Mergi la conţinutul principal

Cautatorii prin gunoaie au inceput goana dupa PET-uri

Dupa cum merg lucrurile, se pare ca a trecut definitiv vremea cind PET-urile - sau sticlele de plastic, dupa cum li se spune in limbajul uzual - invadau spatiile verzi, revarsindu-se din tomberoane sau fiind aruncate, pur si simplu, de brailenii certati cu bunul simt. In ultima perioada, numarul saracilor care rascolesc prin tomberoane a crescut vertiginos. Iar daca inainte se cautau resturi de mincare, acum PET-urile sint cele mai rivnite deseuri. Se intimpla asta dupa ce la centrele de colectare a crescut pretul de achizitie pentru astfel de materiale, de la 1.500-2.000 lei/kg, cit se dadea acum doi ani, la 5.000 lei/kg, in prezent. Acest amanunt a facut ca, la nivelul judetului Braila, sa se colecteze, in 2005, 260,2 tone de PET-uri, fata de 90 t, cit s-a colectat in 2004. Important si imbucurator este faptul ca, dupa cum ni s-a spus la Agentia de Protectie a Mediului (APM), firme de colectare care in trecut erau axate pe stringerea fierului vechi s-au reorientat, incepind sa primeasca si sticle de plastic. Exemple in acest sens sint firmele"Princeps" si "Natasa". La nivelul municipiului nostru, potrivit situatiei existente in baza de date a APM, mai sint alti trei agenti economici care au inceput sa isi formeze un adevarat renume in domeniul colectarii, de PET-uri dar si de alte materiale reciclabile: "Eco Sistem", "Recumed" si "Eco". Patronii acestora sint foarte multumiti de avintul pe care l-a luat colectarea sticlelor de plastic, in urma unei politici dusa in acest sens la nivel guvernamental, dar spun ca statul ar trebui sa stimuleze si colectarea altor categorii de deseuri, cum ar fi maculatura sau ambalajele de carton. "Interesul pentru PET-uri a crescut, fiindca la nivelul reciclatorilor se acorda o subventie care, in final, se regaseste in pretul de achizitie al acestei categorii de deseuri. Din pacate, pentru maculatura nu s-a facut acest lucru, fapt ce se vede in cantitatea mare de hirtie care se arunca odata cu deseurile menajere, si asta in conditiile in care se vorbeste foarte mult de necesitatea protejarii copacilor!", ne-a spus Doru Iorga, directorul "Eco Sistem" Braila, firma care detine containerele galbene mobile ce pot fi vazute in diverse locatii din municipiu. Sprijinul guvernamental la care se refera acesta este stipulat de HG 166/2004, ce prevede acordarea, catre operatorii economici care realizeaza operatiuni de reciclare, a unei sume de 4.000 lei vechi per kilogramul de PET colectat in vederea reciclarii.
Pentru cei care string PET-uri din tomberoane conteaza mai putin rationamente de genul "Sa salvam natura!". Ei se gindesc, mai degraba, la putinii bani pe care ii cistiga de pe urma acestei activitati. "Iau 150-200.000 lei pe zi, daca am noroc. Sint buni si banii astia, cind nu ai ce le pune pe masa copiilor", ne-a spus, ingramadind, cu miinile murdare si inghetate, sticlele de plastic intr-un sac urias, Doru P., un fost angajat al unei firme de salubritate. Acesta ne-a asigurat ca nu imprastie gunoaiele pe jos din tomberoane, asa cum fac altii, pentru a nu avea probleme cu locatarii blocurilor. Din pacate, multi alti cautatori de PET-uri nu ii urmeaza exemplul, avind prostul obicei de a rasturna tomberoanele si de a abandona deseurile pe jos, la cheremul vintului sau a ciinilor, care le imprastie peste tot, printre blocuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro