Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Circa 4 miliarde de lei vechi cheltuiti pentru apararea Varsaturii si Brailei

Lucrarile de aparare efectuate pe sectorul de dig Noianu-Chiscani, in dreptul localitatii Varsatura, in perioada virfului de viitura de pe Dunare, au costat circa patru miliarde de lei vechi. Banii au fost asigurati din fondurile Ministerului Mediului si Directiei Apelor Buzau-Ialomita, de lucrarile propriu-zise ocupindu-se Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila. S-au achizitionat nu mai putin de 37.840 saci, 335 fascine, 290 pari de esenta tare, 40 tone de piatra bruta, 1.361 metri patrati de folie polietilena, 321 saci geotextili, 835 metri cubi de balast, 1.400 litri de motorina, 40 kg de sfoara, 293 mp de bentofix si 10 valuri de material geotextil. Pentru stoparea eroziunilor si infiltratiilor si pentru impermeabilizarea zonelor puternic afectate, angajatii SGA, ajutati de militari, jandarmi si pompieri, precum si de locuitori ai comunei Chiscani, au intreprins o serie de masuri destul de complexe. Astfel, digul s-a suprainaltat, cu saci de pamint si balast pe o lungime de 400 m, si s-a impermeabilizat cu folie de polietilena tot pe 400 m. Pe taluzul exterior, unde eroziunile au fost mai pronuntate, s-a actionat cu folie de polietilena, lestata cu piatra bruta si saci umpluti cu pamint si ancorata cu pari de esenta tare. Pe taluzul exterior s-a actionat si cu bentofix, pe un metru la suprafata si 5 m sub apa. De asemenea, s-a executat un filtru invers din saci de geotextil si balast, pe o suprafata de circa 800 mp, cu o grosime cuprinsa intre 20 cm si 120 cm, pe taluzul interior, pentru stabilizarea infiltratiilor prin corpul digului si grifoanelor. Pe o lungime de 310 m s-a executat o a doua linie de aparare, cu saci umpluti cu pamint si cu balast. Toate aceste actiuni si multe altele intreprinse in acele zile in care Dunarea ameninta sa inunde localitatea Varsatura, dar si cartierele marginase ale Brailei, au fost incununate de succes. Datorita lor, in judetul nostru nu s-a intimplat ce s-a intimplat in Dolj, de exemplu, unde citeva localitati au fost acoperite de ape si mii de oameni au ramas pe drumuri. "Au fost cele mai ample lucrari de aparare efectuate vreodata pe secotorul de dig Noianu-Chiscani. Pina acum, ele si-au dovedit utilitatea, speram ca si de acum incolo ne vor feri de necazuri, pina cind nivelul Dunarii va scadea suficient de mult ca sa putem spune ca am scapat de pericol", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Braila. Potrivit acestuia, progonozele hidrologilor indica faptul ca, abia in jurul datei de 20 mai, Dunarea va scadea, la Braila, sub cota de inundatie de 610 cm. Ieri, nivelul fluviului era de 659 cm, cu 40 cm mai mic decit in momentul virfului de viitura.
Dupa ce Dunarea se va retrage complet in matca, sectorul de dig Noianu-Chiscani va trebui inclus intr-un program foarte serios de consolidare. "Este mai mult decit necesar ca acest dig sa fie consolidat si suprainaltat, dupa ce doi ani la rind a primit niste "lovituri" foarte puternice din partea Dunarii care l-au adus intr-o stare periculos de subreda", ne-a mai spus directorul Turiac.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii