Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copil nascut la doar 5 luni, salvat miraculos

Marti, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Braila a fost externat un baietel cu greutatea de 1.900 grame, recuperat dintr-un fat nascut prematur, la doar 5 luni. Este primul caz inregistrat in ultimii ani la Maternitatea braileana cind un fat cu greutatea de 700 grame la nastere a iesit din spital si a ajuns in familia care si l-a dorit, dupa trei luni de zile de eforturi sustinute din partea medicilor, dar si a mamei, care nu a parasit nici o clipa nou-nascutul in acest interval de timp.
Pe data de 19 noiembrie, 2006, Maria S. a fost internata la Maternitate cu diagnosticul de avort in curs si, la scurt timp, a expulzat un fat de 24-25 saptamini. Dupa cum ne-a spus dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al unitatii spitalicesti, toate eforturile de a-i acorda o sansa de viata acestei fapturi inca de pe masa de nastere s-au dovedit in timp un real succes al medicilor de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, pentru ca acesta a fost un caz de avort recuperat.
"Toti ne straduim sa ingrijim acesti nou-nascuti, pentru ca, daca Dumnezeu le da viata, nu le pot spune avortoni. Avem un numar mare de nasteri premature: intre 15 si 20% din numarul de nasteri sint copii prematuri, nascuti sub 2500 grame, ceea ce inseamna foarte mult. Cauzele care duc la o nastere prematura sint diverse, tin atit de factorii economici, cit si sociali", apreciaza dr. Balta.
In opinia specialistilor si potrivit legislatiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un fat viabil este de la 28 saptamini. Pentru copiii nascuti sub greutatea de 1.000 grame, care din punct de vedere legal si obstetrical sint avorturi, la Braila, in urma unui incident petrecut in urma cu citiva ani si amplu mediatizat la vremea respectiva, s-a luat masura recuperarii acestora de la 24 saptamini de sarcina, fiind tratati ca prematuri de gradul patru. "Pentru a preintimpina incidentele neplacute in cazul copiilor sub 1.000 de grame, care din punct de vedere obstetrical sint avorturi, si pentru ca acestia sa poata fi recuperati, am luat masura ca, de la 5 luni si o saptamina-doua de sarcina sa internam gravidele respective in sectia de obstetrica, la sala de nastere, nu in ginecologie, pentru a fi asistate si sa nu mai avorteze la intimplare, iar fatul sa fie vazut de medicul de neonatologie. Cu toate acestea, rezultatul este dezastruos, cam 95-98% din acesti copii nu traiesc, procent care se regaseste si in literatura de specialitate", ne-a spus dr. Alexandru Balta.
In marja de supravietuire de 2-5% s-a incadrat si acest caz, care in luna noiembrie 2006 era, din punct de vedere medical, un avort produs la 25 saptamini de sarcina. Despre evolutia bebelusului care marti a parasit maternitatea avind 1.900 de grame, precum un nou-nascut normal, medicii sustin ca au asteptat cu emotie sa treaca saptamina dupa saptamina, administrind toata medicatia necesara, timp in care fatul trecea de la statutul de avorton la cel de prematur. "In toata aceasta perioada, mama a fost in spital, a alaptat copilul, si-a dorit sa il salveze si a reusit. Foarte putine mame fac acest lucru, pentru ca atunci cind realizeaza ca e vorba de un astfel de caz, multe mame isi abandoneaza copiii in spital", a precizat dr. Alexandru Balta.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii