Zi mare pentru Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Voda" Braila. Considerat unitate de elita a Armatei Romane, dupa ce, anul trecut, a trecut cu brio examenul de certificare NATO, acesta a primit, vineri, 9 noiembrie, drapelul de lupta, insemnul suprem al recunoasterii valorii unei structuri militare. Steagul i-a fost inminat comandantului, lt. col. Mihai Somitca, de Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, in cadrul unei ceremonii la care au mai participat seful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Terestre, general locotenent Teodor Frunzeti, prefectul Brailei, Mihaela Marcu, episcopul Casian, comandanti de unitati militare, reprezentanti ai unor institutii culturale si cadre militare in rezerva si retragere. "Batalionul 285 Artilerie “Vlaicu Voda” si-a dobindit cu prisosinta dreptul la onoarea inminarii drapelului de lupta", a spus ministrul Melescanu, referindu-se la rezultatele obtinute la exercitiile de evaluare desfasurate anul trecut in fata unei comisii NATO. Cu ocazia acelor exercitii, batalionul de artilerie brailean a dovedit ca este capabil sa participe la misiuni comune cu parteneri din alianta. Ca urmare, in primele sase luni ale acestui an, artileristii braileni au fost inclusi in Forta de Raspuns a Aliantei Nord-Atlantice, putind fi chemati in orice clipa la misiuni de razboi reale. Din fericire, pe parcursul celor sase luni de serviciu in asteptare nu s-au semnalat incidente care sa reclame interventia rapida a unei forte de artilerie. Armata Romana are, la ora actuala, doar doua unitati de artilerie afirmate NATO: batalionul brailean si inca un batalion al vinatorilor de munte.
Ceremonialul inminarii drapelului de lupta a fost insotit si de dezvelirea monumentului patronului spiritual al unitatii. Este vorba despre bustul domnitorului Vlaicu Voda, o mare personalitate militara a evului mediu care, in 1368, a subscris privilegiul comercial acordat negustorilor brasoveni pe "drumul Brailei". Actul respectiv reprezinta prima atestare documentara a Brailei si, la vremea sa, a prilejuit o puternica dezvoltare economica a orasului.
Manifestarile de vineri s-au finalizat printr-o serie de exercitii demonstrative. Militarii i-au prezentat ministrului si celorlalti invitati nu doar tehnica de lupta specifica, ci si alte componente ale pregatirii, cum ar fi elementele de lupta corp la corp. Astfel, dupa ce un pluton a executat citeva proceduri de judo, o grupa de cercetare nucleara, bacteriologica si chimica a prezentat un scurt exercitiu de cercetare a unui raion suspect de contaminare cu substante periculoase. Totodata, s-a facut si o demonstratie de depistare a unei tinte inamice cu ajutorul noului sistem de indentificare in spectru infrarosu "Argus". Militarii postului de cercetare au transmis coordonatele tintei in limba engleza, potrivit procedurii standard NATO. In final, ministrului Melescanu i-au fost prezentate obuzierul de cal. 152 mm, tunul antitanc cal. 100 mm si instalatia de lansare a rachetelor antitanc dirijate, mai exact armele de baza din dotarea Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Voda".