Mergi la conţinutul principal

D-ale Justiţiei şi politicii româneşti

Probabil că ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea chiar va fi emisă de Guvern în această lună. Poate în preajma Sărbătorilor de iarnă, poate chiar mai devreme. Aproape că nici nu mai contează.

Cred că românul cinstit şi cât de cât informat s-a lămurit în privinţa poziţiei guvernării PSD-ALDE faţă de problema amnistiei, graţierii, legilor Justiţiei ori independenţei Justiţiei. Cred că românul cinstit şi cât de cât informat ştie care este atitudinea PSD-ALDE faţă de încălcarea legii, faţă de protejarea oamenilor nevinovaţi, faţă de victimele infractorilor de tot felul. Cred că românul cinstit şi cât de cât informat nu se mai aşteaptă la nimic bun din partea PSD-ALDE în ceea ce priveşte stoparea atacului împotriva Justiţiei şi a bunului simţ în general. Cred că românul cinstit şi cât de cât informat nu a uitat nici de legea recursului compensatoriu, a PSD-ALDE, prin care 9.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme din puşcării în acest an.

Am mai spus-o: când ţara este condusă de un infractor înconjurat de indivizi care au probleme cu legea, aproape că este de aşteptat ca infractorii să fie cei favorizaţi. Dacă ţara ar fi fost condusă de un om onest, înconjurat de persoane fără probleme cu legea, cel mai probabil că oamenii cinstiţi şi victimele infractorilor ar fi fost cei protejaţi.

Da, are şi Justiţia bubele ei - unele chiar foarte mari -, are problemele ei şi creează la rândul ei probleme şi nemulţumiri. Dar în general multe dintre acestea sunt generate tot pe fondul legilor proaste, pedepselor mici şi lipselor acute din sistem. Dacă vi se par termenele prea lungi, inechităţile prea mari între diferite tipuri de pedepse ori pedepsele în sine mult prea mici, tot politicienilor de la putere trebuie să vă plângeţi, tot legiuitorului trebuie să-i reproşaţi asta şi tot de la clasa politică trebuie să aşteptaţi schimbarea. Dacă vi se pare că se dau prea uşor pedepse cu suspendare, dacă vi se pare că violatorii, criminalii, corupţii - inclusiv medicii - scapă mult prea uşor, dacă vi se pare că un amărât care a furat o găină e pedepsit mai aspru decât un şmecher care a furat zeci de milioane de euro, ei bine, tot şmecherilor de la guvernare trebuie să vă plângeţi şi tot de la ei trebuie să aşteptaţi schimbarea. Dacă se va mai întâmpla vreodată.

Între timp, în Spania, miercuri, un român care şi-a violat cele două fiice în vârstă de 15 şi 16 ani, care au rămas însărcinate, a fost condamnat definitiv la 112 ani şi jumătate de închisoare (în timp ce la noi pedeapsa maximă este de 12 ani). Iar cu câteva luni în urmă, tot în Spania, fostul trezorier al partidului aflat la putere a fost condamnat la 33 de ani de detenţie şi o amendă de 44 milioane de euro, după ce a fost găsit vinovat de corupţie (la noi, pedeapsa maximă posibilă este de 10 ani). Asta aşa, ca să avem termene de comparaţie. Asta înseamnă să ai legi în favoarea victimelor, nu a infractorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro