Mergi la conţinutul principal

Amenzi de sute de milioane de lei pentru aruncarea neglijenta a aparatelor electrocasnice vechi

Autoritatile locale trebuie sa se preocupe, la modul cel mai serios, de colectarea selectiva a deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice, iar posesorii de astfel de echipamente, care le arunca aiurea, sau administratorii centrelor de colectare, care refuza sa le primeasca, risca amenzi usturatoare. Aceste reglementari sint prevazute in Hotarirea Guvernului Romaniei nr. 448/19.05.2005, ce a intrat in vigoare o data cu publicarea in Monitorul Oficial nr. 491, din 10.06.2005. "Obiectul acestui act normativ il reprezinta prevenirea producerii de deseuri de echipamente electrice si electronice, precum si refolosirea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora, astfel incit sa se reduca volumul de deseuri eliminate. Atragem atentia producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice, administratiei publice locale si producatorilor de astfel de deseuri ca au obligatii legale ce rezulta din implementarea HG nr. 448/19.05.2005, astfel incit obiectivul mentionat sa fie realizat", declara Daniela Agache, comisarul sef al Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu. Dupa cum ne-a explicat aceasta, categoriile de echipamente reglementate de HG 448 sint: aparate de uz casnic de mari si mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice, cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni, jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale, cu exceptia tuturor produselor implantate sau infectate, instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate.
Autoritatile locale au obligatia de a colecta separat deseurile de echipamente electrice si electronice de la gospodariile particulare si de a pune la dispozitia producatorilor de astfel de echipamente spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de colectare selectiva a acestora. La rindul lor, posesorii trebuie sa predea deseurile autoritatilor locale sau la punctele de colectare constituite in acest scop, ce au obligatia sa le preia fie gratuit fie in schimbul unei compensatii banesti care sa tina seama de valoarea componentelor reutilizabile.
"In ceea ce priveste nerespectarea prevederilor HG nr. 448/2005, aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi, atit pentru persoanele fizice, cuprinse intre 5.000.000 lei si 15.000.000 lei, cit si pentru persoanele juridice, cuprinse intre 25.000.000 lei si 200.000.000 lei. Spre exemplu: nepredarea deseurilor de echipamente electrice si electronice este pasibila de amenda cuprinsa intre 5-15.000.000 lei, in cazul persoanelor fizice si 25-50.000.000 lei, in cazul persoanelor juridice; neasigurarea preluarii gratuite sau contra unei compensatii a deseurilor de echpamente electrice si electronice de catre punctele de colectare este pasibila de amenda cuprinsa intre 50-70.000.000 lei; neinfiintarea centrelor de colectare de catre producatorii de echipamente electrice si electronice pina la 31.12.2005, este pasibila de amenda cuprinsa intre 100-200.000.000 lei", a precizat Valentin Costea, comisar in cadrul Garzii de Mediu Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro