Mergi la conţinutul principal

„Secretele” viitoarei guvernări

Nici măcar nu s-a anunţat cine va fi premierul noului guvern PSD plus ALDE, rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie, că cei doi penali din fruntea celor două partide au şi început să explice cum îşi vor încălca ei promisiunile alea pompoase - de fapt, mincinoase - din campania electorală. După ce condamnatul Dragnea ceruse actualului guvern, la doar două zile după alegeri, amânarea cu un an a scăderii ori eliminării unor taxe, programate de mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 – pentru că şi-a dat seama că a promis prea multe fără acoperire la buget – a venit şi rândul judecatului Tăriceanu să dezvăluie strategia viitorului guvern. „Va trebui România să fie extrem de docilă şi să accepte deficitul (impus de UE - n.red.) de 3%, care ne blochează posibilitatea de dezvoltare viitoare?”, se întreabă, cu tupeu, Tăriceanu. Şi tot el spune că o depăşire a deficitului este una dintre metodele pe care se bizuie, de fapt, pentru respectarea promisiunilor din campanie.

Ca să fie clar şi pentru cei mai puţin documentaţi: deficitul bugetar înseamnă că un stat cheltuie mai mult decât produce. Ţările UE au convenit să aibă un deficit de maxim 3% din Produsul Intern Brut, pentru a nu-şi face singure mai rău decât este cazul – oricine ştie că nu este bine să ai cheltuielile mai mari decât veniturile. O ţară poate avea un deficit mai mare de 3% doar cu derogare de la UE, în caz contrar fiind sancţionată.

Că nu este bine să cheltuieşti mai mult decât produci ne-a demonstrat-o acelaşi Tăriceanu, care, în 2008, în ultimul său an de guvernare, a lăsat României o gaură în buget de peste 5% din PIB – tot pe fondul unor măsuri populiste şi creşteri de salarii şi pensii. A urmat apoi un an 2009 greoi, apoi un dezastruos an 2010, când România s-a trezit că, şi pe fondul crizei economice globale, trebuie să evite un dezastru financiar precum cel în care a intrat atunci Grecia.

Tăriceanu n-a învăţat însă nimic din acea perioadă, cu atât mai mult cu cât nu el a trebuit să repare greşeala şi nici să plătească pentru ea. Iar un deficit bugetar mai mare nu poate fi făcut decât dacă te îndatorezi şi mai mult – iar odată cu împrumuturile externe mai mari cresc şi costurile de finanţare. În plus, de îndatorat nu se îndatorează Tăriceanu şi Dragnea, ci România – adică noi toţi. Noi, care va trebui să şi plătim ceea ce vor alde Tăriceanu şi Dragnea să cheltuiască acum pentru măsurile populiste pe care le au în vedere. Numai că, până acum, PSD şi ALDE ţipau ca din gură de şarpe că actualul guvern a înregistrat un deficit bugetar – care, apropo, este de doar 0,17% din PIB, pe primele 10 luni ale acestui an. Că e semn de proastă guvernare, de criză, de aruncat România în haos! Ce să vezi, pentru Tăriceanu, respectarea unui deficit de 3% din PIB înseamnă că eşti docil şi că-ţi blochezi posibilitatea de dezvoltare. Nu înseamnă că eşti iresponsabil şi că arunci cu bani pentru anumite categorii sociale, care te-au şi votat, băgând întreaga ţară în rahat!

Prin urmare, acesta este de fapt marele program de guvernare al PSD şi ALDE: să se împrumute şi să ne îndatoreze. Acum, fie vorba între noi, să cheltuieşti mai mult decât poţi să produci este cel mai simplu mod de a guverna. La o adică, orice restanţier la bancă şi orice asistat social se pricepe la asta. Din păcate însă, pe 11 decembrie, nu doar aceştia s-au lăsat păcăliţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro