Mergi la conţinutul principal

Când nu mai ai loc de mașinile polițiștilor

Polițiștii au ajuns să le facă viața grea proprietarilor de case dar și chiriașilor din Centrul Vechi. Nu pentru că ar patrula în exces prin zonă și ar da prea multe amenzi pentru cine știe ce fapte antisociale, ci pentru că efectiv invadează cu mașinile personale străzile din jurul sediului Poliției, așa încât riveranilor le este de multe ori aproape imposibil să își parcheze propriile mașini în fața porții. Un locatar chiar s-a plâns, într-o reclamație adresată redacției noastre, că nici măcar aprovizionarea cu lemne de foc nu mai poate să o facă din cauza autoturismelor parcate în dreptul locuinței sale. Culmea, pentru că trotuarul era blocat și a trebuit să răstoarne lemnele mai spre mijlocul străzii, tot el a fost cât pe ce să fie amendat de Poliția Locală, fiindcă ar fi obstrucționat circulația. „Polițiștii, în loc să fie primii în respectarea legilor și regulilor, își parchează mașinile chiar și în dreptul indicatoarelor cu «Staționarea Interzisă», cică în altă parte n-au unde să le ducă. Dacă știu că n-au loc de parcare, de ce nu vin la serviciu cu autobuzul sau cu bicicleta!?”, se întreabă retoric cetățeanul deranjat de atitudinea ”oamenilor legii”.

Într-o societate normală, probabil că lipsa locurilor de parcare ar fi determinat mulți oameni în uniformă să nu meargă la serviciu cu mașinile personale, pentru a evita să încalce legile civice staționând sub indicatoarele care interzic acest lucru sau legile bunului simț atunci când blochează complet trotuarele (cum se întâmplă de ani de zile vizavi de sediul Poliției, unde pietonii sunt efectiv obligați să circule pe mijlocul străzii). Într-o societate normală, deci, cei care se află în linia întâi a respectării legilor și-ar fi asumat probabil un efort în plus apelând la mijloace alternative de transport, doar pentru a nu-și dezonora uniforma parcând acolo unde nu e nici legal și nici moral să se parcheze. În societatea noastră, însă, se vede treaba că toți polițiștii - or mai fi și excepții, n-avem de unde să știm -, de la comandanți până la ultimii agenți intrați în sistem, consideră că este sub demnitatea lor să vină la serviciu altfel decât cu propria mașină.

Pe de altă parte, într-o societate normală, autoritățile locale ar fi căutat soluții pentru a rezolva cumva criza locurilor de parcare în zonele unde funcționează instituții cu sute de angajați, cum este cea din apropierea sediului Poliției. O soluție la îndemână ar fi fost construirea unei parcări supraterane în zona intersecției străzii Mihai Eminescu cu strada Mihail Sebastian. Spațiul respectiv a aparținut Consiliului Județean, care l-a predat Primăriei, pentru amenajarea unei parcări destinate în primul rând Poliției. Amenajarea se referă, însă, doar la turnarea unui strat de asfalt peste terenul acoperit în prezent doar cu pietriș. Despre o parcare pe mai multe niveluri, unde să poată fi ținute zeci poate chiar sute de mașini, nici nu se pune problema, pe principiul ”nu se poate, fiindcă e prea scump și prea dificil de autorizat!”.

O altă soluție, mai radicală, ar fi mutarea efectivă a sediului Poliției într-o zonă unde să se poată amenaja din start suficiente locuri de parcare, așa încât străzile din Centrul Vechi să nu mai fie din ce în ce mai sufocate de mașini până se va ajunge la situația de a fi complet blocate. Situație care nu e deloc departe, dacă lucrurile vor evolua în ritmul actual! O astfel de zonă ar putea fi, de exemplu, terenul viran rămas în urma fostei Secții de Mobilă de la capătul străzii Împăratul Traian. Acolo ar fi loc suficient pentru un sediu al Poliției, poate și al Parchetului, că tot își caută și procurorii un loc al lor... Nu știu ce statut juridic are terenul respectiv la ora actuală, dar chiar dacă ar fi disponibil pentru o astfel de investiție e greu de imaginat că autoritățile noastre locale și centrale ar fi dispuse să își asume un astfel de proiect. Și chiar dacă, prin absurd, cineva l-ar lua în calcul, nici nu vreau să-mi imaginez ce-ar ieși până la urmă din malaxorul inevitabilei noastre birocrații...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro