Cinema "Bulevard" a ajuns restaurant de nunţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cinema "Bulevard" a ajuns restaurant de nunţi

* până se vor lămuri lucrurile în instanţă, în Brăila nu mai funcţionează niciun cinematograf cu ecran mare

Posibilitatea ca brăilenii să mai beneficieze de o sală de cinema cu ecran mare, pretabil pentru proiecţiile moderne în 3D, este din ce în ce mai scăzută. Cinematograful "Central" s-a închis în urmă cu un an şi închis a rămas, deşi atunci se punea problema să fie preluat de Primărie şi repornit în cel mai scurt timp. Un alt cinema al generaţiilor trecute, "Bulevard" - fostul "Republica" - de pe B-dul Independenţei, nu numai că nu a intrat în administrarea Primăriei, aşa cum prevede legea, ci a încăput pe mâna unei firme private care a investit masiv în reabilitarea sa, dar nu pentru proiecţii de filme, ci pentru a-l transforma în restaurant de nunţi. Cinematograful "Bulevard" ajunsese o ruină, în adevăratul sens al cuvântului. Acoperişul se spărsese, pereţii începuseră să se dărâme, iar interiorul era vraişte, după ce se hoţii de fier vechi furaseră tot ce a însemnat componentă metalică, de la scaune, reţea electrică şi sală de proiecţie. Chiar şi aşa, spaţiul generos al fostului cinematograf a atras atenţia unei firme private. Aceasta a încheiat un contract de asociere cu Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare Filme (RADEF) şi, în martie 2010, a demarat lucrările de reabilitare a imobilului. Peste câteva luni, vechea ruină şi-a schimbat complet aspectul. Acum nu mai plouă înăuntru, nu mai cade tencuiala de pe pereţi, dar locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de mese gătite cu mătase, pregătite pentru nuntaşi. Ecranul a dispărut şi el, iar sala de proiecţie nu mai e dotată cu niciun aparat. "Deocamdată o să ne axăm pe organizarea de evenimente festive. Proiecţie de filme nu facem acum. Poate mai târziu...", ne-a spus investitorul Gheorghe J., cel care a închiriat fostul cinema de la RADEF. Acesta nu a precizat suma cheltuită pentru reabilitarea clădirii. Ne-a spus doar că a costat enorm şi că fostul cinema era abandonat din toate punctele de vedere. "Nu doar clădirea ca atare a fost lăsată de izbelişte ci şi actele sale au dispărut complet. Am căutat peste tot documentele imobilului, proiectul tehnic şi alte hârtii, ca să pot întocmi documentaţia de autorizare pentru lucările de reabilitare. Nu am găsit nimic, nici la arhive, nici la RADEF şi a trebuit să fac eu actele, de la zero. Din păcate, Primăria nu a vrut să înţeleagă lucrul ăsta şi m-a amendat, pe motiv că am demarat lucrările fără autorizaţie. Nu s-a ţinut cont că vecinii de aici, locatarii blocurilor din jur, ne-au mulţumit că reparăm pereţii exteriori, fiindcă ajunseseră să se teamă să nu se desprindă tencuiala şi să nenorocească vreun copil", ne-a declarat Gheorghe J.

Primăria se judecă cu RADEF

Din punctul de vedere al inspectorilor Primăriei, faptul că nu existau documente în arhivă nu a reprezentat o circumstanţă atenuantă. Aceştia l-au amendat pe investitorul de la cinema "Bulevard" cu 3.000 de lei şi l-au somat să intre în legalitate. Totuşi, chiar dacă a aplicat această sancţiune, Primăria se găseşte în continuare în postura ingrată de a nu administra un bun pe care, potrivit legii, ar fi trebuit să-l administreze de anul trecut. Este vorba despre Legea 303 din 2008, ce prevede trecerea tuturor cinematografelor, de la RADEF, în custodia autorităţilor locale. "Am solicitat, încă din septembrie 2009, să ni se prezinte situaţia tuturor cinematografelor şi să ne fie predate acestea, cu toate activele aferente. RADEF nu s-a conformat. Dimpotrivă, ne-a prezentat nişte situaţii incomplete şi nerelevante. Pentru că lucrurile tindeau să se tergiverseze la nesfârşit am dat RADEF în judecată. Primul termen era programat pentru luna decembrie a acestui an, dar am solicitat la Judecătorie să fie mutat mai devreme, aşa că în luna octombrie am putea să ne prezentăm în faţa instanţei", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan. Aceasta spune că închirierea cinematografului "Bulevard" către o firmă privată a fost ilegală. "RADEF nu mai are dreptul să închirieze un cinematograf care ar fi trebuit să intre în administrarea Primăriei Brăila, iar cel care a închiriat nu are voie să schimbe destinaţia spaţiului şi să facă acolo restaurant în loc de sală de cinema. Aceste lucruri se vor lămuri după pronunţarea instanţei", ne-a declarat viceprimarul Ciocan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro