Copii-problemă găsiţi de pescari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copii-problemă găsiţi de pescari

Flămânzi, uzi şi aproape vineţi de frig, aşa au fost găsiţi doi copii, duminică noaptea, pe plaja Perla, de nişte pescari. Oamenii s-au alarmat văzând starea în care se aflau cei doi băieţi şi au anunţat imediat Salvarea, pentru a le acorda îngrijiri medicale. Fraţii, cu vârste de 8, respectiv 11 ani, au povestit că mama este plecată la muncă în Italia, iar pe tatăl rămas în ţară nu-l interesează soarta lor.
Situaţia descrisă poate părea asemănătoare cu a altor mii de copii, rămaşi "orfani" de părinţii plecaţi în străinătate după un trai mai bun, însă povestea de fugari de acasă a celor doi fraţi a început cu mult înainte ca ei să fie lăsaţi în grija familiei materne.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila a fost solicitat duminică, în jurul orei 23.00, prin numărul unic de urgenţe 112, să intervină pe plaja Perla, pentru a acorda îngrijiri medicale unor copii aflaţi în stare de hipotermie. Minorii, cu vârste de 8, respectiv 11 ani, au fost găsiţi de nişte pescari care au sunat imediat la salvare, după ce şi-au dat seama că băieţii aveau nevoie de ajutor. "Copiii, găsiţi uzi, în stare de hipotermie şi flămânzi, au fost preluaţi şi transportaţi la Spitalul judeţean secţia pediatrie", ne-a declarat Silviu Radu, managerul SAJ Brăila. Din spusele celor doi copii a reieşit că mama este plecată la muncă în Italia, iar pe tatăl care a rămas cu ei nu îl mai interesează soarta lor.

Pentru Marian şi Florin, această aventură la plajă, care s-a încheiat la spital, nu este decât una dintr-o lungă serie de evadări de acasă. Cei doi minori au plecat de nenumărate ori de la domiciliu, zbughind-o pe uşă ori de câte ori au avut ocazia, spre disperarea familiei. Băieţii au rămas, din mai 2011, în grija familiei materne extinse, mai precis a bunicii şi a unchiului, după ce mama lor, Luminiţa, a plecat la muncă în Italia. Femeia a făcut în acest sens o procură specială, prin care l-a împuternicit pe fratele său să o reprezinte pe ea şi interesele celor patru copii, dintre care mezinii, o fetiţă de 5 ani şi un băieţel de 3 ani, nu au paternitatea stabilită. Faptul că fraţii mai mari au fost recunoscuţi de către tatăl lor nu le-a adus vreun câştig, deoarece acesta nu s-a implicat în creşterea lor, însă băieţii nu par să respecte nici autoritatea unchiului, în grija căruia au rămas. "În două luni şi jumătate, de când i-am luat în grijă, cred că au fugit de cel puţin 15 ori. M-am săturat să sune Poliţia la uşă la 2 sau 3 noaptea să mă întrebe «Îi cunoaşteţi?». Dar la fel plecau şi când era mama lor în ţară, cum prind uşa la apartament descuiată, cum fug amândoi. Acum un an i-a dat şi la televizor, au fost găsiţi dormind pe străzi, înveliţi cu ziare, spuneau că nu au mamă şi nici tată. Cel mare nu a făcut decât clasa I, a rămas repetent şi nu s-a mai dus la şcoală. Spune că ştie să socotească banii şi nu-i trebuie mai mult", povesteşte unchiul copiilor, Costinel Nedelcu, în vârstă de 32 de ani. Bărbatul spune că a lucrat la Şantierul Naval, dar şi-a pierdut locul de muncă de mai mult timp, astfel că nu are venituri, dar speră să se angajeze cât de curând la o firmă de salubritate din municipiu. Bunica minorilor, Rodica Sibu, de 55 de ani, este de asemenea sătulă de comportamentul nepoţilor mai mari. "M-au făcut de râs prin vecini, i-a văzut lumea la cerşit prin oraş. Fumează şi se droghează cu etnobotanice, amândoi, de când era mamă-sa aici, le-a găsit în buzunare chiştoace, chibrituri, brichete. Vineri i-au prins jandarmii tocmai la Movila, plecau la Constanţa să facă bani, erau cu o fată de 18 ani", se vaită femeia.
Faptele antisociale ale celor doi fraţi nu se opresc aici. În 2009 băiatul cel mare a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat pentru care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale (NUP) deoarece la data săvârşirii faptei nu avea împlinită vârsta de 14 ani. Prin escaladarea unei ferestre, el a pătruns în incinta unei biserici din judeţul Galaţi, de unde a sustras din cutia milei suma de 100 lei. În 2010, prin hotărâre a comisiei de la Protecţia Copilului Brăila s-a dispus pentru el măsura supravegherii specializate, pe o perioadă de 6 luni, măsură stabilită în sarcina mamei, care însă a cerut încredinţarea copiilor la asistenţi maternali profesionişti.

