Dramele familiale sint reflectate cel mai bine de cifrele din statistici. Potrivit Directiei Regionale de Statistica Braila (DRS), in anul 2005, numarul casatoriilor incheiate in municipiul si judetul Braila a scazut cu aproape 13%. Astfel, daca in 2004 numarul cuplurilor care au spus "da" in fata ofiterului starii civile a fost de 2.273, anul trecut numarul acestora a scazut la 1.986. Rata nuptialitatii a fost, in 2005, de 5,3 la mia de locuitori, sub media inregistrata la nivel national (6,6 la mie).
Specialistii sint de parere ca lucrurile stau si mai rau in ce priveste divortialitatea. Potrivit sursei citate, numarul divorturilor inregistrate pe rolul instantelor din judetul Braila a cunoscut o evolutie ascendenta in anul 2005, comparativ cu 2004, ajungind de la 2,01 la 2,23 divorturi la mia de locuitori (media pe tara este de 1,54). Daca, in urma cu doi ani, la Braila, se inregistrau 749 divorturi, anul trecut, numarul acestora a crescut la 827. Practic, la 5 casatorii incheiate la Braila, corespund 2 divorturi. La acestea, se adauga asa-zisele "despartiri in fapt" cind sotii, desi casatoriti cu acte, sint separati de ani de zile. Inutil sa mai spunem ca fiecare divort ascunde o drama si ca, in cele mai multe cazuri, copiii sint "victime colaterale" ale conflictelor dintre soti.
Surse autorizate din cadrul Palatului de Justitie ne-au declarat ca principalele cauze ale divorturilor sint: violenta domestica (verbala si fizica), lipsurile de orice fel, nepotrivirea de caracter, lipsa comunicarii, lipsa afectiunii. "Divorturile sint mai frecvente in primii cinci ani de casnicie si la cuplurile la care unul din soti este plecat "la munca" in Spania sau Italia", sint de parere specialistii. Cu alte cuvinte, saracia genereaza conflictele din interiorul cuplurilor si, in ultima instanta, declinul familiei brailene.