Mergi la conţinutul principal

Când se vor întoarce acasă românii care au emigrat

Într-o postare de zilele trecute de pe pagina sa de Facebook, premierul Mihai Tudose îi răspunde unei românce din străinătate, care îl întrebase dacă, în contextul în care ar dori să se întoarcă înapoi în ţară, ar putea găsi un loc de muncă bine plătit, eventual în Bucureşti - ea în domeniul sănătăţii, iar soţul ca jurist.

“Ştiu că este greu în străinătate şi nu de bine aţi plecat din ţară, dar mă bucur că sufletul şi gândul vă sunt tot în România. Tot timpul avem nevoie de oameni bine pregătiţi în toate domeniile, dar mai ales în domeniul sănătăţii. (...) România pe care vrem să le-o oferim familiilor şi copiilor noştri este una într-o continuă dezvoltare economică şi socială, iar lucrurile merg într-o direcţie bună. (...) Am convingerea că românii aflaţi la muncă peste graniţe au de ce să se întoarcă acasă”, a răspuns premierul Mihai Tudose.

Dincolo de „convingerea” pe care prim-ministrul României o are în privinţa motivelor pentru care românii s-ar întoarce înapoi în ţară, răspunsul lui Tudose este de tot râsul. Asta dacă n-ar fi, de fapt, de plâns. Mai ales că nu poţi şti sigur dacă premierul e pur şi simplu rupt complet de realitate sau doar un politician demagog şi manipulator, aflat în continuă campanie electorală. În ambele cazuri e la fel de grav.

Dincolo însă de orice altă opinie - a mea sau a oricărui alt jurnalist aflat (încă) în România -, cel mai mult contează, în acest caz, părerea celor direct vizaţi. A românilor plecaţi din ţara asta şi care, la fiecare întoarcere - în vacanţă sau cu o treabă - se conving din nou că e cazul să plece înapoi. Românii umiliţi de cozile la buletine sau paşapoarte, de atitudinea funcţionarilor nesimţiţi, de bătaia de joc de la orice instituţie de stat, cu care au de-a face. Ca noi toţi, de altfel, cei rămaşi aici.

De aceea, editorialul de astăzi va fi atipic: el este scris de o parte dintre cei care i-au răspuns direct premierului, public, pe pagina sa de Facebook, la invitaţia de a se întoarce din nou în România:

 

Viorica Magdalena Lenghel - Nu mă voi întoarce în veci în România, pentru că România în veci nu se va curăţa. Impresia dvs că ţara se schimbă în bine este greşită. Binele este doar pentru cei de la putere, pentru toţi furăcioşii şi mincinoşii, pentru cei care fac bani fără să plătească taxe.

 

Ioan Marinescu - E bine să se întoarcă românii în ţară, să plătească impozite, să aibă ce să sugă firmele lui Dragnea şi alte căpuşe!

 

Laurenţiu Graur - Bună ziua domnule Tudose, toată ţară asta e bolnavă rău, din păcate oamenii nu au niciun punct de sprijin de unde să plece pentru a încerca să redreseze ceva. Învăţământ nu mai este, sănătate nici atât, dreptatea umblă cu capul spart, apărătorii legii fug şi se pensionează la 39 de ani. Oamenii cu putere de muncă şi dorinţa de a se realiza, oricât de patrioţi ar fi, realizează că în ţara asta nu au nicio şansă, aici cei strâmbi i-au mâncat pe cei drepţi.  Uitaţi-vă în jurul dumneavoastră şi vedeţi cam câţi miniştri au terminat şcoala la timpul ei. Încercaţi să enunţaţi un singur motiv pentru care un om capabil s-ar întoarce în România.

 

Dan Bostan - Domnule Tudose, cum să ne întoarcem noi, cei plecaţi din ţara noastră, alungaţi de cei ca tine, care au furat, distrus şi întinat ce mai rămăsese după antemergătorii tăi comunişti în cei 40 de ani negri? Cum să ne întoarcem când vedem aşa zisul “Parlament” făcând legi numai pentru protecţia corupţilor mizerabili care ne-au distrus ce mai rămăsese din ţărişoara noastră? Cum să ne întoarcem când îi vedem pe toţi agramaţii burtoşi şi plini de ei sfidând pe puţinii oameni decenţi din ţara noastră?

 

Marius Stanciu - Am lăsat familia, am lăsat prieteni, am lăsat multe, foarte multe, să fug de corupţie şi mentalitatea greşită. Am reuşit să mă integrez printre străini cu eforturi enorme şi multe sacrificii şi acum să ne întoarcem în România??? Pentru ce??? Nu spitale, şcoli, autostrăzi etc... corupţie, minciună...!!!!

 

Gabriela Predescu - Domnule prim ministru, aş veni în ţară dacă aş avea şi unde să mă angajez. Am depus nenumărate CV-uri la spitale. Nu te cheamă nimeni dacă nu ai relaţii.

 

Silvia Dumitrache - Domnule Mihai Tudose, nu ştiu în care Românie trăiţi, dar de la noi se vede altfel, măcar dacă luaţi ca referinţă numărul cetăţenilor alungaţi din ţară de nevoi şi proasta guvernare. Sunt un cetăţean al României trăitor departe de ţara mea şi aş aprecia dacă mi-aţi putea spune cum aţi gestiona bugetul de 300 euro al unei familii (eventual monoparentală) de orăşeni cu doi copii şcolari, fără rude la ţară şi fără alte venituri?

