Skip to main content

Agricultorii braileni se inghesuie sa-si irige culturile

In conditiile unui deficit de peste 1.200 metri cubi de apa la hectar, in stratul activ al solului, de pina la 80 centimetri adincime, agricultorii braileni nu au incotro si trebuie sa apeleze la irigatii. Cererea e mare, iar sucursala braileana a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare a fost nevoita sa puna in functiune 186 statii de pompare desi, in baza precontractelor incheiate asta toamna, doar 90 de statii erau pregatite sa intre in functiune la inceputul verii. "In toamna, s-au semnat contracte doar pentru 56.000 hectare iar in prezent suprafata contractata pentru irigatii a crescut la 115.000 ha. A trebuit sa facem eforturi uriase, pentru a reusi sa acoperim aceasta cerere pe ultima suta de metri", ne-a declarat Dan Ionel, directorul ANIF Braila. O problema in plus este data de faptul ca unii agricultori profita de existenta apei pe canale si incep sa irige folosindu-se de motopompe, fara sa plateasca nici un leu pe apa captata. "In momentul de fata, circa 6.000 ha sint irigate fara a ni se plati apa. Acest aspect ne provoaca pierderi, fiindca trebuie sa consumam in plus energie electrica, pentru a mentine pe canale volumul de apa contractat cu agricultorii corecti, care platesc apa folosita", ne-a spus directorul Dan Ionel. Tariful pentru 1.000 metri cubi de apa se incadreaza intre 100 si 1.500 lei, in functie de distanta dintre sursa de apa si cimpul irigat. Astfel, cu cit solele agricultorilor sint situate mai departe de Dunare, Siret sau Buzau, cu atit tariful achitat pentru irigatii e mai mare.
Directorul ANIF Braila ne-a declarat ca, deocamdata, incearca sa-i convinga cu vorba buna pe toti agricultorii sa plateasca apa folosita. "Toata lumea vrea apa, e de inteles pe seceta asta. Agricultorii trebuie sa stie, insa, ca apa nu este gratuita, fiindca se consuma foarte multa energie pentru a fi transportata in cimp. Impotriva celor care nu vor sa inteleaga acest lucru vom lua, pina la urma, si masuri mai severe, dindu-i pe mina Politiei", anunta Dan Ionel. Un alt of al directorului ANIF Braila este ca agricultorii nu se asociaza, astfel incit solicitarile pentru irigatii sa vizeze suprafete mari si compacte. "Vin sute de persoane, care au de irigat cite 1 - 2 hectare iar asta ne incurca foarte mult, pe de o parte fiindca sistemul nu e gindit sa fie folosit pe suprafete mici si disparate si pe de alta fiindca ne incurcam in formalitati. Trebuie sa incheiem sute de contracte in 3 exemplare a cite 8 pagini!". Dan Ionel si-a exprimat speranta ca agricultorii vor fi mai intelepti si cooperanti la toamna, astfel incit sa se asocieze si sa solicite din timp irigarea terenurilor agricole.
Din spusele directorului ANIF reiese ca, deocamdata, nu sint probleme cu nivelul cursurilor de apa, astfel ca prizele de captare pot functiona eficient atit la Dunare cit si pe Siret si Buzau.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu