Mergi la conţinutul principal

"Aş vrea să avem mai mult sprijin atât din partea domnilor profesori, cât şi din partea autorităţilor locale"

În ciuda controverselor care s-au născut pe marginea sistemului educaţional românesc şi a rolului şcolii în societate, nu mulţi sunt conştienţi de faptul că elevii sunt reprezentaţi de un consiliu, prin intermediul căruia îşi pot face cunoscute opiniile şi nemulţumirile. Este vorba atât de Consiliul Judeţean al Elevilor, cât şi de Consiliul Naţional, a cărui vicepreşedintă este Elena Răducu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci". Ambiţioasă, optimistă şi responsabilă, ea are ca scop promovarea şi îmbunătăţirea activităţii consiliului şi îşi doreşte ca structura din care face parte să fie privită cu mai multă seriozitate.

"Încerc să reprezint cât mai bine miile de elevi pe care îi am în spate, deoarece le datorez asta."

- În primul rând, care este funcţia ta, atât pe plan local, cât şi naţional?
- Din luna octombrie sunt preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila, iar în februarie funcţia de preşedintă a Consiliului Regional al Elevilor, respectiv vicepreşedintă a Consiliului Naţional al Elevilor a ajuns iar la Brăila. Încerc să reprezint cât mai bine miile de elevi pe care îi am în spate, deoarece le datorez asta. Mi-au acordat încredere şi sper să reuşesc să duc numele judeţului meu cât mai departe în această structură reprezentativă a elevilor.
- De când te implici în consiliu şi cum ai evoluat în funcţie? A fost ceva anume care te-a determinat să te implici?
- În vacanţa dintre clasa a IX şi clasa a X-a am auzit pentru prima dată de această structură şi am decis să mă implic, mai mult din curiozitate. Totul a început la nivel şcolar, unde, în anul 2009-2010, am fost secretară în Consiliul Şcolar al Elevilor - Murgoci. În clasa a XI-a am decis să îmi continui activitatea la nivel mai înalt şi nu doar pentru a avea o funcţie, cât şi pentru a reuşi să fac auzită vocea elevilor din Murgoci, respectiv din Brăila, cât mai departe.

- Care sunt atribuţiile tale? Care crezi că sunt părţile bune pe care ţi le aduce această funcţie?
- În calitate de preşedintă a Consiliilor Şcolar, Judeţean şi Regional ale elevilor şi de vicepreşedintă a Consiliului Naţional al Elevilor, reprezint aceste structuri la diverse evenimente locale, regionale sau naţionale, exprim opinii, puncte de vedere şi reacţii ale Consiliilor Şcolar şi Judeţean, conduc şedinţele acestor două consilii pe care în general le convoc de două ori pe lună, însă în situaţii de urgenţă chiar şi mai des şi coordonez activitatea Consiliilor Judeţene ale Elevilor din regiunea Sud-Est. Cât despre beneficii, aş putea spune că unul dintre cele mai mari este organizarea întâlnirilor regionale şi naţionale. Iar partea bună a acestor întâlniri este că, pe lângă traininguri şi stabilirea strategiilor de dezvoltare a Consiliilor Regional şi Naţional, întâlnesc persoane cu mentalităţi diferite, care ajung să-mi fie prieteni, ba chiar puncte de sprijin în dezvoltarea activităţii consiliului.

"Mi-aş dori ca toţi elevii să ştie că există o structură care munceşte pentru ei"

- Ce aşteptări ai şi ce ai vrea să schimbi?
- În primul rând, mi-aş dori ca toţi elevii să ştie că există o structură care munceşte pentru ei şi pentru îmbunătăţirea vieţii de elev. Vreau, de asemenea, să avem cât mai mult sprijin din partea domnilor profesori, cât şi din partea autorităţilor locale în ceea ce priveşte dezvoltarea consiliului elevilor, care ar trebui să fie privit cât mai serios în societatea noastră.
- Ajunsă până în acest punct, îţi pare rău că te-ai implicat?
- În niciun caz! Consiliul reprezintă una dintre cele mai frumoase experienţe de până acum şi, chiar daca viaţa mea personală are de suferit, nu regret că fac parte din această structură.
- Cum sunt ceilalţi din consiliu? Ce atitudini ai întâlnit?
- Colegii mei din Consiliul Naţional sunt poate cele mai deschise persoane pe care le-am întâlnit vreodată. Relaţia noastră se bazează pe prietenie, dar când vine vorba de muncă, ne punem serios pe treabă.
- Unde vă întâlniţi şi care sunt scopurile voastre?
- La nivel naţional ne întâlnim în diferite judeţe, în cadrul regionalelor. Până în momentul de faţă am fost la interregională în judeţul Vrancea, la Adunarea Generală în Bucuresti, la interregionala din Piatra Neamţ. Principalele scopuri ale acestor întâlniri au fost alcătuirea unui plan de strategie pentru dezvoltarea Consiliilor Judeţean, Regional şi Naţional, dar şi întocmirea unor proiecte ce se vor aplica în toate judetele la nivelul regiunii de Sud-Est.

"Consiliul Naţional al Elevilor este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei, deci putem interveni într-o mică măsură în luarea deciziilor"

- Pe plan judeţean, cum funcţionează consiliul şi ce activităţi aţi organizat până acum?
- La livelul judeţului am iniţiat o serie de activităţi, dintre care amintesc "Spectacolul Filantropic" şi "Dăruieşte Crăciunul". Momentan, avem în derulare proiectul "Campanie pentru sănătate", distribuirea cardurilor EURO<26, "Avocatul Elevului" şi ne dorim de asemenea să organizăm în Brăila o întâlnire interregională.
- Până unde poate merge activitatea consiliului naţional?
- În primul rând, Consiliul Naţional al Elevilor este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovarii, deci putem interveni într-o mică măsură în luarea deciziilor, în sensul că ne putem exprima punctul de vedere. Spre exemplu, în cadrul Adunării Generale de la Bucureşti am purtat o discutie liberă cu doamna secretar de stat Oana Badea despre noua lege a educaţiei.
- Care e părerea ta despre poziţia elevului în sistemul educaţional românesc?
- Elevul este principalul factor, în jurul lui gravitează totul: atât părinţii care să îi asigure condiţiile necesare, cât şi profesorii care să se axeze pe nevoile lui.
- Ai un motto după care te ghidezi?
- Da, motto-ul personal pe care m-am bazat atât în decursul campaniei, cât şi în viaţă este "Oamenii care oferă soluţii sunt rari şi ei fac diferenţa".
- Te gândeşti la o carieră în politică?
- Da, mă gândesc să studiez stiinţe politice sau relaţii internaţionale în Anglia. Oricum, încă nu am foarte bine conturat ce vreau să fac mai departe, dar iau în considerare şi această opţiune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro