Mergi la conţinutul principal

Dăncilă a pierdut, PSD încă nu

Viorica Dăncilă, candidata PSD la Preşedinţie, a pierdut alegerile în faţa lui Klaus Iohannis, cu un scor usturător: 34%, faţă de 66% pentru actualul Preşedinte. Aşa cum s-a spus deja, este cea mai mare înfrângere pe care a încasat-o vreodată un candidat al PSD la alegerile prezidenţiale. Este cea mai categorică victorie a dreptei în faţa PSD, din istoria confruntărilor electorale. Şi asta în condiţiile în care Iohannis n-a fost candidatul perfect, candidatul mult-aşteptat de români, candidatul dorit de toată suflarea de dreapta a politicii româneşti. Dimpotrivă. A avut minusurile lui, şi nu puţine. Prin urmare, cu atât mai mult, Klaus Iohannis trebuie să demonstreze că merită această uriaşă încredere pe care i-a acordat-o, pentru a doua oară, poporul român. Actualul şi viitorul preşedinte, precum şi PNL, trebuie să demonstreze că această victorie zdrobitoare împotriva PSD nu înseamnă o nouă rundă de dezamăgire. Dreapta politică, în general, trebuie să demonstreze că a învăţat cu adevărat că trebuie să pună România mai presus de interesele mărunte ale unora şi altora.

Pe de altă parte, are dreptate şi Dăncilă, în felul ei: voturile obţinute sunt destul de multe. Chiar prea multe! Peste 3,3 milioane de voturi primite de Dăncilă înseamnă enorm. Da, este o diferenţă uriaşă între voturile obţinute de Dăncilă şi de Iohannis, dar, într-o lume normală, diferenţa ar fi fost cu mult mai mare. Într-o ţară normală, Dăncilă n-ar fi trebuit să obţină atât de multe voturi. Sper ca Iohannis şi forţele politice care l-au susţinut să nu creadă că PSD este cu adevărat învins. Pentru că nu este! 3,3 milioane de voturi înseamnă foarte mult, iar PSD a demonstrat că încă are resurse!

Într-o lume normală, diferenţa ar fi fost precum cea înregistrată în Diaspora: 94% Iohannis şi doar 6% Dăncilă. Într-o ţară normală, Dăncilă nici n-ar fi ajuns în turul II – exact cum, de altfel, au fost rezultatele din primul tur din Diaspora, cu candidata PSD undeva pe locul 5, după Iohannis, Barna, Paleologu şi chiar Diaconu. Într-o lume normală, alegătorii sancţionează drastic parvenitismul, impostura, minciuna sfruntată, derapajele de la democraţie. Într-o lume normală, nu este votată incompetenţa, incultura, prostia. Iar românii din Diaspora trăiesc într-o lume normală, muncesc într-o lume normală, ştiu ce înseamnă normalitatea şi, prin urmare, au votat în consecinţă. Diaspora nu a contribuit decisiv la victoria clară a lui Iohannis – acesta a obţinut un scor bun şi în ţară -, dar românii din străinătate au arătat ce înseamnă să votezi normal, într-o lume normală: doar 6% pentru Dăncilă!

Desigur, rezultatele alegerilor nu au rămas fără efect în partid: în PSD au început deja luptele interne pentru putere, fel de fel de răzbunări între fel de fel de grupări şi plata unor poliţe mai vechi sau mai noi, dar asta nu înseamnă că înfrângerea Vioricăi Dăncilă înseamnă automat şi înfrângerea PSD. Dimpotrivă, cu cât îşi simte sfârşitul mai aproape, cu atât devine, ca orice animal încolţit, mai periculos! Iar PSD a demonstrat că este un animal politic extrem de prolific: îi tai un cap şi îi cresc în loc două.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro