Cel puţin patru persoane au murit şi alte zeci au leşinat pe stradă, în ultima perioadă, din cauza caniculei, iar meteorologii avertizează că nu vom scăpa de căldură nici în zilele următoare. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila a primit în numai 24 de ore aproape 400 de solicitări, dintre acestea câteva zeci venind de la persoane afectate de temperaturile ridicate. Ambulanţa a primit foarte multe solicitări din partea brăilenilor afectaţi de temperaturile ridicate, dar şi celor care au diferite afecţiuni cronice, spun reprezentanţii SAJ. Numărul solicitărilor a crescut cu 20% faţă de media obişnuită, care este de 300 de cazuri în 24 de ore, mai spun aceştia. "Joi, până la ora 15, au fost 3 cazuri de persoane care au leşinat în pieţe şi alte locuri publice", ne-a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila.
Pentru prevenirea incidentelor, în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate. Mare atenţie la semnele insolaţiei: somnolenţă, dureri de cap, vărsături, temperatură. Mai pot apărea convulsii şi leziuni pe piele: de la roşeaţă foarte puternică până la băşici. Copiii aflaţi în vacanţă, expuşi prelungit la soare, riscă să facă tulburări digestive grave (manifesate cu diaree şi vărsături) sau toxiinfecţii alimentare. Şi apa din mare, înghiţită de copii, poate provoca diaree.
Reaminim că meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme deosebit de caldă, caniculară după-amiaza, până pe14 august. S-a instituit cod galben de caniculă în întreaga ţară, însă regiunile cele mai afectate vor fi cele din sud şi est, deci implicit zona judeţului Brăila. Temperaturile vor trece de 35 grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Meteorologii avertizează că ţara noastră va fi afectată de caniculă cel puţin până în jurul datei de 23 august.
A murit la ferma unde lucra
Unui bărbat în vârstă de 47 de ani din comuna Chiscani, i s-a făcut brusc rău miercuri dimineaţa. În timp ce se afla la muncă la o fermă zootehnică din Tufeşti, electricianul a căzut ca secerat, pe fondul caniculei resimţite încă de la primele ore. Colegii au alertat imediat Ambulanţa, însă echuipajul sosit la faţa locului nu a mai putut decât să constate decesul brărbatului, survenit în jurul orei 9.30. Politiştii au efectuat cercetări şi, pentru că nu au observat urme vizibile de violenţă pe corp, au transportat cadavrul la morgă pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cu exactitate a cauzei morţii. Medici legişti au o misiune grea în stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, deoarece temperaturile extrem de ridicate au deteriorat probele biologice, dar nu exclud canicula dintre posibilii factori care au condus la moartea bărbatului. "Nu s-a stabilit cu certitudine cauza morţii, pentru că toate leziunile externe au fost modificate din cauza climatului canicular. Prin excluderea succesivă a posibilelor cauze, vom ajunge să stabilim exact de ce a decedat bărbatul, care nu era bolnav. Nu este exclus ca în final să rămână canicula drept cauza decesului, dar deocamdată nu ne putem pronunţa", a declarat dr. Aurelian Savu de la Serviciul de Medicină Legală.
În cauză s-a întocmit dosar penal.
Recomandări pentru protecţia angajaţilor
Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Sectoarele de activitate economică vizate sunt cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise aşa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutării, etc.
Controale ITM pe tema protejării angajaţilor împotriva temperaturilor extreme
* inspectorii de muncă verifică dacă angajatorii aplică prevederile obligatorii în cazul avertizărilor privind canicula * aceasta în contextul în care, în perioada 12 - 14 august, Brăila este pentru a patra oară sub cod galben
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a anunţat că zilele acestea îşi va intensifica acţiunile axate pe verificarea respectării prevederilor privind protejarea salariaţilor în condiţii de caniculă. "Este a patra oară în această vară când se emite avertizare pentru temperaturi extreme în judeţul nostru. Cea mai recentă face referire la perioada 12 - 14 august, când se poate discuta din nou de temperaturi foarte mari, adică temperaturi de peste 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, echivalate cu acest nivel. Acţiunile noastre se vor concentra pe respectarea prevederilor OG 99/2000 de către unităţile în cazul cărora salariaţii sunt mult mai expuşi riscurilor producerii unor evenimente generate de temperaturile extreme", a explicat Victor Voiculeţ, inspectorul şef al ITM Brăila.
Potrivit OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii au obligaţia ca, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice; să asigure ventilaţia la locurile de muncă; să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă minerală, câte 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protecţie şi asigurarea de duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile cerute de legiuitor au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.