Teribilul accident de pe Autostrada Soarelui, in care o persoana si-a pierdut viata, alte citeva au fost grav ranite si mai multe masini au fost avariate, a adus in atentia autoritatilor centrale problema incendierii ilegale a miristilor. Din cauza unui astfel de incendiu, si a fumului gros degajat, s-a produs dezastrul rutier de simbata, 7 iulie. In consecinta, Guvernul a cerut sa se ia masuri, pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. Ieri, Prefectura Braila a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, tema centrala a discutiilor fiind incendierea miristilor si masurile ce trebuie intreprinse pentru prevenirea acestora. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dunarea" Braila a informat asistenta ca, pina ieri, pompierii braileni au intervenit pentru stingerea a 15 incendii care au afectat miristi, vegetatie uscata si lanuri de griu, pe suprafete insumate de 12,6 hectare. Cea mai mare sola agricola pe care s-a intervenit pentru stingerea focului se intinde pe 4 hectare si apartine societatii "Sitarom" SRL. In majoritatea cazurilor, pompierii au stabilit drept cauza a producerii incendiilor fumatul neglijent, ISU "Dunarea" neaplicind nici o amenda pentru aprinderea intentionata a miristilor. S-a dat, in schimb, o sanctiune pentru un incendiu la care pompierii n-au intervenit. Este vorba despre nu mai putin de 60 ha de miriste incendiate pe teritoriul fermei Bandoiu, din Insula Mare a Brailei. Comisariatul Braila al Garzii Nationale de Mediu a stabilit ca focul a fost pus intentionat si l-a amendat pe seful fermei respective cu 6.000 lei (60 milioane de lei vechi). Asta s-a intimplat la sfirsitul lunii iunie. Cei din IMB nu au renuntat, insa, la practica incendierilor, astfel ca, zilele trecute, alte doua incendii au fost semanalate, in zona Marasu, pe cite 15 hectare. Garda de Mediu a anuntat ca, de data asta, va fi sanctionata drastic conducerea "TCE 3 Brazi", firma care a arendat terenul arabil din Insula.
Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila, a precizat ca, pina in prezent, nici un fermier brailean nu a cerut aviz pentru incendiere de miriste. Potrivit legii, se poate da foc doar daca terenul este afectat de boli sau daunatori, incendierea necesitind o lunga lista de avize, de la Mediu si Directia Fitosanitara.
Prevenirea, cheia succesului
In cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la care au participat reprezentanti ai tuturor primariilor din judet, li s-a cerut primarilor sa aiba o mai buna comunicare cu agricultorii din zona lor de competenta si sa aplice sanctiuni, daca depisteaza cazuri de incendiere ilegala a miristilor. De asemenea, primarilor li s-a atras atentia sa identifice sursele de apa necesare la eventualele interventii si sa amenajeze caile de acces catre canalele de irigatii. Autoritatilor locale li s-a mai cerut sa urmareasca daca agricultorii au facut brazde late de 10 metri, intre drumuri si locul de treierat, sau de 50 m, intre poduri si cai ferate si locul de treierat. Primarii nu vor fi lasati sa se descurce singuri cu astfel de situatii, Prefectura cerindu-le celor de la ISU, Politie, Mediu si Jandarmerie sa organizeze controale in comun, pentru prevenirea incendierilor.
Ieri, in timpul desfasurarii sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta si la scurt timp dupa ce aceasta s-a terminat, pompierii au primit nu mai putin de patru apeluri, pentru interventii la incendii ce mistuiau miristi in judet.