 

Andreea Ispas - Cred că această postare este o glumă. Îmi spune mie că un jurist din străinătate se poate întoarce acasă liniştită să găsească loc de muncă şi să trăiască bine??? Dar de ce nu îi spune doamnei cât de greu se obţine un post de jurist bine plătit în ţară (asta dacă ai pile)? Păi eu am aplicat 2 ani constant pentru un post de jurist stagiar în ţara noastră şi nu am găsit loc de muncă... În final am luat măsuri!!! Mi-am luat familia şi am plecat din ţară definitiv cu doi ani în urmă... Şi ce să vezi: în 2 luni aveam loc de muncă şi în prezent suntem toată familia bine mersi, fără stres, fără datorii, fără grija zilei de mâine...

Cine a trecut prin traume de genul ăsta înţelege ce spun şi înţelege că realitatea din ţara noastră este neagră de fapt, nu roz, aşa cum vor politicienii să o prezinte. Aşa că sfatul meu este să staţi toţi acolo unde sunteţi, că staţi bine !!!!!

 

Cristian Robert Murariu - Domnule Tudose sunteţi într-o mare eroare sau foarte dezinformat! Hăţişul birocratic, legile vechi şi făcute după ureche de o clasa politică jefuitoare, dezinteresul şi aroganţa funcţionarului public faţă de plătitorul de taxe, dezumanizarea şi empatia românilor faţă de semenul său vor spulbera cele 15 procente de creşteri salariale când preţurile o vor lua razna!!!!

 

Daniel Mocanu - Trebuie să recunoşti Mihai Tudose că au fost comentarii decente aici. Alea grele merită totuşi să le vezi şi pe ele în share-uri. E părerea multora, despre voi, un pic mai apăsată. Vă huleşte atâta popor... s-a tâmpit poporul? Sau nu....?. Care o fi „enigma” nemulţumirii? Hai, adună guvernul, senatorii, deputaţii, toate somităţile din PSD, dacă nu îţi dai seama singur în ce râpă ne băgaţi, faceţi un efort de gândire, şi cine ştie, poate ghiciţi. Şi nu mai comentaţi atât. Faceţi ceva bun că ne dăm noi seama şi vă aplaudăm. Deocamdată nu am văzut decât suferinţă şi înjurături.

 

Jacques Van Loon - Unii, ca mine spre exemplu, preferă să se „chinuie” în străinătate cu 2.200 euro/lună, decât să „huzurească” în România cu 2.000 lei ...! Cât despre... patrie, patria mea este acolo unde sunt respectat şi unde eu mă simt bine!

 

Irinel Ovidiu Necula - Românii or să se întoarcă acasă atunci când va fi într-adevăr bine. Voi când vă opriţi din furat? Când o să angajaţi oameni pregătiţi pe poziţii cheie, şi nu doar amante, soţii, nepoţi şi lichelele membrilor de partid? Vrabia mălai visează, iar voi visaţi că toţi cei care momentan lucrează afară să vină în România să cotizeze şi să plătească pentru toate prostiile PSD. E bine că sunteţi într-un trend pozitiv, însă cei cărora vă adresaţi nu sunt atât de uşor de prostit.

 

Ovidiu Ionescu – Dl. Tudose, vă rog să nu mă aşteptaţi cu drag ci cu vreo 2.000 km de autostradă. Eventual făcuţi de chinezi din banii lor, aşa cum spuneaţi acum câţiva ani. Adevărul trist este că românii nu mai pleacă din România din cauză că nu găsesc de muncă ca acum 15-20 de ani. Nu, românii pleacă din cauză că sistemele vitale unei ţări la noi sunt la pământ. Infrastructura, sistemul medical, birocraţia, nepotismul în sistemul public, corupţia. Rezolvaţi parte din problemele astea şi nu am nevoie de încurajările dvs să mă întorc acasă. Vin singur.

 

Irina Mocăniţă - Domnule Tudose, habar nu aveţi cât e de greu sau uşor în străinătate. Voi ne-aţi făcut să plecăm din ţară noastră. Vorbiţi de tot felul de programe dar nu se vede nimic. Nu suntem în stare să avem măcar nişte amărâte de şosele fără gropi, să avem cât de cât condiţii în spitale...

 

Raluca Maxim - Nici nu pot termina de citit tot ceea ce a scris Tudose...mi-e atât de scârbă!!!

 

Valentin Neguleasa - Domnule Prim-ministru, săntatea miroase de sus, vi se adresează un brăilean, un asistent medical plecat din sistem acum 12 ani. Vin foarte des acasă, nu văd nimic schimbat, trebuie umblat la mentalitate şi la obişnuinţele persoanelor din sistem, experienţa externă mi-a schimbat orizonturile, nu pot să cred că nu s-a schimbat în bine nimic. Ce se întâmplă în spitalele din România nu vedem nici în Siria!!!

 

Mircea Vânătoru - Aveţi de ce să vă întoarceţi. Să vă luaţi familiile...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro