Skip to main content

Blocuri pierdute in negura timpului

In Braila, daca vrei sa stii - pentru o chestiune legala sau din simpla curiozitate - vechimea exacta a blocului in care locuiesti risti sa iti pierzi inutil timpul pe la usa institutiilor statului, fara sa capeti un raspuns concret. Asa a patit, de exemplu, braileanul Gheorghe Ciobanu care locuieste, din 1968, in blocul 9, situat pe bulevardul Dorobanti, la nr. 617. Intr-o sesizare adresata redactiei noastre acesta se plinge ca nu reuseste cu nici un chip sa afle cind anume s-a construit blocul sau. "Pentru stabilirea cotei de impozit, am avut nevoie de o adeverinta din care sa reiasa data construirii blocului. M-am adresat Directiei Serviciilor Publice care mi-a facut cunoscut ca nu detine documente in acest sens, la fel si Regia "Apa". Mentionez ca, in baza contractului de inchiriere 9310/69 locuiesc in acest apartament din 4.04.1968. In baza contractului de vinzare-cumparare nr. 202 din 09.1990, intre IJGCL Braila si mine, sint proprietarul acestui apartament. Din nici unul dintre aceste acte nu reiese anul construirii", ne-a informat Gheorghe Ciobanu.
Emilena Huiu, directorul Directiei Serviciilor Publice, recunoaste ca institutia pe care o conduce are o problema in a determina cu exactitate vechimea anumitor imobile din municipiu. "In 1995, cind s-a infiintat DSP, s-a preluat de la fostul "Brailoc" arhiva cu apartamentele care mai erau in proprietatea statului, ori cele din blocul in cauza fusesera vindute deja si nu mai detinem date privind anul construirii sale", ne-a explicat aceasta. Cum nici de la RA "Apa", care a mostenit baza de date a fostului IJGCL, nu a primit nici un raspuns, Gheorghe Ciobanu s-a adresat firmei "Concivia", fosta Intreprindere de Constructii Braila. Nici aici nu l-a putut lamuri nimeni asa ca a mers la institutul de proiectari "Prodomus". Abia aici a prins un fir: un angajat cu vechime i-a spus ca, de fapt, blocul sau a fost proiectat si construit de o intreprindere din Galati, pe vremea cind Braila era un raion din regiunea Galati.

"Nu e normal!"

Asadar, pentru a primi un raspuns exact cu privire la data construirii blocului sau, omul nostru trebuie sa se deplaseze in municipiul invecinat. De fapt, din punct de vedere legal, informatia respectiva nu-i este neaparat necesara. Dupa cum ne-a explicat Ion Caprita, seful Administratiei Financiare Braila, pentru obtinerea reducerii impozitului pe locuinta, trebuie completata o declaratie pe proprie raspundere, fara a fi nevoie sa se prezinte un act din care sa reiasa cu exactitate data de construire a imobilului. "Actul de proprietate sau contractul de vinzare cumparare sint suficiente", ne-a explicat Caprita.
Cu toate acestea, lui Gheorghe Craciun nu i se pare normal ca nici o institutie din Braila sa nu ii poata oferi un raspuns concret in privinta anului cind s-a ridicat blocul 9 de pe Bulevardul Dorobanti. "Eu am fost gestionar foarte multi ani si, din cite stiu, este foarte important sa ai documente. De aceea, vreau o adeverinta din care sa reiasa anul construirii blocului. Poate o sa-mi vind apartamentul intr-o zi, iar daca ma intreaba cumparatorul cit de vechi e blocul ce-i spun? Ii spun vorbe fara acoperire sau ii arat un document concret?", intreaba retoric Gheorghe Craciun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu