brailene aveau numar de Galati. Asadar, galatenii sint banuiti ca isi abandoneaza maidanezii pe cimpurile brailene. Iar asta in contextul in care, in urma cu citeva luni, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a acuzat public faptul ca masini cu numar de Braila au fost observate descarcind ciini in zona platformei industriale a "Sidex" Galati!