Comisia de Supraveghere, care s-a întrunit, ieri, la sediul "Complexului de Porci" Brăila SA, a constatat că această societate patronată de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în autorizaţia de mediu. "Comisia a avut în vedere atât «Complexul de Porci» Brăila cât şi «Complexul de Porci» Tichileşti. S-a constatat că în ceea ce priveşte unitatea de la Brăila, termenii acordului de mediu nu au fost respectaţi, pentru că nu s-a realizat acea staţie de epurare de care este nevoie. La unitatea de la Tichileşti, autorizaţia de mediu s-a respectat în proporţie de 80%, deoarece a fost făcută o staţie de epurare, însă aceasta nu are toate dotările necesare", ne-a declarat Adriana Petcu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău -Ialomiţa. Sursa citată ne-a informat că, în aceste condiţii, s-ar putea ajunge la sistarea activităţii "Complexului de Porci" Brăila SA. Procedura este, însă, una de durată. "În primul rând, a fost demarată procedura de sistare a activităţii Comisiei de Supraveghere, care a avut rolul de a urmări, până pe 31 decembrie 2011, dacă la cele două societăţi menţionate se fac investiţiile prevăzute în autorizaţiile de mediu. Sistarea activităţii acestei comisii trebuie făcută în baza unui aviz primit de la Comitetul de Bazin Buzău-Ialomiţa, din care fac parte mai multe instituţii din judeţele arondate acestei structuri. Ulterior, trebuie eliberată o decizie din partea Ministerului Mediului. Procedura sistării activităţii Comisiei de Supraveghere poate dura două luni sau mai mult. Ulterior, autorităţile competente vor putea dispune, în baza concluziei Comisiei, că nu au fost respectate obligaţiile de mediu, închiderea treptată a activităţii «Complexului de Porci» Brăila SA. Într-o primă fază, societatea nu va mai avea voie să-şi înmulţească efectivul de porcine, urmând ca, în timp, să lichideze efectivul existent", ne-a explicat directorul Adriana Petcu. Aceasta a făcut parte din Comisia de Supraveghere care s-a aflat, ieri, la sediul "Complexului de Porci". Din comisie au mai făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" Bucureşti, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila şi ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila.
"Complexul de Porci" Brăila SA a avut ca termen de conformare perioada 2004 - 2011 pentru a investi în tehnologii moderne, care să reducă deversarea de materiale poluante în fluviul Dunărea. Dacă ar fi realizat aceste investiţii, s-ar fi rezolvat în mare măsură şi problema mirosului pestilenţial care vine peste oraş, dinspre halele acestei crescătorii de porci, în special în anotimpul cald. Rămâne de văzut cât va dura până când legea va fi pusă în aplicare, iar brăilenii vor scăpa de miros. Vom reveni.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.