Mergi la conţinutul principal

Cât de periculoase au fost gazele lacrimogene folosite de jandarmi?

Grenade lacrimogene, butelii cu gaz şi spray iritant lacrimogen, cartuşe cu gaz, tot felul de alte substanţe chimice iritante şi obiecte contondente pentru dispersarea demonstranţilor - reprezintă doar o parte din arsenalul folosit de jandarmi la protestul diasporei din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018. În anul în care românii ar fi trebuit să sărbătorească paşnic 100 de ani de la Marea Unire, o minte bolnavă, aflată în fruntea Partidului Social Democrat şi în spatele unui guvern de penali, dar şi al tuturor fărădelegilor care se întâmplă în ultima vreme în ţară, a întors românii contra românilor, fraţii împotriva fraţilor. La comanda lui Liviu Dragnea, copiii de suflet ai Jandarmeriei române s-au intors împotriva propriului popor, lovind la întâmplare oameni paşnici şi inofensivi.  

Explicaţia oficială cu privire la tipul de gaz folosit împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei, în seara zilei de 10 august: sunt în termen, sunt omologate, au documente, cuvinte menite a linişti, deşi tot mai mulţi protestatari se plâng de efectele lor, de dureri de cap şi de stomac, iar o persoană chiar a decedat la câteva zile de la marea jandarmeriadă. Dar, când secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a ieşit în faţă pentru a lua apărarea unui guvern de mafioţi şi pentru a susţine că gazele lacrimogene folosite de jandarmi nu sunt toxice, mi s-a părut deja o intoxicare totală, un praf paralizant aruncat în ochii privitorilor la emisiunile de ştiri. Mai mult, oamenii care au fost în Piaţa Victoriei pe 10 august au fost îndemnaţi prieteneşte de Raed Arafat să stea liniştiţi şi să nu asalteze camerele de urgenţă, pentru că gazele folosite de jandarmi nu ar fi fost toxice şi nu au  efecte secundare. “Nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţe pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze, simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”, se arăta într-un comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cum adică nu era necesară deplasarea populaţiei către spitalele de urgenţă decât în situaţii excepţionale? Cine poate şti cu exactitate ce reacţii adverse pot provoca gazele folosite de jandarmi şi ce complicaţii pot produce acestea pe un organism tarat? În noaptea minţii, în care ne-a târât guvernul marionetă al lui Dragnea ar fi trebuit să mergem în Piaţa Victoriei să demonstrăm doar dacă medicul ne elibera o adeverinţă din care să reiasă că fiecare protestatar este clinic sănătos?

În seara zilei de 10 august, peste 450 de persoane au fost asistate de echipele SMURD, iar 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene, 70 de persoane au fost transferate la spitale, iar 9 au rămas internate pentru diferite probleme. Cu toate acestea, Raed Arafat, secretarul de stat pe care l-am apreciat pentru tot ce a făcut în sistemul de sănătate din România a continuat să ţină isonul Puterii şi să minimalizeze efectele acţiunilor huliganice ale unei jandarmerii aservite lui Dragnea.

“Dacă nu aveţi simptome sau probleme care să vă îngrijoreze nu trebuie să vă prezentaţi la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu vă aduce niciun beneficiu, iar medicul nu are cum să decidă ştiinţific că aţi fost expuşi la substanţele respective consultându-vă la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declaraţia pacientului”, sublinia Raed Arafat. Să înţelegem că Raed Arafat face astfel de afirmaţii pe motiv că este conştient de faptul că medicii de la UPU nu sunt în stare să pună un diagnostic? Sau că rolul Departamentului pe care îl conduce este de a susţine actuala Putere şi de a ascunde sub preş adevărul? Adică, după ce a îngenuncheat Jandarmeria română şi a făcut-o după chipul şi asemănarea sa, Liviu Dragnea a pus şaua şi pe Departamentul  pentru Situaţii de Urgenţă, care ar fi trebuit să apere interesul public...

Aşa e, bărbatul de 62 de ani din Turnu Măgurele care a decedat avea probleme grave cronice, care, susţin marii doctori deveniţi atât de mici, nu pot fi corelate cu gazele toxice inhalate în Piaţa Victoriei. Cu alte cuvinte, mortul este vinovat. S-a întrebat însă  Raed Arafat câţi dintre protestatari aveau astfel de probleme de sănătate şi câte vieţi au fost puse în pericol la ordinul unui dictator, de către jandarmii care au acţionat în Piaţa Victoriei?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro