"CET" pierde la bursă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"CET" pierde la bursă

* în 2009 şi 2010, operatorul de termoficare a făcut economie de câte 60.000 de certificate verzi pe an, pe care le-a valorificat pe bursă * şi în acest an economia făcută este de 60.000 certificate, ceea ce la o cotaţie de 12 euro/certificat înseamnă 720.000 euro * banii obţinuţi astfel în anii trecuţi au fost investiţi în reţeaua de termoficare

 

O supărare nu vine niciodată singură. Exact aşa se poate caracteriza situaţia în care se află acum operatorul local de termoficare. După ce că adună cu greu lunar banii de salarii pentru propriii angajaţi şi se află cu un picior în groapa financiară după ce i-au plecat mai mult de jumătate dintre clienţi, SC "CET" SA Brăila îşi vede spulberate pe moment şi speranţele de a încasa 700.000 euro. Asta din cauza suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Banii reprezintă valoarea ce ar putea fi obţinută de companie din vânzarea certificatelor pe care le-a economisit, iar recentul anunţ privind suspendarea pune în pericol realizarea acestui venit pe 2011. Şi ce firmă aflată la anaghie primeşte cu bucurie vestea că nu poate avea acces la 700.000 euro, bani lichizi? Niciuna, evident, cu atât mai puţin o companie ale cărei probleme atârnă ca o piatră de moară în economia locală şi ale cărei rezolvări întârzie să se materializeze.

Începând cu anul 2008, companiile româneşti care poluează atmosfera au intrat, odată cu aderarea României la Protocolul de la Kyoto, într-un sistem în cadrul căruia le sunt repartizate un număr maxim de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe care dacă le consumă prea repede, pentru a-şi putea continua activitatea, sunt obligate să cumpere de pe bursă altele. Reversul pozitiv al medaliei este acela că dacă fac economie de astfel de certificate, surplusul îl pot vinde pe aceeaşi bursă. Operatorul local de termoficare este şi el parte din acest sistem, societăţii fiindu-i repartizate anual 139.000 de certificate de CO2. De doi ani de zile, compania a reuşit performanţa de a economisi circa 60.000 de certificate/an, întrucât activitatea pe care o derulează nu generează atâta poluare încât să consume toate certificatele alocate. "În medie, atât în 2009 cât şi în 2010, din cele 139.000 de certificate de CO2 care ne-au fost repartizate am reuşit să economisim undeva la 60.000 de certificate anual. La fel şi în acest an, iar la o cotaţie la 11 - 12 euro per certificat rezultă o sumă frumuşică, pe care o putem obţine din valorificarea pe bursă", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al SC "CET". De asemenea, sursa citată a spus că cei peste 700.000 euro ce ar putea fi încasaţi dacă se deblochează situaţia privind România, vor fi investiţi, ca şi în anii precedenţi, în reţeaua de termoficare. Pătraşcu a punctat, însă, că deocamdată nu a primit o comunicare oficială în ce priveşte suspendarea decisă în cazul României, dar că se aşteaptă să o primească în scurt timp.

Premierul vrea să cadă capetele celor responsabili de această bâlbă

Ca ţară semnatară a Protocolului de la Kyoto, România s-a angajat să reducă, în intervalul 2008-2012, emisiile de gaze cu efect de seră cu 8%, faţă de anul de referinţă 1990. Chiar şi în aceste condiţii, ţara noastră poate emite, în intervalul amintit, 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de seră (o tonă este echivalentul unui certificat), cantitate pe care nu o poate consuma în întregime, rămânând astfel un disponibil de circa 300 de milioane de certificate, bune pentru vânzare. Acest certificate de emisii nu pot fi vândute decât de Guvern, spre deosebire de un al doilea tip de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, care intră separat într-o schemă de comercializare stabilită de Comisia Europeană. Acestea din urmă sunt atribuite direct agenţilor economici poluatori, printre care şi operatorului local de termoficare, SC "CET" SA Brăila.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Mediului şi Pădurilor, Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat dreptul României de a tranzacţiona primul tip de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Numai că această decizie a blocat în mod automat şi tranzacţionarea certificatelor pe care le-au primit direct operatorii economici. Efectele sunt greu de cuantificat spun specialiştii, însă problema se poate agrava exponenţial dacă blocajul se extinde şi în 2012.

Premierul Emil Boc a anunţat că suspendarea dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră va conduce la demiterea tuturor oficialilor români care au responsabilităţi în acest domeniu.

Pierderile "CET" în 2010 au crescut la 14 milioane lei

SC "CET" SA Brăila s-a înfiinţat în 1992, în urma divizării din SC "Celhart Donaris" SA Brăila şi are acţionar majoritar Consiliul Local Municipal. Principalele capacităţi de producţie a operatorului de termoficare sunt amplasate pe platforma Chiscani, cu ajutorul cărora compania asigură în principal energia termică pentru populaţia oraşului şi, în secundar, prin cogenerare, energie electrică pe care o livrează în SEN (Sistemul Electric Naţional). În ce priveşte consumatorii casnici de energie termică, de precizat este că în urma ultimei evaluări făcute de companie, mai sunt branşaţi la sistemul centralizat undeva la 13.000 de apartamente, comparativ cu 13.800 de apartamente în sezonul rece trecut. Rezultă, aşadar, un grad de debranşare de peste 70%, ţinând cont de faptul că la nivelul oraşului există circa 52.000 de apartamente.
Pe parte de personal, societatea a înregistrat anul trecut un număr mediu de salariaţi de 472 persoane. Tot în 2010, compania a procedat la disponibilizarea unui număr de 78 de salariaţi.

Compania a încheiat anul 2010 cu o pierdere de 14 milioane de lei, după ce în 2009 ieşise tot pe pierdere, dar mai mică, de doar 4 milioane lei.

Peste toate acestea, se ridică ameninţarea intrării în colaps în contextul în care Executivul a tăiat subvenţia pe care o acorda operatorilor de termoficare pentru achiziţia de combustibil. Eliminarea acestei subvenţii aruncă în cârca bugetului local efortul subvenţionării preţului final de facturare a energiei termice către populaţie. La acest moment, preţul Gigacaloriei este facturat cu 192 lei, însă Primăria face calcule pentru a vedea în ce măsură poate să-l menţină şi în această iarnă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro