Mergi la conţinutul principal

Ceasului floral din Grădina Mare i s-au cam “înnodat” limbile

• una dintre cele două limbi-arătător este strâmbă şi nu îşi mai poate face cursa normală • la prima vedere pare un act de vandalism, însă reprezentanţii Primăriei spun că fâşia de metal s-ar fi strâmbat sub propria greutate, din cauză că a fost făcută dintr-un material prea subţire • ceasul floral a fost reabilitat în toamna anului trecut, de o firmă din Oradea, operaţiunea costând 48.135 lei (483 milioane de lei vechi n.n.)

 

Reparat şi repus în funcţiune în urmă cu circa jumătate de an, ceasul floral din Grădina Mare are din nou probleme. Una dintre cele două limbi-arătătoare s-a îndoit atât de tare încât mecanismul nu prea mai poate funcţiona la parametrii normali, având nevoie de o nouă reparaţie. La prima vedere pare a fi vorba despre un act de vandalism, însă reprezentanţii Primăriei ne-au dat asigurări că o astfel de ipoteză nu se confirmă. Din câte se pare, materialul din care sunt făcute arătătoarele ceasului este prea subţire şi s-a îndoit sub propria greutate. La această situaţie ar fi contribuit şi aranjamentele florale de pe cadran, care ar fi fost făcute la un moment dat din plante cu înălţime prea mare, ce împiedicau limbile-arătător să îşi facă cursa normală. Zilele trecute, aranjamentele florale arătau, totuşi, destul de bine, iar plantele de pe cadran nu păreau să interfereze cu arătătoarele metalice.

Surse din cadrul Primăriei ne-au informat că în momentul de faţă ceasul este oprit, urmând ca firma care s-a ocupat, anul trecut, de reabilitarea sa să vină să facă reparaţiile necesare.

Reamintim că, după câţiva ani de nefuncţionare, orologiul floral din Grădina Mare, pe vremuri un adevărat simbol al oraşului, a început, în luna octombrie 2018, să arate din nou ora şi nu oricum, ci cu precizia unui ceas atomic. Mecanismul a fost schimbat, toamna trecută, în cadrul unui proces de renovare comandat de Primăria Brăila şi pus în practică de o firmă din Oradea. SC “Oraexactă Systems” SRL Oradea a câştigat la licitaţie această lucrare al cărei cost s-a ridicat în final la 48.135 lei (483 milioane de lei vechi n.n.). De aceşti bani, s-a livrat şi montat noul echipament, ce a constat în ceas de comandă cu sincronizare GPS şi precizie de ceas atomic, mecanism de acţionare arătătoare, ax cu sistem antivandalism, sistem ambreiaj şi sistem de siguranţă cu arc. De asemenea, au fost livrate şi montate două arătătoare noi, din aluminiu, vopsite în câmp electrostatic, şi s-au făcut intervenţii minore la fundaţia de beton a incintei care adăposteşte mecanismul ceasului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro