Mergi la conţinutul principal

Avocatul cărui popor?

„Avocatul Poporului” sună foarte popmpos. Sună ca şi cum poporul chiar ar avea un avocat al lui, care să-l apere de nedreptăţi. Mulţi înţeleg că fiecare om din popor ar putea apela la acest avocat al poporului. În realitate nu e aşa. Dar Avocatul Poporului este o instituţie care chiar ar trebui să apere poporul în faţa unor anomalii, aberaţii ori derapaje politice. Avocatul Poporului ar trebui să fie de partea poporului atunci când politicul şi mai ales când puterea politică acţionează împotriva intereselor poporului. Sau când politicul abuzează de putere în favoarea sa şi în detrimentul poporului. De aceea, Avocatul Poporului nu ar trebui să fie o funcţie politică.

Şi totuşi, este. Să ne amintim, de exemplu, de Victor Ciorbea, care era mai degrabă avocat al PSD-ALDE, pe vremea când legile erau date în favoarea infractorilor şi împotriva poporului şi a oamenilor cinstiţi. Avocatul Poporului este o funcţie acordată ca o răsplată pentru servicii politice. O funcţie negociată. O funcţie folosită de multe ori ca troc: „tu, partidul X iei funcţia cutare, iar noi, partidul Y luăm funcţia de Avocat al Poporului”. Aşa s-a întâmplat mereu şi cam aşa se întâmplă şi acum, cu propunerea de Avocat al Poporului în persoana lui Fabian Gyula, venită din partea UDMR. Că aşa s-a convenit în coaliţie, să aibă UDMR-ul această funcţie. Cine a Fabian Gyula? Nu este un personaj cunoscut opiniei publice. A fost procuror, dar probabil nu a avut foarte mult timp la dispoziţie să se facă mai remarcat, din moment ce s-a pensionat la doar 49 de ani, anul trecut. Deci un pensionar special vrea să fie Avocat al Poporului. Care popor? Al poporului special?

De ce să nu fie Avocatul Poporului cu adevărat al poporului? De ce să nu fie ales de popor? De ce să nu existe nişte candidaţi, pe care poporul să-i voteze şi să câştige cel mai votat, ca la orice alegeri? Măcar un sondaj să se fi făcut înainte! Măcar să fie cineva care să aibă o carieră în spate, ceva mai consistentă, nu una curmată brusc la doar 49 de anişori. Şi, dacă tot eşti pensionar atât de fraged, n-ar fi mai indicat să-ţi vezi liniştit de pensia aia de 10.000 de lei pe lună, iar poporul ăsta nespecial să aibă cu adevărat un avocat al lui?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro