Caracatiţa angajărilor ilegale în Jandarmerie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caracatiţa angajărilor ilegale în Jandarmerie

* în acest fel, postul de ofiţer de relaţii publice al structurii de la Brăila a fost ocupat de un anume Laurenţiu Moroianu

Cincizeci de persoane sunt suspectate că ar avea legături cu dosarul angajărilor ilegale din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). În centrul reţelei este şi un fost secretar general din minister, care ar fi făcut posibilă deblocarea celor trei posturi de ofiţeri din Jandarmeria Română, folosindu-se de numele ministrului. Singurii trei candidaţi pentru aceste job-uri au fost ulterior angajaţi, deşi medicii le-au dat vizele necesare înscrierii la o zi după concurs. În acest mod a fost ocupat, de un anume Laurenţiu Moroianu, şi postul de ofiţer de relaţii publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Brăila.

Cele trei cazuri au scos la iveală metoda transferului de la Jandarmerie la Poliţie, pentru care acum sunt cercetaţi mai mulţi generali şi chestori. În dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Potrivit jurnaliştilor de la "Realitatea", sunt vizaţi chestorii Adrian Pătraşcu, Cristian Baci şi Valentin Oprişescu, dar şi generalii Olimpiodor Antonescu, Nicolaie Rugină, Neculai Bontic - toţi trei reprezentând, practic, comanda Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGPR) - şi Vasile Dospinescu. În centrul reţelei s-ar afla Adrian Pătraşcu, şeful Direcţiei Generale Management şi Resurse Umane din MAI, şi Cristian Baci, fost secretar general în minister. Mai exact, acesta din urmă semna derogările şi debloca posturi în Jandarmerie, folosindu-se fără drept de numele ministrului Traian Igaş, pentru a fi sigur că subalternii îi respectă ordinele ilegale. De cealaltă parte, Pătraşcu era cel care păstra legătura cu cei care urma să fie angajaţi, serviciu pentru care ar fi primit, de la unul dintre ei, o maşină. Din acest motiv, procurorii anticorupţie au început şi ei o anchetă, pentru dare şi luare de mită. Astfel, cei trei au fost angajaţi în IGJR după ce au participat la concursuri la care nu au avut contracandidaţi, având dosare incomplete şi cu bibliografia primită chiar înaintea examenelor. Mai mult decât atât, vizele medicale necesare înscrierii au fost primite la o zi după concurs. La câteva zile de la angajare, Cornel Faris, Laurenţiu Moroianu şi Alexandru Ştefan au fost mutaţi în Poliţie, primul dintre ei devenind adjunct al şefului Direcţiei Rutiere. Explicaţia acestor manevre este aceea că, la Jandarmerie, cei trei obţineau în doar câteva zile gradele pe care la Poliţie le-ar fi obţinut în câţiva ani, întrucât în primul caz acestea se acordă în funcţie de vârstă, şi nu de experienţă şi vechime în muncă.

Scandalul angajărilor ilegale în Jandarmeria Română a izbucnit în urma unui control tematic efectuat, la sfârşitul anului trecut, de Corpul de Control al ministrului Administraţiei şi Internelor. Acesta a urmărit modul în care au fost respectate reglementările în vigoare cu privire la ocuparea unor posturi, prin recrutarea candidaţilor din sursă externă. Reamintim că, potrivit unui comunicat al MAI, verificările au evidenţiat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi "necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate", au avut doar un caracter formal, întrucât scopul real a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale MAI şi apoi, implicit, în Poliţia Română. Pe baza concluziilor rezultate, ministrul Administraţiei şi Internelor a aprobat mai multe măsuri împotriva celor împlicaţi în scandalul angajărilor false, printre care şi sesizarea Parchetului. În plus, a dispus trimiterea în faţa unor consilii de judecată a mai multor angajaţi şi a aprobat eliberarea din funcţie a altora, printre care şi a celor trei ofiţeri încadraţi la data de 25 octombrie 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro