Brailenii vor mai suporta citiva ani mirosul porcilor lui Caruz | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii vor mai suporta citiva ani mirosul porcilor lui Caruz

Mirosul insuportabil care ia in stapinire atmosfera Brailei, in general la ore tirzii din noapte, va continua sa irite simturile olfactive ale brailenilor, mult timp de acum inainte. In ciuda foarte multor reclamatii depuse de cetateni, la Primarie, Prefectura sau Garda de Mediu, autoritatile nu pot avea o rezolvare imediata a situatiei, in ciuda faptului ca firma vinovata a fost amendata, recent, cu 75 miliarde de lei. Mirosul provine, dupa cum o stie toata lumea si dupa cum lesne se poate simti, de la crescatoria de porci aflata la marginea orasului, iar rezolvarea problemei implica investitii foarte mari in instalatiile de epurare si evacuare a apelor uzate, investitii pe care firma in cauza, "Complexul de Porci" Braila SA, patronata de Gheorghe Caruz, a obtinut de la autoritatile centrale de mediu incuviintarea sa le faca treptat, pina in 2011. Abia in 2011, daca aceste investitii nu vor fi gata, se va putea lua masura opririi activitatii firmei. Asadar, in urmatorii citiva ani, crescatoriile lui Caruz, cea de linga Braila, dar si cea de linga Tichilesti, vor utiliza vechile instalatii provenite de la fostul ISCIP, respectiv de la fosta ferma de linga Tichilesti. Si aceste instalatii, insa, asa cum sint, trebuie sa indeplineasca anumite normative, avind nevoie sa obtina, pina la 31 decembrie 2006, autorizatie integrata de mediu, pentru activitatile desfasurate.
SC "Complexul de Porci" Braila SA a depus la Agentia de Protectie a Mediului, pe 22 august 2005, o noua solicitare pentru emiterea autorizatiei integrate de mediu, pentru instalatiile depoluatoare. O solicitare depusa anterior a fost respinsa de autoritatea competenta pentru emiterea autorizatiei integrate de mediu, respectiv Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati.
"Obtinerea autorizatiei integrate de mediu implica asumarea raspunderii pentru realizarea la termen a masurilor impuse pentru prevenirea si controlul poluarii. Solicitarea de autorizatie integrata trebuie adusa la cunostinta publicului, prin publicare intr-un ziar local si anuntare pe un post local de televiziune, timp de 10 zile consecutiv. Documentatia poate fi consultata la sediul APM Braila, iar sugestiile si observatiile pertinente si jusificate ale publicului vor fi luate in considerare de catre autoritatea competenta in procesul decizional", informeaza conducerea APM Braila.

Dezbatere publica in privinta autorizarii de mediu a "Complexului de Porci"

Directorul APM, Dumitru Popa, a accentuat faptul ca una dintre etapele obtinerii autorizatiei integrate de mediu este o dezbatere publica, la care poate participa oricine, pentru a-si spune punctul de vedere. "Cine are ceva de obiectat cu privire la «Complexul de Porci» o poate face eficient doar in cadrul acestei dezbateri publice. Reclamatiile depuse la Prefectura sau la noi nu pot avea acelasi efect pe care il au opiniile expuse in cadrul dezbaterii pe tema emiterii autorizatiei integrate de mediu", a spus, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Popa. Data la care se va desfasura dezbaterea publica urmeaza sa fie data publicitatii. Potrivit acestuia, autoritatile de mediu nu pot lua o masura radicala in privinta mirosurilor generate de "Complexul de Porci" atit timp cit analizele efectuate zilnic de specialistii APM nu scot in evidenta depasiri ale valorilor maxime admise ale unor poluanti ca dioxidul de sulf, dioxidul de azot, hidrogenul sulfurat sau amoniacul. "Legat de prezenta mirosului dezagreabil, resimtit seara si noaptea in municipiul Braila, in ultima perioada, facem precizarea ca singura modalitate de determinare este sesizarea organoleptica, in standardele in vigoare nefiind, pina in prezent, stabilite metode fizico-chimice de determinare si nici o valoare limita impusa pentru acest indicator, cu toate ca prezenta acestuia creeaza populatiei un disconfort major", a mai spus directorul Popa.
In ceea ce il priveste, patronul Gheorghe Caruz ne-a declarat ca investitiile necesare pentru rezolvarea problemelor de mediu la societatile sale presupun foarte multe miliarde de lei. "In prezent, se lucreaza intens la un proiect de planificare a realizarii acestor investitii", ne-a spus Caruz, dind asigurari ca, pina in 2011, problema va fi rezolvata.

Garda de Mediu a amendat firma lui Caruz cu 75 milioane de lei

In conditiile in care un oras intreg este nemultumit de mirosul greu de suportat, iar autorizarea de mediu sta pe muchie de cutit, se pare ca cei de la "Complexul de Porci" nu prea dau doi bani pe reclamatiile brailenilor. Astfel, dupa ce ca instalatiile de evacuare si epurare a apelor uzate sint depasite, din punct de vedere fizic si moral, nici macar nu sint intretinute cum trebuie. In urma cu citeva zile, mai exact pe 14 septembrie, pe conducta de evacuare a apelor uzate de la ferma de crestere a porcilor Baldovinesti, ce apartine "Complexului de Porci" Braila SA, a fost semnalata o avarie, la imbinarea a doua tronsoane, in vecinatatea "Poligonului Promex", situat la baza terasei cartierului Vidin. Apele uzate impurificate scurse din cauza avariei au ajuns intr-un canal de desecare, iar cind adia vintul, mirosul de porc era purtat pe o suprafata mare din municipiu. "Pentru neconformitatile constatate, privind modul de intretinere, exploatare si supraveghere a instalatiilor de epurare si evacuare a apelor uzate, s-a aplicat o sanctiune contraventionala societatii in cauza, constind in amenda in valoare de 75 milioane de lei", se arata intr-o nota emisa de Comisariatul Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro