Mergi la conţinutul principal

Colectarea separata a deseurilor de electronice si electrotehnice bate pasul pe loc

Desi, potrivit unei directive europene, transpusa in legislatia romaneasca prin Hotarirea de Guvern nr. 448/2005, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) trebuie colectate in depozite speciale, in Braila aceasta prevedere mai are de asteptat pina va fi pusa efectiv in practica. Pina in momentul de fata, Primaria Braila a concesionat un teren situat pe Sos. Baldovinesti, firmei "Amromeli" SA care abia la sfirsitul anului 2006 a depus documentatia pentru emiterea autorizatiei de mediu necesara colectarii DEEE de la persoanele fizice din municipiul Braila. De asemenea, s-au stabilit de catre primariile locale din orasele Ianca si Faurei, doua puncte de colectare. Inceperea activitatii propriu-zise mai are, insa, de asteptat.
Pe parcursul anului trecut, firma "Chimar" SRL a colectat prin magazinele sale, in conformitate cu prevederile HG 448/2005, o cantitate de 3.5 t DEEE, de la persoane fizice care au achizitionat aparatura electrica si electrocasnica noua. Din punctul de vedere al autoritatilor de mediu, insa, depozitul acestei firme functioneaza in conditii improprii.
Teoretic, deseurile strinse in aceste depozite ar trebui preluate de producatorii si importatorii de aparatura nou, care sa le dezmembreze si sa recicleze toate componentele. Legea cere firmelor respective sa se asocieze, pentru initerea acestei activitati, insa in Romania deocamdata nu a aparut nici o astfel de initiativa. Asta desi Uniunea Europeana ne-a cerut, in 2006, sa colectam 2 kg DEEE pe cap de locuitor, iar in fiecare an de acum incolo, pentru o perioada determinata, cantitatea ar trebui sa fie mai mare cu cite un kilogram.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro