Descoperire de-a dreptul macabră, făcută în urmă cu câteva zile de un brăilean care se plimba prin staţiunea Lacu Sărat. Pe marginea aleii situate în proximitatea plajei se afla un câine ucis cu bestialitate, lângă care zăcea alt exemplar canin, probabil otrăvit. La prima vedere, se părea că unul dintre animale fusese împuşcat în cap, după cum o arăta o leziune de pe frunte din care se scursese sânge pe pământ.
"În ziua de joi, 12 februarie, la marginea Lacului Sărat, în dreptul taberei pentru copii, am dat peste doi câini omorâţi cu cruzime. Unul dintre aceştia era legat de picioare, iar capul îi era de asemenea legat între două crengi ale unui copac. Celălalt, care părea a fi din rasa ciobănesc german, zăcea întins pe pământ, la câţiva metri de primul. Partea macabră a acestei întâmplări este că aceşti câini au fost împuşcaţi. Câinele legat de copac era împuşcat direct în cap, imaginea acestuia fiind înspăimântătoare", ne-a povestit, sub imperiul emoţiilor stârnite de ceea ce văzuse, Adrian T., brăileanul care a găsit câinii ucişi. Într-o sesizare adresată redacţiei noastre, acesta se întreabă cum a fost posibilă săvârşirea unei asemenea fapte în imediata vecinătate a postului de jandarmi din Staţiunea Lacu Sărat. "Toată întâmplarea ridică semne de întrebare, întrucât aceşti câini au fost omorâţi la nici 200 de metri de postul de jandarmi din staţiune, o armă de foc făcând destul zgomot încât să fie auzită. De asemenea, nu ştiu dacă un om de o asemenea cruzime şi care nu este în deplinătatea facultăţilor mintale poate deţine o armă de foc", opinează autorul sesizării, care ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii făcute la faţa locului.
La rândul nostru, am sesizat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Brăila, solicitând un punct de vedere faţă de cele relatate de brăileanul Adrian T. "Ca urmare a sesizării primite din partea dumneavoastră, o patrulă de jandarmi a verificat, joi seară, pădurea din spatele staţiunii, unde au fost găsite două cadavre canine. Au fost sesizate următoarele instituţii: Direcţia Sanitar Veterinară, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila. Cercetările au fost preluate de poliţiştii brăileni, care au deschis un dosar penal în acest caz. Menţionăm faptul că în perioada rece a anului, atunci când nu se înregistrează prezenţe mari de turişti, jandarmii execută misiuni de ordine publică în staţiunie doar în anumite intervale orare, în rest efectivul postului din staţiune fiind angrenat în misiuni executate cu Poliţia", ne-a declarat plutonierul major Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al IJJ Brăila.
Cadavrele animalelor au ajuns la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, pentru efectuarea necropsiei. Dr. Niţă Caragaţă, directorul DSV Brăila, ne-a informat, vineri, că este vorba despre un câine de rasă comună şi un ciobănesc german. "Câinele de rasă comună avea atât membrele anterioare cât şi membrele superioare legate separat. Prezenta o plagă tăiată şi fracturi ale osului frontal al cutiei craniene, cu hemoragie la nivel cerebral produse, cel mai probabil, de un corp contondent", ne-a declarat directorul Caragaţă, excluzând astfel ipoteza împuşcării celor două animale. În ceea ce priveşte ciobănescul german, specialiştii din cadrul laboratorului DSV au constatat că acesta nu prezintă semne de agresiune. Drept urmare, s-a dispus efectuarea unui examen toxicologic, pentru a se stabili dacă animalul în cauză a fost otrăvit.
"Autorităţile fie nu se implică deloc, fie se implică doar de ochii lumii"
Reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor s-au arătat oripilaţi de imaginile animalelor ucise la Lacu Sărat, susţinând că de când s-a legiferat eutanasierea câinilor, asemenea cazuri sunt tot mai numeroase. "Ce s-a întâmplat în Lacu Sărat este foarte înspăimântător şi periculos, iar cei ce au făcut asta sunt, mai mult ca sigur, bolnavi mintal. Acestea sunt urmările aberantei legi, aşa-zise a lui Ionuţ (copilul ucis de maidanezi, astă vară - n.n.), o lege votată la presiunea celor care vor să mai fure nişte bani şi acum au găsit metoda. Cu 2-3 zile în urmă, am primit alt apel disperat al unui cetăţean din judeţ, din Bordei Verde, care mi-a semnalat faptul că un vecin a confecţionat o capcană şi a pus o bucată de carne în ea. Un câine al unei vecine s-a apropiat, a vrut să ia bucăţica de carne dar a fost prins de bot şi mutilat. Trebuie ca Poliţia să se sesizeze din oficiu la astfel de cazuri. Noi vom depune plângere la Poliţie şi la DSV şi vom aştepta urgent un răspuns, cu speranţa că astfel de criminali vor fi aspru pedepsiţi, dacă vor fi descoperiţi", ne-a declarat Cosmin Cândea, reprezentantul Asociaţiei de protecţie a animalelor "Vreau să fiu liber".
Medicul veterinar Ionuţ Lungu, consultant de specialitate al organizaţiilor de protecţie a animalelor din Brăila, aminteşte că legislaţia prevede sancţiuni drastice pentru cei care săvârşesc fapte de cruzime împotriva animalelor. "Conform art. 5, alin. 2, art. 6 alin. 2 lit a, b, h, coroborate cu art. 23 alin. 1 indice 1 lit. c şi alin. 3, lit. c din Legea 205/2004, modificată şi completată cu Legea 9/2008, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 lei, omorârea animalelor cu intenţie, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, maltratarea şi schingiuirea animalelor", spune medicul Lungu. Acesta este de părere că de foarte multe ori autorităţile nu aplică legea când vine vorba despre faptele de cruzime săvârşite împotriva animalelor. "Autorităţile fie nu se implică deloc, fie se implică pur formal, constantând faptele fără să deruleze anchete serioase, care să ducă la identificarea făptaşilor şi aducerea lor în faţa justiţiei. Ne referim aici la cele două instituţii care absolut în toate legile de protecţie a animalelor din România sunt nominalizate ca răspunzătoare de supravegherea unei corecte aplicări a acestor legi şi de aplicare a sancţiunilor când este cazul. Concret, este vorba despre Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin DSVSA judeţene, şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratele de Poliţie Judeţene. Folosim această ocazie pentru a ne adresa acestor două instituţii de la nivelul judeţului nostru cu solicitarea de a se implica mult mai activ în rezolvarea cazurilor de acest fel. În acest scop, solicităm DSVSA Brăila o mai mare celeritate în crearea compartimentului de Poliţie a Animalelor, în care să funcţioneze persoane cu atribuţii exclusiv în acest domeniu. IPJ Brăila îi solicităm să prelucreze legislaţia privitoare la protecţia animalor cu lucrătorii săi din toate secţiile de poliţie ale judeţului şi să dispună ca aceşti lucrători să acţioneze în conformitate cu prevederile legale, atunci când li se semnalează cazuri de încălcare a acestei legislaţii", mai spune veterinarul Ionuţ Lungu.
În ceea ce priveşte înfiinţarea unui compartiment al Poliţiei Animalelor, directorul DSV, Niţă Caragaţă, ne-a informat că a fost aprobat un regulament de organizare şi funcţionare, de către preşedintele ANSVSA din România. "În momentul de faţă, aşteptăm să se obţină un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici", ne-a declarat doctorul Caragaţă.