Mai grav este că, după ce a reuşit să-şi găsească de lucru în Italia, mama copiilor a rupt orice legătură cu familia, nemaiputând fi contactată la numărul de telefon cunoscut. "Mama lor nu se mai întoarce, s-a săturat, bărbatul ei o bătea, şi pe copii la fel, le lua şi mâncarea din mână, pe cea mică a trântit-o de i-a rupt un picior, este un beţiv care nu le plăteşte pensia alimentară", susţine bunica.

Centrul de zi, alternativă la fuga de acasă

Cazul celor doi minori a fost sesizat de către Poliţie şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, care a demarat o anchetă socială, pe baza informaţiilor adunate fiind stabilită strategia de intervenţie. Fraţii au fost externaţi a doua zi, deoarece starea lor de sănătate nu era gravă şi au fost însoţiţi la domiciliu de o echipă de la DGASPC Brăila. Specialiştii au discutat atât cu unchiul copiilor, cât şi cu bunica maternă, pentru a-i ajuta să înţeleagă că cea mai bună soluţie pentru cei doi minori este să rămână în familie, alături de fraţii mai mici şi de rudele materne.

"Având în vedere situaţia copiilor, am discutat cu familia maternă extinsă, responsabilizându-i pe bunică şi pe unchi cu privire la obligaţiile ce le revin, având în vedere atât Codul familiei cât şi procura specială prin care mama l-a împuternicit pe unchi să se ocupe de copii. În urma consilierii realizate, unchiul a fost de acord să se ocupe în continuare de îngrijirea copiilor, prin instituirea măsurii plasamentului familial în regim de urgenţă. Pentru toţi copiii se vor întocmi planuri individuale de protecţie. Pentru cei doi fraţi mai mari va fi derulat un program intensiv de consiliere psihologică în vederea readaptării psihosociale. Pentru a susţine familia maternală extinsă am discutat cu Asociaţia «Aura 2010» în cadrul căreia funcţionează Centrul de zi «Darius», preşedintele acesteia exprimându-şi disponibilitatea de a-i primi pe copii de mâine (n.r. marţi) dimineaţă", ne-a precizat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila. Toţi cei patru fraţi vor merge la centrul de zi, unde vor servi masa de dimineaţa şi de prânz şi vor participa la diverse activităţi educativ-distractive. "Sperăm ca această soluţie să răspundă nevoilor acestor copii. În măsura în care unchiul nu va reuşi să gestioneze corespunzător eventualele situaţii dificile care vor apărea, vom proceda la preluarea copiilor în centrul de plasament în regim de urgenţă. Vom monitoriza în continuare cazul", a adăugat Simona Cimpoae. Concomitent cu aceste demersuri, conducerea DGASPC va iniţia acţiuni menite să o identifice pe mama copiilor, colaborând cu Ambasada României în Italia şi cu Direcţia Generală de Protecţia Copilului, pentru a afla punctul de vedere al femeii faţă de copiii pe care i-a lăsat în grija familiei. De asemenea, vor fi continuate demersurile în vederea identificării tatălui celor doi copii recunoscuţi şi a familiei paterne extinse, pentru a vedea dacă se pot implica în creşterea şi îngrijirea minorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro